Europa, Grækenland, Små og store eventyr

Loutro: Et helle i Grækenland

LoutroVi er blevet meget glade for at tage en uge til det sydligste Europa, inden foråret når vores nordlige danske breddegrader. Rejse foråret i møde for at tage forskud på glæderne, solen, varmen, duftene og blomsterne. Der er rigtig mange fantastiske vandreruter sydpå, og foråret eller efteråret er det helt rigtige tidspunkt at begive sig ud på tur. For når vi når frem til juni, juli og august, er det alt for varmt at tage ud med rygsæk og støvler.

I år havde vi bestemt os for Kreta, hvor der er masser af muligheder for at vandre. Vi ville ud i naturen og væk fra de store turist-horder. Efter at have googlet i timevis, faldt valget på den lille by Loutro.

Lidt om Loutro

Loutro er en meget lille by i en meget lille bugt, langt fra både Chania og Heraklion de to store byer på Kreta. Der er ikke nogen veje ind til byen, andet end vandvejen. Det gør det selvfølgelig lidt mere besværligt at komme frem, men ikke noget der afskrækker os fra at bestemme os for Loutro.

Fra Chania kan man tage en bus eller taxa til Chora Sfakia. Vi rejste en søndag, så vi tog videre med taxa, da vi ellers ikke kunne nå færgen. Turen på tværs af Kreta tager cirka halvanden time med taxa. Fra  Chora Sfakia kan man enten kan tage færgen eller Delfini-båden (med et kort stop ved Sweetwater Beach) til Loutro. Det er nemt, og ventetiden i Chora Sfakia brugte vi på at få en god frokost, og glæde os over hvor dejligt det var at være tilbage i Grækenland. Sol fra en skyfri himmel og udsigt ud over Middelhavets dybe blå.

Loutro Kreta

Der er stille i Loutro, og ikke kun fordi der ikke er nogle biler. Der er heller ingen diskoteker med musik og gang i den. Langs havnefronten ligger de familieejede hoteller og restauranter som perler på en snor. Kun brudt af et par små butikker og den meget lille strand i bunden af bugten. Der er også to minimarkeder, der sælger det mest nødvendige. Husk at medbringe kontanter, da der ikke findes en hæve-maskine i byen. Den nærmeste ligger i Chora Sfakia.

Vi var vilde med Loutro. Vi boede på Daskalogiannis Hotel. Her kan man sidde i den stille morgen og kigge ud over vandet, klart og turkist og med masser af fisk, lige fra havnekanten. Er der noget bedre?

Når man kommer tidligt, inden turistsæsonen går igang, er der en fred og ro, det er svær at finde mange andre steder. Der er dog også turister i Loutro. Langt de fleste der kommer om foråret, var ligesom os, kommet for at vandre. Så Loutro var fyldt med vandrestøvler i mange farver og former.

Ud på tur

Vandreruten E4 (kyststrækningen) går lige igennem Loutro. Derudover fører flere stier dig op i bjergene og ud på eventyr. Der er kort sagt masser af muligheder for at få strukket benene og samtidig nyde den smukke natur.

Vi gik nedenstående ture, som du snart kan læse meget mere om:

Vi havde regnet med 18-20 grader, men sidst på ugen sendte en “varmetunge” fra Afrika masser af varm luft op over os. Vi endte derfor med at vandre rundt i bagende sol og 28 grader. Så smager en kold øl bare godt, når dagens vandretur er vel overstået. Udsigten fejlede heller ikke noget.

Tre ting som var gode at have med:

  • En god vandflaske der holder vandet koldt. Det er altså bare lækkert at kunne få en tår koldt vand, når man har vandret rundt i timevis under en bagende sol.
  • Skipperlakrids.
  • Halvlange “løbe-tights” som underbukser. En god måde at undgå røde og irriterede inderlår, når man vandrer i varmen.

Inden vi tog af sted, læste vi:

BONUS-INFO: Vi havde endnu engang “den lille røde” fra Rother med. Det er virkelig en super opslagsbog, når man elsker at vandre. Kreta-udgaven indeholder hele 65 forslag til vandreture. Det bliver en klokkeklar anbefaling herfra.

Rejsetidspunkt: april