Asien, Gæsteskribent

Kajsa fortæller… om Sri Lanka

Sri Lanka

Kender du typen der pludselig rejser til Sri Lanka, og poster billeder på livet løs på Instagram? Det gør vi heldigvis også. Kajsa fortæller her om sin tur med sønnen, Noah, til den asiatiske østat Sri Lanka.

Tekst og foto: Kajsa Nerud

Smukke, vidunderlige Sri Lanka

Jeg havde længe talt med min yngste søn Noah (snart 15 år) om at vi skulle rejse sammen. Da verden åbnede op efter corona-nedlukninger, begyndte jeg derfor at lede efter afbudsrejser til et nogenlunde varmt land. Resultatet var ikke så spændende. Vi kunne fx komme en uge til Polen og bo i et brunt hotelværelse eller tage til Egypten og spise buffet. Det er der sikkert ikke noget galt i, men det var ikke det vi ville. Så meget spontant og kun to uger inden afrejse, købte jeg to flybilletter med Qatar Airways til Colombo på Sri Lanka. 

Sri Lanka står lige nu midt i den værste økonomiske krise siden uafhængigheden fra Storbritannien i 1948. En krise, der blandt andet har betydet mange og lange strømafbrydelser, mangel på mad, gas, benzin og medicin. Men det vidste jeg ikke så meget om, da vi tog afsted (krisen har også udviklet sig ret voldsomt den seneste tid), og jeg er så glad for at vi gjorde det. Det var en fantastisk rejse!

Så her får I en rejsefortælling fra et af de smukkeste lande, jeg nogensinde har besøgt, og helt sikkert vil tilbage til. Jeg havde egentlig ikke planlagt noget som helst hjemmefra, det eneste vi havde booket var et hotel i Hikkaduwa. Og så havde jeg lånt en Lonely Planet med fra biblioteket om landet, men som altid læste jeg den først, da jeg var fremme.

 Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka

Lidt fakta

Vi har tidligere rejst meget i Indien, og Sri Lanka minder meget om Indien – men er på en måde en ”light-udgave”. Sri Lanka er rent, grønt, det er nemt at rejse rundt (med bus, tog eller en privat chauffør med bil) og befolkningen er enormt søde og hjælpsomme. Venligheden du møder er nærmest en historie for sig selv, jeg har aldrig følt mig så velkommen et sted før. 

Sri Lanka, som jo er en ø, ligger i Det Indiske Ocean ved Indiens sydøstlige kyst og der bor omkring 22 millioner mennesker. I den centrale del af landet er der smuk natur med grønne teplantager, skov og jungle og nationalparker med masser af eksotiske dyr. Langs hele kysten ligger den ene paradisstrand efter den anden, mange af dem næsten øde, og i byerne er der historiske seværdigheder, templer og paladser. Og så er der noget helt specielt med landets togbaner. 

Hikkaduwa

Vi fløj til Doha og videre derfra til Colombo, en tur på cirka 12 timer. Da vi landede, tog vi direkte til Hikkaduwa, en køretur på ca. 3 timer. Hikkaduwa, en gammel fiskerby, ligger langs hovedvejen, som går mellem Galle og Colombo. Det er et sandt surferparadis med en lang, bred sandstrand, store bølger (lidt for store nogle gange) og hyggelig stemning.

Vi valgte at bo i et hotel på stranden, og fik et værelse med altan og udsigt ud over havet. Der tilbragte vi mange timer med UNO-spil og kold sodavand. For det var varmt, meget, meget varmt. Og der var strøm-afbrydelser mange timer hver dag.

Sri Lanka

Vi blev i Hikkaduwa i to uger, og det var to gode uger. Vi var på snorkelig-tur, som desværre afsluttedes før tid, da jeg kastede op fra båden som gyngede ganske minimalt. Men Noah synes at livet under vand var vidunderligt smukt, og vi så også kæmpe skildpadder ved stranden. Vi besøgte Tsunami Museet, som er et lille museum med billeder og tegninger fra tiden efter katastrofen i 2004, der ramte Sri Lanka hårdt. Vi blev vist rundt og fik fortalt historier. Det var fint og rørende – men indeholder også nogle meget stærke, ubehagelige billeder. Man har også bevaret en togvogn, som blev totalt ødelagt af tsunamien, og den er placeret udenfor museet.

Vi gik aftenture langs med togbanen, som løber parallelt med hovedvejen gennem byen, og vi købte friske avocadoer og frugt af de lokale, der cyklede forbi. Vi lejede også en scooter et par dage og kørte rundt, bl.a. til byen Galle og videre til Unawatuna og Jungle Beach – endnu en paradisstrand med roligt, klart vand. Ikke vildt nok for Noah, men jeg synes det var helt perfekt.

Turen fra hovedvejen ned til stranden går ned ad bakke på smalle stier i junglen, men det er turen værd.  Der er en masse små aber med lange fingre på stranden, så man skal ikke have løse ting liggende. Aberne har et skatkammer inde i junglen, med alle ting de har stjålet. Nok mest vandflasker, men en stor samling.

Rotti og Kotti

Vi spiste god mad, som kan beskrives som en blanding af det indiske og det thailandske køkken. Ikke så spicy, og meget ris med curries, grøntsager og frisk frugt. Og selvfølgelig de lokale retter Rotti og Kotti (det lyder som titlen på en børnebog). Rotti er et tyndt fladbrød, som fås i mange forskellige variationer – med kød, grøntsager, sødt eller salt. Varianten med frisk ananas og honning kan anbefales!

Kotti består af grøntsager og kød eller fisk (kan også spises vegetarisk), blandet med brød, som de hakker sammen til en ret på en jernplade. Det smager faktisk vildt godt!

Sri Lanka

Noah surfede en dag, og fik undervisning af en instruktør, som var med ude i bølgerne. Bølgerne er som sagt ikke for sjov! Jeg blev slået omkuld et par gange og skulle lige have bikinien på plads, inden jeg prøvede at komme op af vandet med nogenlunde værdighed.

De sidste par dage i Hikkaduwa regnede det meget og blev varmere, så det var fint at tage videre. Og det var egentlig først her, vi så, hvor meget krisen påvirker landet! Der var kilometerlange køer til tankstationer – både efter gas (for at lave mad), diesel og benzin. 

Safari i Yala National Park

Vores næste stop var Yala National Park, en af Sri Lankas mange nationalparker, hvor vi var en halv dag på safari. Parken er en af de bedste nationalparker for pattedyr i Asien, og består af et stort skovområde med græsarealer og laguner – det er som at være i Afrika. 

Man lejer en åben jeep med chauffør/guide, og vi blev hentet ved vores hotel. Yala National Park har verdens tætteste bestand af leoparder, men dem så vi desværre ikke. Men vi så mange andre eksotiske dyr og kom meget tæt på en hel elefantfamilie med unger. Vi havde selvfølgelig ikke en kikkert med, men måtte låne en af vores guide – som også var meget god til at spotte dyr. På vej tilbage holdt vi en pause, spiste frisk ananas og så den smukkeste solnedgang. Det var virkelig en fed oplevelse! 

Er man søstærk, kan man også overveje at tage på hvalsafari. Det gør man fra byen Mirissa i den sydlige del af landet. Det er vist et af de få steder i verden, hvor du nærmest garanteret ser blåhvaler.

 

Ella

Næste dag kørte vi videre mod Ella – en idyllisk lille bjergby med mange hyggelige restauranter og små butikker. Det er en af de mest besøgte byer i landet, flere turister end ved stranden – men alligevel var der en helt speciel ro og området er meget smukt med grønne bakker, teplantager, bjergkæder og vandfald på gåafstand fra byen. Little Adam’s Peak er nok den mest kendte seværdighed i Ella. Det er et lille bjerg, hvor man kan gå på vandretur, se den smukke udsigt og kigge på en Buddha Statue på vejen. Det gjorde vi ikke… 

Vi gik i stedet en tur gennem den varme jungle til Nine Arch, som er en smuk gammel bro ikke langt fra centrum. Vi så desværre ikke nogen tog køre over broen, men det er en fin bro og en flot udsigt. Man kan også gå langs skinnerne fra Ella, og måske også planlægge besøget ved broen efter togtiderne. Vi tog en tuk tuk tilbage til byen, gik på shopping-tur og spiste god mad på Chill Restaurant Bar, nok det mest populære sted i Ella. Næste dag tog vi med toget mod Kandy.

Sri Lanka

Togrejse fra Ella til Kandy

Togturen mellem Ella og Kandy er meget populær blandt turister. Ruten er flere gange blevet kåret som en af verdens smukkeste togture. Og det er virkelig så smukt, som alle siger! 

Vi havde billet til første klasse, som vi købte dagen før på stationen, men brugte ikke vores pladser særlig meget. Vi havde meget hellere haft billetter til 2. eller 3. klasse – de vogne har større vinduer, som du må åbne – det kan du ikke på 1. klasse pga. at kupeerne har aircondition. I stedet sad vi i døråbningen og kiggede ud over landskabet, og det var som at køre midt i et eventyr eller gennem kulisserne til Hobbitten.

Hele turen fra Ella til Kandy tager 6-7 timer, men vi stod af efter cirka 3 timer i Nanu Oya, hvor vi mødte en chauffør, som vi kørte med videre. På vej til Kandy kørte vi forbi den ene teplantage efter den anden, og var også på rundtur på en af tefabrikkerne, drak god te og hørte om hvordan teen blev produceret.

Sri Lanka

Kandy

Vi afsluttede vores rejse i Kandy, Sri Lankas næststørste by og kulturelle centrum. Byen ligger smukt mellem høje bjerge, har en rig historie og der er helt sikkert meget at se. Men Noah var træt efter et par dage med ondt i maven og mange oplevelser, så han blev på hotellet, da jeg gik på opdagelse og kom hjem med en masse te. Byen er ret hektisk med travle gader og en masse liv – og jeg elskede det. Det fik mig til at savne Indien. Men jeg savner altid Indien…

Sri Lanka får mine allervarmeste anbefalinger! Der er SÅ smukt, og der er noget for alle. Du kan rejse til Sri Lanka hele året, du kan altid finde godt vejr et eller andet sted på øen. Klimaet er tropisk med temperaturer hele året på omkring 30 grader, 27-28 grader i vandet. Tropiske regnbyger kan også forekomme hele året og de kom ret tit, da vi var der i marts, men er mest almindeligt i sommermånederne. 

Link:

 

Rejsetidspunkt: marts

BONUS-INFO: Vi har haft besøg af Kajsa før, hvor hun fortalte om en af sine ture til Indien. Det finder du her.