Vi spiser ude
Når vi rejser, spiller de mad-oplevelser vi får undervejs også en stor rolle. Det er ikke svært at blive forelsket i middelhavskøkkenet eller lækkerbiskner fra østens gadekøkkener. Bare tanken om pasta al fungi i salvie smør, marrokansk tagine eller bo la lot fra det vietnamesiske køkken kan få mine tænder til at løbe i vand.
Men når man pakker rygsækken og vandrer ud i den store natur, som for eksempel på Island eller Grønland, pakkes menuerne for alle turens måltider på forhånd, og det er vigtigt at huske alt, for man kommer ikke lige forbi noget der bare ligner en restaurant, Super Brugsen eller en kiosk i flere dage. Og hvad gør man så, når man skal af sted i en fem, seks dage og ens rygsæk helst ikke skal veje mere end allerhøjest 20 kilo inklusiv, tøj, sovepose, telt, køkkengrej og mad til hele turen?
Frysetørret mad
Vi har efterhånden fundet vores faste menukort, det ikke er så tungt og det indeholder altid dessert. Hver aften er der et styk marcipanbrød pr. næse, som nydes sammen med single malt whisky. Hovedretten er frysetørret mad, det hverken vejer eller fylder ret meget. Der er mange forskellige mærker at vælge imellem, og de kommer i flere prisklasser. Der er et forholdsvist stort udvalg, så aftensmaden kan varieres, sådan at den ikke står på ”Sweet and sour chicken” aften efter aften. På en af vores første vandreture til Bohuslän i Sverige havde vi en pakke ”Pasta Bella Italia” med fra Travellunch. Det er blevet en af mine personlige favoritter.
En anden fordel ved det frysetørrede mad er, at det er meget nemt og hurtigt at lave. Hvilket er fedt, når man efter en lang dag i støvlerne, og efter at teltet er slået op, kun behøver at vente på at vandet koger. Det hældes på dagens frysetørrede ret, og så er der snart serveret et dampende varmt og velsmagende måltid. Dernæst er der også hele affaldsproblematikken. Når posens indhold er spist, fylder og vejer den intet. Den skal jo med tilbage til civilisationen, for der er ikke opsat skraldespande undervejs. Det er selvfølgelig ikke den billigste løsning, men vi er enige om at alle fordelene opvejer prisen.
Så er der pølse, igen…
Frokostmenuen ligger også ret fast, ganske som desserten. Her står den på pumpernickel rugbrød med sønderjysk spegepølse, stort set hver dag mens vi er af sted. Det kan holde sig rigtig længe og det smager faktisk ufattelig godt, når man er på tur. Udsigten over storslået natur og det at vi er RIGTIG sultne, får en til helt at glemme at vi spiser pumpernickel og sønderjysk spegepølse, igen.
Når det handler om morgenmad er vi ikke helt enige. Grød er rigtig godt og jeg syntes det giver energi til hele dagen, til trods for jeg under normale omstændigheder ikke er til grød overhovedet. Det at sidde helt stille og tage landskabet ind med en varm skål grød er bare rigtig godt. Jeg laver afvejede portioner med lidt ekstra luksus af frysetørrede bær og lidt tørmælk. Toni er ikke til grød, han har prøvet mange gange, men det ender for ofte med at det er ræven der får fornøjelsen af den, så han er på rugbrød, også om morgenen.
Drikkevarer. Ja, der er ikke noget Chateau noget eller special-bryggede øl på kortet. Det er masser af vand og te, og når vi rigtig giver den gas, så er der kakao i kruset. Det smager også fortrinligt med et skvæt whisky i.
Bon appétit!
/Helle
BONUS-INFO: Det kan være en god idé at have lidt salt med, som man kan komme i den frysetørrede mad, hvis man syntes den mangler lidt smag.
Hvor er det hyggeligt at se hvad man egentlig spiser på sådan nogle vandreture. Jeg har nemlig gerne villet tage ud og vandre, men har ikke helt været sikker på hvad man kan gøre madmæssigt, så det her var dejligt informerende! 🙂
https://liveterskoent.wordpress.com/
Tak for din kommentar. Det er godt at høre. Der er selvfølgelig mange måder at gøre det på, men sådan her fungerer det bedst for os 🙂 Vi håber du kommer ud på tur. Du kan jo altid starte med en enkelt eller to overnatninger, gøre dig dine egne erfaringer og så bygge videre på det.