Turen går til Europa med tog
Boganmeldelse. Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.
Sommerferie er for rigtig mange synonymt med at rejse til en de mange populære feriedestinationer i Europa. I lyset af klimakrisen er det at tage ud at rejse, i højere grad også blevet et spørgsmål om hvilken måde vi rejser (og er turister) på.
At rejse med tog er en klima-venligere rejseform, og har fået en renæssance i takt med opmærksomheden på klimadebatten. I medierne er der også fokus på det at rejse med tog, og på Danmarks Radio finder du blandt andet programmerne “Verdens smukkeste togrejser” og “Jorden rundt på skinner”, der inspirerer og lokker med flotte oplevelser på skinnerne.
Europa med tog
På den baggrund er det ikke overraskende, at det at rejse med tog bliver stadigt mere populært – og det er derfor helt i tidens trend, at Politiken udgiver “Europa med tog” i deres kendte og anerkendte rejseserie ”Turen går til”. Bogen har samme format og layout som de andre rejseguides i serien. Den er nem at finde rundt i, og er fuld af inspiration.
Billeder og tekst giver tilsammen et godt indtryk af, hvilke muligheder man har for at komme rundt med tog. Vi får et hurtigt kik på togets historie, lærer om fantastisk banegårdsarkitektur og bliver klogere på spisevognes fornøjelser. Derefter lyder fløjten, og vi rejser ud på Europas vidt forgrenede jernbanenet.
Vi triller af sted med det berømte “Le Train Bleu” fra Paris til Cote de Azure, tager fra London til Edinburgh, fra Hamborg til Budapest og til mange andre skønne destinationer i Europa. Bagerst i bogen finder du praktiske oplysninger, om hvilke forberedelser der kan høre med til at tage på togtur. Så hvis du overvejer at tage toget ud i Europa kan Politikens rejsebog være en god følgesvend.
Afoot springer på toget
Vi holder selv meget af at tage med toget. Vi rejser jo gerne langsomt, og med toget oplever man, hvordan landskabet langsomt ændrer karakter, mens man kommer frem. Det siges, at man får sjælen med, når man rejser med tog – og det er ikke helt løgn.
Vi har også været en hel del “ude at se” med tog på det sidste, og her har vores nabo, Tyskland, ligget lige til højrebenet, med spændende byer som Hamborg, Bremen og München. Ligesom vi flere gange har rejst længere stræk med tog i Italien og Skotland.
Og det er altså ret dejligt bare at sætte sig til rette, og nyde udsigten stille og roligt på vej mod nye eventyr.
BONUS-INFO: Den første jernbanestrækning i Danmark blev indviet den 26. juni 1847, og kørte mellem København og Roskilde. Eller rent faktisk blev Altona-Kiel banen indviet allerede i 1844, og den lå dengang i det danske monarki.