Mod verdens tag
Boganmeldelse. Anmeldereksemplar fra Turbine.
Lad os slå det fast med det samme. Jeg har ikke selv noget ønske om at kæmpe mig op ad Himalayas kæmper, men finder det spændende og fascinerende at læse om dem der har. Jeg har tilbragt mange timer med at følge i steigeisen-sporene på blandt andet Göran Kropp, Jon Krakauer og (selvfølgelig) Edmund Hillary.
Nu blev det så tid til at følge min tidligere kollega, Jakob Urth, på hans eventyr i bjergene.
Mod verdens tag – de højeste bjerge og de største eventyr er udkommet på forlaget Turbine, og er skrevet af Jakob Urth i samarbejde med Nils Finderup.
Fra Humlum til Himalaya
Jakob Urth er født i 1976 i Humlum i Nordvestjylland, og Mod verdens tag er hans ærlige beretning om høje bjerge, fremmede kulturer, eventyr, passion, valg og fravalg. Vi kommer med hele vejen, lige fra en tur ned i forældrenes kummefryser til toppen af verden.
En tur til Mont Blanc med en kammerat sparkede for alvor gang i drømmene. Fra at læse om at bestige bjerge og tage på eventyr, var det nu virkelighed, og den vej han ønskede at fortsætte sit liv. Familiemedlemmer og kærester kom i anden række, når drømmen skulle udleves.
Jeg ved, at det har været vigtigt for ham, at bogen er ærlig og “uden filter”. Vi skal både være med til sejrene, men også når det gør ondt på krop og sjæl.
Et liv i bjergene
En lang årrække med egne ekspeditioner, men også som guide for Topas Travel, har bragt Jakob Urth op på toppen af mange bjerge. Alene navnene lugter langt væk af eventyr, og flere af dem får vi spændende beretninger om. Blandt andet Cho Oyo, Gasherbrum II, Shishapangma og selvfølgelig Mount Everest.
Det er tydeligt at Jakob Urth har stor respekt for bjergene og sherpaerne. Det kan jeg ret godt lide.
Der er mange billeder, hvilket virkelig er med til at give et kig ind i en fascinerende verden. Bogen giver et spændende indblik i, hvad det kræver at komme helt til tops, men der bliver også plads til nogle gode røverhistorier. Så har du en indre eventyrer, der trænger til nogle timers medrivende og inspirerende underholdning, så kan Mod verdens tag helt sikkert anbefales …
Everest – næsten uden ilt
Barndomsdrømmen var dog Mount Everest, og lørdag den 19. maj 2018 klokken 08.32 kunne Jakob Urth ikke komme højre op. Han stod på det højeste punkt på jorden, 8848 meter over havets overflade.
Planen var at blive den første dansker på toppen uden brug af kunstig ilt. Det lykkedes dog ikke. Cirka 150 meter fra toppen havde Everest suget kræfterne ud af ham, og han blev nødt til at bruge sin ilt-maske, for at klare det sidste stykke. Toppen blev nået, og fuldstændig stakåndet udbryder han til sit medbragte video-kamera: “You may see me struggle, but you will never see me fucking quit.”
Jeg siger godt kæmpet, Urth. Endnu en gang stort tillykke med både bjerg og bog …
Jakob Urth blev den 18. dansker der nåede toppen af Mount Everest. Du kan se hele listen her, hvor du også kan finde en masse andre facts om dansk bjergbestigning i Himalaya.
Lidt om Jakob Urth
Jakob Urth er bjergbestiger, foredragsholder, guide, medlem af Eventyrernes Klub og ejer af sit eget rejsebureau, Urth-Adventures. Derudover har han en bachelor i geologi og er tidligere hotelbestyrer i Grønland.
Som eneste dansker har har nået toppen af hele fire bjerge over 8000 meter – der findes 14 i alt.
Du kan se meget mere til Jakob Urth og bjergbestigning på hans Instagram profil @urth.adventure.
BONUS-INFO: TV2 var med under forberedelserne og bestigningen af Mount Everest. Det er der kommet et par programmer ud af, der bliver sendt i begyndelsen af det nye år.
BONUS-LÆKRE-FOTOS-INFO: Fotograf Gustav Thuesen var med fra Kathmandu til Everest Base Camp før topforsøget. Han har bidraget med billeder til Mod verdens tag, og du kan se flere billeder fra turen, og en masse andre flotte billeder på Gustavs hjemmeside.
/Toni