Europa, Skotland, Små og store eventyr

Edinburgh i september

Sidst jeg var i Edinburgh var på en hurtig 24 timers visit, på vej retur fra De Ydre Hebrider. Denne gang havde jeg fornøjelsen af den skotske hovedstad over en lang weekend. Lander i Edinburgh en sen torsdag eftermiddag i september, og efter små 20 minutter med sporvognen står jeg midt i byen.

Jeg finder hurtigt op til hotellet, som ligger i den gamle bydel med udsigt ud over byen. Som altid tjekker jeg hurtigt ind, stiller kufferten og tager ud i byen. Ikke med nogen plan andet end at “lande”, tage byen ind og langsomt bevæge mig gennem byen, indtil jeg finder et godt sted at spise aftensmad.

 Edinburgh Edinburgh

Eftermiddagen byder på en gåtur gennem byen i blødt sollys, der få Edinburghs statelige huse til at tage sig ekstra smukke ud. Små haver, blomster i krukker og kurve giver farveglimt til byens facader. Jeg går gennem idylliske brolagte Mews, indtil jeg når frem til den hyggelige vin- og tapasbar Smith & Gertrude.

Collage og udsigt

Der ligger flere kunstmuseer i Edinburgh, og mit valg er faldet på Moderne Two. Her er der en særudstilling om collagekunst gennem 400 år, hvilket lige er mig. Jeg interesserer mig nemlig for, og arbejder selv med, collage teknikker, når jeg illustrerer mine børnebøger.

Gåturen til museet starter dog med et svinkeærinde. Jeg går først op ad The Royal Mile, op mod Edinburgh Castle. Det myldre med turister, souvenirbutikker og skotter i kilt der spiller sækkepibe. Jeg skal ikke ind på slottet, men bare lige nyde udsigten over byen, som er rigtig flot her oppe fra. 

Edinburgh

Uden mad og drikke…

Derefter går turen gennem byen ud til Moderne Two. Udstillingen var fantastisk. Efter et par timer med collager er det ud i solskinnet som med jævne mellemrum suppleres med lette byger. Klassisk skotsk vejr.

På vejen tilbage falder jeg over den hyggelig vinbar Le Di-Vin & La p’tite folie. Tid til en pause med et godt glas vin og en smule sen frokost. Varmer op til aftens kulinariske højdepunkt. Skal på den lille restaurant The Gardeners Cottage, som har fået fin omtale. Navnet på restauranten passer fint til den, da den ligger meget romantisk i egen have her midt i byen. Maden var fantastisk, og stedet meget hyggeligt. Der er ikke så mange siddepladser, så bestil bord hvis du vil besøge restauranten.

Edinburgh er fyldt med lækre og sjove butikker, og det er ikke svært at få en dag til at gå med at shoppe og kigge i butikker. Når du trænger til en pause, kan jeg anbefale The Naked Bakery til frokost eller en kage. Nu skal det ikke handle om mad hele tiden, men så alligevel. I Skotland er de berømte for deres Angus-steak og det skulle da prøves. Valget faldt på restaurant Kyloe, opkaldt efter det gæliske navn for de langhårede skotske højlandskvæg.

The Royal Mile 

Den sidste dag går turen ned ad The Royal Mile ud mod Hollyrod Castle og det skotske parlament. Mylderet af turister og sækkepibespillere tynder ud, jo længere jeg kommer fra Edinburg Castle. Der er stadig mange små butikker med souvenirs og delikatesser som haggis (kan jo diskutere, om det er en delikatesse), fudge og selvfølgelig whisky. Endelig er der mange, der sælger noget med tern-klan i alle afskygninger. Som plaider, trykt på krus, kagedåser, tøj og sko. Ja, alt der kan dekoreres, kan dekoreres med tern. 

 

The Royal Mile er en smuk, gammel gade med brosten, og trænger man til et hvil og en kop kaffe er The Piggs et udemærket pitstop. Kaffen bliver serveret af en ung mand i klit, selvfølgelig. Når man kommer til enden af The Royal Mile ligger det skotske parlament og Hollyrod Castle. Besøgte ikke selve slottet, men hvis man alligevel trænger til kongerøgelse, er det afgjort et must lige at kigge ind i butikken. Her er der kongelige souvenirs, så kongekronen passer.

Edinburgh er en skøn by også i klassisk skotsk vejr. En evig vekslen mellem sol og byger. Der er altid en hyggelig café eller pub, hvor man kan søge ly, mens bygen suser hen over byen. Det var et dejligt genbesøg – og jeg kommer meget gerne forbi igen.

Rejsetidspunkt: september

/Helle