Mad og drikke, Små og store eventyr

Malmø: Glade jul, dejlige Lyran

Malmø

Det er blevet december, og julen står for døren. Nogen smutter mandler, vi smuttede en tur til Malmø. Vi havde revet 24 timer ud af (jule)kalenderen, og var taget på en lille mikroferie til Sverige. Vi rejste let og bagagen bestod stort set kun af rent undertøj og en flaske champagne. Det var intet andet på programmet end julehygge og at undgå lussekatte.

Hygge og meget sært teater

Det var en iskold, grå decemberdag, da vi stod af på Malmø Centralstation. Hvilket ville få de allerfleste til straks at trække indendørs og nyde varm gløgg og peberkager. Vi trak huen godt ned om ørerne, for vi skulle julevandre rundt i Malmøs hyggelige gader, inden den stod på julefika.

Byen var fint pyntet, butikkerne var fyldte med julespas og gode idéer til julegaver, og der var julemarked på Gustav Adolphs Torg. Der er ikke noget særligt svensk ved Malmøs julemarked, det ligner dem du finder i mange europæiske storbyer på dette tidspunkt af året. Der er desværre ikke meget jul over boderne, der sælger alt fra panfløjter til pølser. Det ville have været dejligt med lidt julekugler og nogle pepparkakor. Det mest bemærkelsesværdige var det juleteater, der blev opført, da vi kom forbi. Sært for voksne og direkte uhyggeligt for små børn. “Rensdyrenes julefrokost”.

 Malmø  Malmø

En af de ting der er rigtig hyggeligt ved Malmø, er de mange små, lidt gammeldags, men stilfulde butikker. Og er du på jagt efter kunsthåndværk, skal du finde Lilla Torg og gå ind i den lille gård ved Form/Design Centeret. Det lille torv er også omkranset af  små caféer og restauranter. Vi faldt ind på Moosehead, da frokostsulten ramte os, og vi trængte til at komme ind i varmen. Her sad vi, mens december tusmørket krøb ind over Malmø og lysene i juleudsmykningen blev rigtig synlig. Meget stemningsfuldt.

Spise på Lyran

Vi havde booket bord på Lyran, anbefalet af vores svenske forbindelse. En anbefaling vi straks sender videre. Restauranten ligger ikke i centrum af Malmø. Men det er jo ingen hemmelighed, at vi gerne går en tur, og fra Lilla Torg var der vel en 25 minutter til fods. Først gennem bymidten, så gennem beboelseskvarterer og pludselig ligger Lyran der på hjørnet af en ejendom. Lyser ud i mørket og inviterer indenfor.

Malmø Lyran

Her er rigtig hyggeligt, ikke meget plads – så bestil bord. Gerne mere end en uge før, for Lyran er populær. Det kan vi godt forstå. Vi bestemte os for en blandet menu, og valgte også at bestille vinmenuen. Alt var virkelig lækkert. Maden, vinen, betjeningen, stemningen… You name it! Vi havde bestilt bord lidt sent, kun et par dage før, og fik de sidste to pladser i baren, hvor der er seks siddepladser. Hvilket var rigtig fint. Så kunne vi sidde og følge med i hvordan kokkene arbejder, nørder igennem, for køkkenet er lige på den anden side af baren.

Er du til det nye nordiske køkken, så anbefaler vi på det varmeste restaurant Lyran. En masse lokale råvarer bliver tryllet om til små, lækre retter. Alle råvare hentet på gårde rundt om Malmø. Ja, vi havde da aldrig tænkt på, at der gror kiwi i Sverige…

Malmø Lyran

BONUS-INFO: Det er super nemt at tage toget fra København til Malmø. Det tager 45 minutter og koster 89 kroner. Du kan endda bruge dit rejsekort (i Malmø står Check ind/check ud standerne oppe i stationsområdet).

Et lille tip til billetten. Hvis i er 2 voksne (og op til 5 personer i alt), så kan man købe en Øresund Familie billet til 144 kroner (december 2017).

Rejsetidspunkt: december