Danmark, Små og store eventyr

Klosterhede Plantage: Bål og bævere

Vi har været i Jylland igen. Sammen med vores gode venner, René og Lene, gik turen denne gang til Klosterhede Plantage, som er Danmarks tredjestørste skovområde. Ud over masser af skov er der også store hedeområder, hvor lyngen blomstrer. Her er et rigt dyreliv, med blandt andet krondyr og ikke mindst bævere.

Ud over at komme ud i naturen og hygge os, ville vi også rigtig gerne se en bæver live. Hvilket var den primære grund, til at valget var faldet på netop Klosterhede Plantage. 

Møllesøen

Turen startede fra København klokken kvart i virkelig tidligt. Vi skulle til Odden og nå dagens første færge til Aarhus. Fra Aarhus gik turen på tværs af Jylland, til vi nåede Klosterhede Plantage, hvor vi stoppede ved parkerings-pladsen ved Møllesøen. Her er det muligt at få fyldt drikkeflaskerne og gå på toilettet.

Specielt i området omkring Møllesøen er der mange afmærkede vandreruter. Vi planlagde vores egen rute, og tilbragte hele eftermiddagen med at vandre rundt i den skønne natur. Skovbunden var fyldt med svampe af alle mulige slags og sommerfugle flaksede rundt, og fulgte os på vej.

Klosterhede plantage

Sidst på eftermiddagen endte vi ved Møllesøen igen. Vi fyldte vandflaskerne op endnu en gang, inden vi tog ud til det store græsareal, der kaldes Skibakken, hvor vi ville slå lejr. Vi fik slået telte op, flækket brænde, og valgt aftensmaden på “menukortet” over de medbragte frysetørrede retter.

Ved åløbet i bunden af området, er det muligt at se bævere. Vi valgte dog at krydse fingre og gå all-in på vores næste overnatnings-sted, hvor der skulle være næsten stats-garanti for at se bævere, og tilbragte aftenen sammen omkring bålet.

Klosterhede plantage  Klosterhede plantage

Moselyst i bæver-land

Anden overnatning var i shelter ved Moselyst. Der er en parkeringsplads 100 meter fra pladsen og vi havde været i Lemvig for at handle. Derfor var der dømt pølser over bål til frokost. Så lækkert!

Vi gik en kort tur rundt i området, og ellers stod eftermiddagen på lejrliv og hygge. Vi var alle fire ret spændte på, om det virkelig skulle lykkes os, at se en bæver. Mens vi utålmodigt sad og ventede, fløj en isfugl forbi et par gange som et blåt lyn. Små frøer gemte sig i brændestablen, og sprang rundt i  græsset.

Klosterhede plantage

Ved solnedgang listede vi ned til søen, hvor vi så den første bæver, der svømmede lige så stille af sted. Herefter gik vi langs søen og åen videre til den næste sø. Her hørte vi en højlydt smasken og gnasken i sivene. Vi stod helt stille, og snart dukkede en lille fyr op i vandet et par meter foran os. Den lå lige så stille og spiste, efter at have tilbragt hele dagen i sit bæverbo.

Vi fik ikke taget nogle billeder af bæverne, men oplevelsen er printet ind på nethinden.

Efter sådan en bæver-oplevelse trængte vi til hygge omkring bålet, hvor bæver-historierne lige måtte vendes en ekstra gang. Varme fra bålet og guld-kakao i koppen. Så bliver det næsten ikke bedre. Men jo, som september-mørket faldt på, dukkede stjernerne lige så stille op, og det gjorde flere stjerneskud også.

Moselyst var virkelig tæt på at være den helt perfekte shelter-plads. Desværre ligger landevejen ikke så langt derfra, og man kan høre bilerne ude på vejen i dag- og aftentimerne. Men bortset fra det, kommer de ikke meget bedre. Fantastisk placering – og bævere i baghaven.

Bæverne

Efter at have været udryddet i 2500 år, er der nu igen bævere i Danmark. I 1999 blev der sat 18 bævere ud ved Møllesøen i Klosterhede Plantage, og i dag skulle bestanden være omkring 300 bævere i hele landet – heraf cirka 200 af dem i Klosterhede Plantage.

Ved shelterpladsen Moselyst er der flere søer og vandløb, hvor bæverne har bygget dæmninger og bæverhytter flere steder. Og træerne viser tydelige tegn på bæver-aktivitet, både nyt og gammelt. 

Bedste tidspunkt for at se en bæver er lige omkring solopgang og solnedgang. Det kan anbefales at medbringe en kikkert, så man rigtigt kan få set bæverne – også når de svømmer rundt i den anden ende af søen. Og så er det ellers bare at være stille, vente og holde øje.

Klosterhede plantage

Klosterhede Plantage  Klosterhede Plantage

Lyng og hulveje

Inden vi kørte retur mod København, var vi forbi det nordøstlige hjørne af plantagen, hvor vi gik en tur blandt hulveje og gravhøje med storslåede udsigter over et  landskab, der var dækket af blomstrende lyng, så langt øjet rakte.

Og så kunne vi lige nå en is på havnen i Struer, inden vi trillede mod Aarhus og færgen til Sjælland. Alt i alt en helt forrygende weekend i den smukkeste natur – og vi så en bæver!

Klosterhede plantage

Links:

 

Tidspunkt: september

BONUS-INFO: En voksen bæver er normalt 80-100 cm lang, og vejer mellem 15-30 kilo.