Europa, Skotland, Små og store eventyr

Til tops på Dollar Law

Dollar Law

Dollar Law – næsten en Munro

Dollar Law – bare navnet giver os lyst til at vandre op til toppen og ned igen. Derudover er det også det højeste punkt i “The Borders”, hele 817 meter. Turen starter efter en køretur på 40 minutter til Cramalt, og vi bliver testet fra starten.

Vi er knapt kommet ud af bilen, før det skotske septembervejr viser sig fra sin vådeste side med vinden susende ned gennem dalen. Men der er som bekendt ikke noget, der hedder dårligt vejr… Så på med regnbukserne og et ekstra lag, for det er ret koldt. Ja, og vi ligner tre ninjaer på mission. Vi bliver da også fulgt opmærksomt fra skåningen, af fårenes svar på The Three Amigos.

Ifølge vejrudsigten skulle det være solskin hele dagen… Så vi bestemmer os for, at det nok bare er en vildfaren byge. Og ganske rigtigt. Efter små 20 minutter er det tørvejr, og skyerne begynder lige så stille at løfte sig fra de højeste bakketoppe.

Ruten går op ad et traktorspor op gennem dalen, og er nem at følge. På den ene side løber en rivende bæk i bunden af dalen, og på den anden strækker bakkesiderne sig op dækket af blomstrende lyng. Spredte rønnebærtræer lyser op med deres smukke orange bær. Efteråret er smukt, og da frokostsulten melder sig, finder vi en god græsplet med læ for den modvind, som vi har haft som følgesvend. Ikke nok med læ, solen bryder også gennem skydækket. Med udsigt ud over de lyngklædte bakker smager frokost bare bedre. 

 

Kurs mod Dollar Law

Traktorsporet ender oppe på en bakkekam, hvor vi drejer 90 grader til højre, og følger højderyggen op mod Dollar Law. På venstre side har vi et gammelt stendige, hvor kaninerne gemmer sig, og søger ly for den nu piskende vind.

Mod højre har vi udsigt langt udover bakkerne, og kan faktisk se helt ud til Eildon Hills og lidt til. Himlen er blå med flotte drivende skyer, solen kommer og går, og lyser landskabet op i pletter som en projektør. 

Dollar Law

Da vi når toppen af Dollar Law er vinden så stærk, at vi kan læne os tilbage i den. Heldigvis er der et stendige, som nogen har udbygget, så det kan fungere som læskur. Vi kryber i ly, og nyder en kop varm te og lidt shortbread. Ret godt hvis vi skal sige det selv, og udsigten kan vi bestemt heller ikke klage over.

Vi har ikke mødt nogen hele dagen. Men pludselig ud af det blå dukker en mand op med rygsæk og gåpåmod. Han har besteget Dollar Law fra den anden side.

Dollar Law

Vi skal samme vej tilbage, nu med vinden i ryggen. Nedad og nedad går det. Det har taget os en tre timer at komme op, men nu går det hurtigt den anden vej. Solen skinner fra en næsten skyfri himmel og lyngen gløder i lilla nuancer.

Trætte og vindblæste når vi ned til Cramalt. Men hvor har det bare været en fantastisk tur ude i den storslåede skotske natur. 

Rejsetidspunkt: september

/Helle