Tanker på tur

Helle: Hvem tændte rejselysten?

“Armchair-traveling” et fantastisk begreb, og jeg er ret sikker på, at mine rejse-drømme blev sat i gang ved at læse. I min barndom læste jeg “Silver King”, “Ulvehunden” og “Når Naturen Kalder” Jeg sugede alt om slædeture, heroiske slædehunde og ulve til mig.

Jeg var fascineret af historierne om det barske liv i Alaska og Canada, med is, sne og kulde. Jeg drømte kun om at få mit eget slædespand og suse ud over hvide sne-vidder i tindrende solskin. En drøm der gik i opfyldelse på en tur til Sisimiut, Grønland, i 2013. Og var det så lige så fantastisk som drømmen? JA – og mere til.

rejse

Kamera og skitsebog

Jeg har rejst meget, og det har været en konstant kilde og inspirationen til mit arbejde. Kun en sjælden gang har det været med “ferie” som overskrift, og selv da har jeg ikke kunnet holde mig i skindet. For jeg har altid haft mit kamera og meget ofte en skitsebog med.

Her har en af verdens globetrotter-ikoner nok en finger med i spillet. Bruce Chatwin. Jeg købte meget tidligt i min ungdom en af hans flotte rejsebøger, “Far Journeys”, fyldt med dragende fotos fra lande jeg aldrig havde hørt om. Jeg var omgående smittet af rejsefeber.

Der var engang en rejse

Mit  rejse-liv startede med en lejrtur til Prag, der dengang lå bag jerntæppet. En utrolig oplevelse hvor jeg rejste med tog over datidens Østberlin. Jeg har besøgt Prag flere gange siden, og er rigtig glad for, at jeg har besøgt byen, inden den for alvor blev offer for masseturismen. Med alle dens bagsider af polterabender, drukture og alt for mange mennesker.

Jeg har det præcis på samme måde med Barcelona, som jeg besøgte før OL i 1992. Barcelona var en fantastisk by, eksotisk og med rigtigt levet byliv, også på Las Ramblas. Og igen, jeg har besøgt byen flere gange siden, og jeg tænker hver gang, hvor heldig jeg har været, at have oplevet byen for 30 år siden.

  rejse Barcelona

Folk & fæ

England og Skotland har altid været mit andet hjemland. Idet spiller TV-serien, All Creatures Great and Small”, om dyrlægen James Herriot nok en betydende rolle. Jeg drømte mig ud til Yorkshires grønne bakker med får og hyggelige landsbyer i en verden af i går. Landskaberne i Yorkshire er fantastiske og jeg har været der mange gange.

Besøget inkluderer altid lange ture ud i den skønne natur sammen med engelske venner. For jeg har boet i Nordengland et par år og studeret i London et års tid.

Jeg er vel i Storbritannien mindst en gang om året, og har været i næsten alle ender af landet. Fra Skotland i nord til Devon i syd og til det flade Norfolk og de smukke bjerglandskaber i Wales. Yorkshire er dog stadig et af mine favorit steder i verden.

rejse

Rejse-kravlegården

Europa var min rejse-kravelgård. På interrail og bilture gennem Frankrig, på kryds og tværs. Jeg holder stadig utroligt meget af at rejse i Europa. Landenes forskellige kultur og historie, som på én og samme tid er så forskellig og så alligevel en helhed og en del af min og Danmarks kultur og historie.

Et andet aspekt er, at man finder den smukkeste natur, og ikke mindst bjerge, hos flere af vores europæiske naboer. Blandt andet Spanien, Italien, Østrig, Frankrig og Rumænien…

Rejselysten til at rejse længer væk blev nok for alvor tændt efter at have læst Carsten Jensens to moppedrenge om hans jordomrejse, “Jeg har set verden begynde” og “Jeg har hørt et stjerneskud”. Særligt hans beskrivelse af turen gennem Laos og og Cambodja. Den rejse har jeg stadig til gode på min rejse “Bucket list”, hvor der også står en tur til Bhutan og så selvfølgelig min barndoms rejsedrøm Canada.

Plads til en til

Mit rejse-held inkluderer, at jeg har haft fornøjelsen af at besøge og bo hos venner og bekendte rundt i verden. Det giver altid en ekstra dimension til rejseoplevelsen. Jeg har på den konto kunnet rulle soveposen ud i Moskva, Sankt Petersborg, Sisimut, på Færøerne, i Spanien, Frankrig og utallige gange i England og Skotland.

Det inkluderer også, at jeg har rejst mange steder, inden de blev ofrer for masseturismen. Jeg glæder mig til igen at kunne rejse ud, uden “The Armchair” – ud til stille pletter på kanten af civilisationen, hvor naturen er helt tæt på.

rejse

PS Der er bunker af skønne romaner, der også har give mig rejselyst. Eksempelvis:

  • “Alexandria kvartetten” af Lawrence Durrell
  • “Den afrikanske farm” af Karen Blixen
  • “The Glass Palace” af Amitav Ghosh
  • “Istanbul” af Orhan Pamuk
  • “The Outrun” af Amy Liptrot
  • “Night Train to Lisbon” af Pascal Mercier

/Helle