Europa, Små og store eventyr, Spanien, Vandreture

GR221 – Mallorca på langs

Mallorca

”Mallorca er et dejligt land”, lød det fra en dreng, idet flyet satte hjulene på landingsbanen i Palma de Mallorca. Vi var helt enige med ham. Det var nemlig præcis den oplevelse vi fik, da vi besøgte middelhavsøen i sommeren 2013, og derfor vi var tilbage igen i foråret 2014.

At vi landede denne sidste uge i april, var vel planlagt. Vi havde pakket rygsækken og skulle ud og vandre, hvilket er alt for varmt midt om sommeren. Turen gik gennem bjergkæden Tramuntana, der er en del af UNESCO’s Verdensarv. Fra Pollenca i nord til Estellencs i syd, også kendt som GR221 eller ”De tørre stens rute”. De allerfleste guides beskriver ruten sådan, at man starter i syd i enten Valldemossa eller helt nede i Port d’Andratx, men vi havde valgt at starte i nord, i Pollenca. Den ca. 90–110 kilometer lange vandrerute går gennem Mallorcas fantastiske og varierede natur, og byder på store natur oplevelser.

Ruten går langs vandløb, hvor nattergale synger om kap med kvækkende frøer. Overalt i bjergene høres der dæmpede  klokker. Lyden kommer fra de klokker som får og geder har om halsen. Turen gik gennem olivenlunde med gamle knudrede oliventræer, og overalt var der blomstrende appelsin- og citrontræer der bare dufter så dejligt. Enge, marker og grøftekanter bugnede af blomster lige som haverne i de små landsbyer. Bjergsiderne er visse steder dækket med puder af blåt, hvor vild rosmarin blomstrer. På lange stræk af turen går man højt med det blå, blå middelhav på den ene side.  Vi var over tre bjergtoppe på lige omkring 1000 meter med fantastiske udsigter som belønning.

 Mallorca  Mallorca10

Planlægning

Planlægningen af turen startede med indkøb af gode kort, sådan at vi kunne se hele ruten og ud fra det planlægge de enkelte etaper. Det hele skulle gå op med antallet af dage vi havde til rådighed, og hvor mange kilometer vi ville gå hver dag. Endelig skulle det også passe med overnatningsmuligheder, og vi ville gerne sove på de refugier der ligger i forbindelse med GR221. Vi bestilte alle overnatninger hjemmefra i god tid, da refugierne er meget populære.

Refugier er en billig overnatnings mulighed, hvor det også er muligt at tilkøbe morgenmad og hvis man ønsker det aftensmad. Derudover kan man på refugierne bestille en madpakke til dagens tur. Vi havde aldrig sovet på refugie før, og vi blev glædeligt overraskede. De fleste nætter sov vi på seksmands værelser, med undtagelse af Muleta i Port de Sóller, hvor det var en stor sovesal. Det var rent, funktionelt og alle steder var der en lille bar med varieret udvalg. Vi havde fem overnatninger på refugier og to på små hoteller.

Mallorca

Dejlige GR221

Hvis man som vi, er glade for at komme ud i naturen med rygsækken på, er GR221 lige sagen og balsam for sjælen. Turen er smuk, og det er så dejligt at være ude hele dagen. Når det samtidig kan kombineres med god tapas og et glas vin, så kan vi i hvert fald næsten ikke forlange mere. Endelig var det nemt at komme rundt på Mallorca selv uden at leje bil, da busforbindelserne der forbinder hele øen, er gode og billige.

Læs om de enkelte etaper her:

1. Etape – Pollenca til Lluc

2. Etape – Lluc til Font des Noguer

3. Etape – Font des Noguer til Port de Sóller

4. Etape – Port de Sóller til Deiá

5. Etape – Deiá til Valldemossa

6.Etape – Esporles til Estellencs

Tre ting som var gode at have med:

  • Vandrestaven.
  • Den lette sommersovepose der gav lidt luksus sidst på dagen. Vi har begge to en “Summerlite” fra Western Mountaineering.
  • Lommekniven der kan åbne alt fra en pølse, skære et stykke brød og klippe et stykke plaster i den helt rette størrelse.

Tre ting det kunne have været rart også at have pakket:

  • Pandelampe eller lille lommelygte. Lyset skal være slukket senest klokken 23 på refugierne, og hvis man gerne vil læse, skrive dagbog eller lige skal finde noget i sin rygsæk, så havde lidt lys gjort underværker.
  • En tørresnor til at lufte sokker, håndklæder og hvad man ellers lige kan bruge en snor til…
  • Ja, og så havde fruen glemt sin lille pakke med vådservietter, “som kan være rigtig rare at have”.

Inden vi tog af sted, læste vi:

”Stierne over de varme vande”. Artikel i Opdag verden nr. 42, marts 2013.

“Mallorca – The finest coastal and mountain walks”. Rother Walking Guide, 3. udgave, 2012.

www.gr221.info

Tre stk. Mallorca kort. Tramuntana Syd, Central og Nord. Alle fra Editorial Alpina, 1:25.000.