Små og store eventyr, Tyskland

Weekendtur til Bremen

Et par fridage i oktober, og hvad skal man så finde på? En storbyferie til Paris, Barcelona eller måske Wien? Vi ville vente til sidste øjeblik, og se hvad der var stemning for.

Valget faldt på Bremen i Tyskland. At det lige blev Bremen, var lidt af en tilfældighed. Vi ville besøge en by, vi ikke kendte, hvor vi kunne tage toget til. Med en rejsetid på 5 timer og et skift i Hamborg, var det helt perfekt til en forlænget weekend, og vi har ikke fortrudt vores besøg et sekund.

Vi tog afsted uden megen forberedelse og uden at kende meget til byen. Så meget desto mere var der at gå på opdagelse i, da vi kom frem. Klar til eventyr.

Bremen

Lørdag morgen sprang vi på toget i København, og satte kursen mod den gamle hansestad. Vejrudsigten var lidt ulden, så vi havde booket et hotel med udsigt og et lækkert værelse – hvis nu det blev virkelig dårligt vejr. Valget var faldet på Designhotel ÜberFluss, der ligger ved kanten af floden Weser, lige udenfor den gamle bydel. Tæt på det hele, og dejligt at trave ud og hjem langs vandet.

Et af de mest populære områder i Bremen, er den gamle, hyggelige bydel Schnoor. Her er små butikker og caféer i smalle gader og stræder. Her er virkelig charmerende, og på en regnvåd søndag morgen var der ikke særlig mange mennesker. Hvilket var skønt. For om sommeren er der nok væsentlig flere turister, tænker vi.

Das Viertel er en levende bydel med stor mangfoldighed. Her er kæmpe gavlmalerier, sjove butikker, spisesteder og caféer. Her er sådan en Berliner – Friedrichstrasse fornemmelse bare i mini udgave.

Freimarkt – immer im Oktober

Som München har sin Oktoberfest, har Bremen sit Freimarkt. I år blev det afholdt for 988. gang, og omkring fire millioner gæster lagde vejen forbi – to af dem var os.

Det er egentlig “bare” et kæmpe tivoli. En stor folkefest med gøgl, forlystelser, mad og drikke i lange baner, der afholdes de to sidste uger af oktober. Du kan både køre rutschebane og radiobiler, vinde bamser og plys-avocadoer i tombolaerne, skyde til måls eller skyde forbi, spise pølser og champignoner og danse på bordene med store fadøl.

Udover selve pladsen hvor Freimarkt afholdes, er der også boder og underholdning flere steder i byen. Blandt andet på Bremer Marktplatz, hvor en mindre og mere børnevenlig udgave, Kleiner Freimarkt, er sat op.

Bremen

Grøn by

Det er ikke kun fodboldklubben Werder Bremens spilletrøjer, der er grønne. Bremen er i det hele taget en meget grøn by. Voldene, eller die Bremer Wallanlagen, er byens gamle fæstningsanlæg. Området er nu udlagt som et dejligt grønt åndehul for indbyggere og turister, og det er en fin tur at vandre langs den gamle voldgrav, der snor sig gennem byen.

Lidt længere ude af midtbyen, på den anden side af jernbanen, finder man den 200 hektar store park/skov der Bürgerpark. Et skønt sted, der blandt andet også indeholder en lille zoologisk have.

Kunst og kultur

Du kan ikke bevæge dig rundt i Bremen, uden at stifte bekendskab med “Stadsmusikanterne fra Bremen”. De fire dyr (et æsel, en hund, en kat og en hane) fra folkeeventyret af Brødrene Grimm. Den ikonisk illustration fra eventyret, hvor alle dyrene står oven på hinanden.

De fire dyr er blevet et af byens vartegn og man finder dem overalt i alle mulige og umulige udgaver. De er på krus, t-shirts, lyssignaler og alt andet der i mellem. Og så selvfølgelig på den berømte bronzestatue fra 1951, der står foran rådhuset midt i byen. Fra tidlig morgen til sen aften er der en kødrand af folk, der skal tage billeder, mens de holder om æslets forben.

Myten fortæller nemlig, at det betyder lykke at holde om de to æselben på samme tid. Holder man kun om det ene, er det bare et æsel der hilser på et andet æsel. Der var mange æsler i Bremen, da vi stod og kiggede…

Bremen

Der er i det hele taget masser af kunst i bybilledet. Statuer og skulpturer i alle afskygninger, og mange af de gamle bygninger er rigt udsmykket. Vi fik meget tid til at gå med, at kigge efter figurer og ansigter.

Vil du nyde din kunst indendørs, er der god mulighed for det i Kunsthalle Bremen. Her finder du for øvrigt også en rigtig fin café.

Bremen

Bremen  

Bremen på tallerkenen

Der er masser af café’er og restauranter i Bremen. Vi vil her anbefale et par stykker, der gjorde os glade.

Vi ville også gerne have besøgt Isaak’s Garden og Kleiner Olymp, men der var det desværre ikke muligt at få bord, da alt var reserveret.

Bremen

Vi fik set hele byen, eller i hvert det vi gerne ville se. En forlænget weekend passer perfekt til en smuttur til Bremen. Så er der både tid til sightseeing, afslapning og hygge. Tjek evt. for tyske helligdage, inden du tager af sted. F.eks. er den 31. oktober Reformationstag, en regional helligdag i Bremen og omegn.

Bremens slogan er “Mehr als Märchen”, der betyder “mere end eventyr”. Og Bremen er helt sikkert meget mere end Brødrene Grimms gamle folkeeventyr, selv om det stadig fylder en hel del i bybilledet…

Rejsetidspunkt: oktober

BONUS-INFO: Bremen er i den grad en Beck’s-by. Det gamle bryggeri ligger lige ved floden Weser, og øllene er på menu-kortet i stort set alle barer og restauranter.