Vandretur: Røsnæs rundt
Kristi Himmelfartsdag var himlen blå, solen skinnede og det hele lugtede i den grad af sommer i Danmark. Det var oplagt at bruge dagen ude, med vandrestøvler og rygsæk. Vi tog til det skønne Vestsjælland for at gå Røsnæs rundt, en tur på omkring 25 kilometer.
Turen byder på et utroligt smukt og varieret landskab. Her finder du næsten alle de naturtyper hjertet kan begære. Skov, strand, udsigt til bølgende marker, dale, bakker og stejle skrænter.
In a Galaxy far, far away…
Vi har fået kørelejlighed til Naturrummet, lige ved Kongstrup, hvor der er en parkeringsplads. Herfra følger vi den gule rute rundt om Røsnæs. Stien bugter sig gennem landskabet, og vi kommer forbi vinmarker, sommerhuse, lystfiskere og familier på picnic-tur.
Sydkysten er kendetegnet ved skrænterne, der enkelte steder er helt op til 40 meter høje. I det gode vejr giver det nogle imponerende kig ud over havet. Det sender tankerne på flugt, og minder os om tidligere vandreture langs Middelhavet. Havet er knald-blåt, det er lunt og det dufter som på de græske øer, hver gang vi passerer en flok fyrretræer.
Lige før Ulstrup går ruten ind i landet, og vi går ad Røsnæsvej inde midt på halvøen. Det er absolut det mindst spændende stykke på hele turen. Heldigvis er det bare et par kilometer, og vi er snart ude langs kysten igen.
Frokosten bliver indtaget lige efter Vindekilde blandt utallige nikkende kobjælder (som på billedet herunder) akkompagneret af et kor af klokkefrøer. I det hele taget er området en hel symfoni af flora og fauna, og det vrimler med planter, blomster, sommerfugle og et helt sangkor af fugle. Alt fra nattergale, masser af lærker, gulspurve og alt der imellem.
Cirka halvvejs
Spidsen af halvøen, hvor Røsnæs Fyr ligger, er Sjællands vestligste punkt. Det er også næsten halvvejs på vores vandretur, og dermed et oplagt pausested. Når Café Fyret så ovenikøbet har første åbningsdag i sæsonen (der i år er udskudt pga Covid-19 og pt. betyder begrænsede åbningstider), så er der da ikke et øje tørt.
Vi fejrer åbningen med sodavand og lækker hjemmebagt kage serveret af Kirsten og Tove. Det kan anbefales at gøre holdt ved café’en. Vær dog opmærksom på at der kun kan bruges kontanter eller Mobilepay.
Der er simpelthen så meget historie i området, blandet andet fra Kanonbådskrigen i 1807-14 og Anden Verdenskrig. Men også rent geologisk er det spændende at se, hvordan et isfremstød gennem Storebælt under den seneste istid for 17-18.000 år siden har formet landskabet.
Nordkysten
Herfra står der nordsiden af Røsnæs på de næste mange kilometer, og igen skifter landskabet. Nordkysten er meget fladere og mere åben end sydkysten. Efter en lille tur omkring marker og skover ender vi igen ved vandet. Vi går direkte på stranden, og snubler afsted i løse sten. Heldigvis starter stien igen nogle hundrede meter længere fremme. Dette stykke er stort set det eneste, hvor man ikke går på en sti – der er også nogle enkelt steder på sydkysten, men de er meget korte.
Kort efter Nyby er det tid til en pause. “Køkkenet” bliver fundet frem, og snart ligger vi med en varm kop te og nyder udsigten. Havet er blikstille og måger og skarver sidder på de store sten i strandkanten og soler sig. Røsnæs er det tørreste og mest solrige område i Danmark – og denne dag kan vi i hvert fald ikke argumentere mod det.
Stien fortsætter videre langs stranden. Vi har vand på den ene side og marker på den anden. Specielt de gule rapsmarker står flot mod den blå himmel. Denne del af Røsnæs byder på en hel del stendysser, der vidner om den første bondekultur for flere tusinde år siden. Til sidst kommer vi gennem et sommerhus-område, hvorefter vi drejer af, og begiver os tværs over halvøen. De sidste par kilometer er langs landevejen i det smukkeste aftenlys.
Hele vejen Røsnæs rundt
Klokken 19 står vi ved Naturrummet igen. Mission accomplished! Vi går dog lidt videre, finder en solfyldt bakketop og sætter os i græsset. Tid til aftensmad. Nå ja, og tid til at hvile benene…
De frysetørrede retter bliver indtaget med det flotteste udkig over Kalundborg Fjord og ned langs sydsiden af Røsnæs. Bagefter er der te og marcipanbrød – helt i sædvanlig afoot-style.
Vi har heldigvis også en aftale om at blive hentet igen, og til aftalt tid dukker Yaris-ekspressen op. Stor er glæden og overraskelsen, da bagagerummet bliver åbnet, og afslører en køletaske med fire vaffel-is.
En perfekt afslutning på en fantastisk vandretur.
Hvis vi trækker vores pauser undervejs fra, brugte vi cirka 6,5 timer på vandreturen. Men husk at have tid til pauser, for der er virkelig mange smukke steder på ruten, der fortjener et par minutter eller ti.
Der er i det hele taget rigtig meget at se på Røsnæs. Vi nåede for eksempel slet ikke forbi Vågehøj-bunkeren eller Danmarks største vingård, Dyrehøj Vingaard…
Links
- Røsnæs rundt hjemmesiden
- Folder om Røsnæs rundt (pdf)
- Røsnæs sydkyst, Danmarks Naturfredningsforening
- GPX-fil over ruten kan downloades på Friluftsguiden.dk
Tidspunkt: maj
BONUS-INFO: Røsnæs er en del af Danmarks Naturkanon, hvor en jury bestående af otte personer i 2018 udvalgte 15 unikke natursteder i Danmark.
BONUS-INDKØBS-INFO: Der ligger en Dagli’ Brugs i Ulstrup, som man går lige forbi.