Danmark, Små og store eventyr

Kurs mod Helsingør

Det er sommer i Danmark, og mine vandrestøvler har stået stille alt for længe. Tid til at springe på toget ud i det danske sommerland. Dagens mål er Hornbæk, hvor en lille etape af Nordkyststien venter.

Næste stop Helsingør

Fra Hornbæk station går jeg ned til havnen. Byen vrimler med sommer-turister. Lige efter havnen rammer jeg vandreruten Nordkyststien, der går fra Hundested til Helsingør – en tur på cirka 69 kilometer. Idag nøjes jeg med de 13 kilometer, der er fra Hornbæk station til Kronborg, hvor Helle og Troels Kløvedal venter.

Jeg følger stien gennem Hornbæk Plantage. Strand, hav og højt til himlen på den ene side, og skov på den anden. Hist og her kommer man til en parkeringsplads, hvor ferieramte danskere og turister har bænket sig ved de medbragte campingbord for at nyde vejret, udsigten og en kold øl.

Dette stykke på cirka 3,5 kilometer med skov og hav er turens flotteste. Efterfølgende rammer jeg strandvejen, og resten af ruten følger vejen langs kysten. Man kan også vælge at gå på selve stranden det meste af vejen, men jeg nyder bare at kunne trave af sted. Det er bare det ene ben foran det andet, og derudad i fuld fart i det skønne sommervejr.

Det bliver til en enkelt vandpause, hvor jeg sætter mig på stranden og nyder udsigten. Lige på dette stykke er der stort set ikke nogen mennesker, og freden og roen hersker.

Rundt om Kronborg

Da jeg når til Helsingør, skal vandreturen selvfølgelig afsluttes med en tur rundt om Kronborg. Slottet der er kendt for Hamlet, Holger Danske og for at ligge til styrbord da Havana vendte hjem fra sin jordomsejling.

Det gamle renæssanceslot ligger simpelthen så flot, og det er helt forståeligt at det i år 2000 kom med på UNESCO’s verdenarvsliste. Gennem tiden har det fungeret som fæstning, kongeslot og kaserne. Nu ligger det trygt og godt, og vidner om historiens gang.

Helsingør Kronborg

Frihedens Værksted

Det helt store trækplaster denne lørdag er dog udstillingen Frihedens Værksted om eventyreren Troels Kløvedal på M/S Museet for Søfart. Det har jeg glædet mig til i mere end et halvt år.

Første del hedder Kløvedals livsrejse, hvor vi gennem billeder og citater føres gennem Troels Kløvedals liv. Fra København over Helsingør og ud på verdenshavene med Nordkaperen, inden den danske muld på Djursland for alvor kalder.

Anden del hedder Kløvedals skatkammer. Her er nogle af de ting, han har haft med hjem fra sine mange sejlture. Malerier, træskulpturer og sjove ting. Her kan du også se den lille film Opdag verden, der er filmet ombord på Nordkaperen.

Det er en rigtig fin udstilling, der varmt kan anbefales. Og så er museet og dets arkitektur bestemt også et besøg værd. Godt “gemt” under jorden i en gammel tørdok, fra dengang området var skibsværft, så udsynet til Kronborg ikke bliver generet.

Helsingør

Helsingør

Øl i solen

Vi slutter vores lille Tour de Helsingør af med et par øl i solen på torvet. Vi får placeret os det helt rigtige sted, for mens de andre borde ender i skygge, sidder vi badet i det fineste aftenlys. Hvis vi lukker øjnene, er det næsten som at være i Sverige, da svensken er kommet over sundet efter stærk øl…

Her til sidst et citat fra væggen i Kløvedals skatkammer, som jeg synes er meget smukt, og rammer den måde jeg gerne vil opleve verden på: “Vi har alle vores skatte. Nogle har vi købt, andre har vi fået. De smukkeste får man ved blot at åbne sine øjne”.

/Toni

Rejsetidspunkt: juli

BONUS-INFO: Udstillingen om Troels Kløvedal kan ses til og med 31. oktober 2020.

BONUS-BOG-INFO: Hvis du har lyst til mere Troels Kløvedal, kan jeg anbefale hans erindringsbog “Alle mine morgener på jorden”, der udkom i 2017.