Europa, Finland, Gæsteskribent

Birgit og Katrine fortæller: Hvor fanden er Kilpisjävi?

Det er blevet tid til et nyt gæsteindlæg. Vi byder velkommen til Helles søster og niece, der har været på trek i midnatsolen ved Kilpisjävi. De havde resten af familien med på noget af turen, men “when the going gets tough, the tough get going”

Kilpisjävi ligger i det nordvestligste hjørne af Finland – der, hvor der er flere rensdyr end mennesker, og solen aldrig går ned om sommeren. Kort sagt er vi nord for polarcirklen og feriens destination er Treriksröset – på dansk Trerigesstenen.

Kilpisjävi ligger opad Saana fjellet, og der er flere skønne vandreture i området. Trerigesstenen ligger i det tilstødende naturområde, Malla, og markerer grænsepunktet mellem Norge, Sverige og Finland. Dette sted i naturen, hvor man står i tre nordiske lande på en gang, er et meget populært trek, og samtidig Sveriges nordligste punkt.

Med fødderne i tre lande

Her i starten af juli ligger der stadig sne i området enkelte steder, og dagstemperaturen ligger mellem 10 og 15 grader. Men vi klager ikke – for det er stille vejr og solen står højt på himlen hele døgnet og INGEN myg.

Der er to måder at nå stenen på – enten via båd fra Kilpisjävi (30 minutters sejltur) og et kort trek på cirka tre kilometer, eller vandre fra Kilpisjävi til stenen – en tur på cirka 16 kilometer. Vi valgte at sejle ud og trekke hjem – et rigtigt godt trek på cirka fem timer.

Sejlturen er populær og afgår tre gange i løbet af dagen. Båden venter cirka to timer før den returnerer – så man kan lige nå at gå ind til stenen og tilbage, hvis man ikke ønsker at gå over fjeldet tilbage. Mange tager morgenturen ud og en af de senere ture hjem efter at have gået rundt i området omkring stenen. Vi tog sidste tur klokken 18.00, da vi havde valgte at vandreturen tilbage skulle være en midnatssol-tur.

Efter cirka 45 minutter er man inde ved stenen, som ligger midt i søen. Man kan, hvis man klatrer op på den, være i alle tre lande på én gang. Herfra kan man så fortsætte op over fjeldet eller gå tilbage til båden.

Over fjeldet til Kilpisjävi

Ruten over fjeldet er godt skiltet og fra Trerigesstenen mod Kilpisjävi følger man ”kalottireitti” (Artic trail) – et trek, som i sin fulde længde er godt 800 kilometer og strækker sig fra Kautokeino i Norge i nord til Kvikkjokk  i Sverige i syd.

Det er en smuk tur, som starter ved søen og bevæger sig gennem birkeskov de første kilometer, mens man langsomt stiger op ad fjeldet.

Der er stadig en del mudder på stien og små smeltevandsåer, som man må gå uden om. Men de fleste steder er der fin mulighed for at krydse uden at få ”sok”. Få steder var der etableret plankebroer til at krydse de mest våde områder.

Vi så mange rensdyr både i skoven og da vi kom op på fjeldet. De lader en komme ganske tæt på, før de flytter sig et par meter for at genoptage deres måltid.

Kilpisjävi

Tæt på lykkelig

Når man kommer ud af skoven, skal man følge fjeld ”ryggen” de næste mange kilometer, mens man går rundt om toppen af Malla fjeldet på vej tilbage til Kilpisjävi. Her er en fantastisk udsigt langs hele ruten ud over det flotte sø-landskab.

Undervejs forceres flere stenskred, sne-klatter, fosser og et meget flot vandfald. Umiddelbart før man skal begynde nedstigningen på den anden side af fjeldet, ligger der rester af et soldater-shelter fra 2. verdenskrig. Herfra kunne man overvåge og bevogte adgangsvejen fra Norge ind i Finland.

Vi nærmere os midnat og vi begynder nedstigningen mod Kilpisjävi. Solen sender sit gyldne lys ud over landskabet og man er nærmest lykkelig.

Kilpisjävi

Rejsetidspunkt: juli

BONUS-INFO:

Overnatning: Hotel, camping og hytter

Der er flere muligheder for at spise ude og et velassorteret supermarked, trods der kun er cirka 200 fastboende i området.

Der går busser både fra den norske side (Tromsø) og den finske side. Fra Sverige er der bus fra Kiruna.

Tekst og foto: Familien Stirø-Larsen