Små og store eventyr, Sverige

Smuttur til Lund i Sverige

Er Sverige mere end Carola, köttbullar og Ikea? Ja, det er det.

Vi er taget på hyggetur til den gamle universitetsby, Lund, i Sverige, der ligger 20 kilometer fra Malmø. Hvilket for os betyder en time i toget fra København. Vi købte en familie-Øresunds-billet, som er den billigste billet, når man er to. Det er fredag, regnen tegner streger på togvinduerne og vi er på vej over Øresund.

Alice i Lund

Da vi står af toget på Lund Centralstation, har regnen taget til. Vi skynder os i tørvejr hos Alice och Katten, en te-salon i gennemført Alice i Eventyrland stil – og det på den allerbedste måde. Vi får te og de lækreste, nybagte scones, og så er vi endelig klar til at udforske Lund i tørvejr.

 Lund

En meget mysig aften

Skal du have en hyggelig aften i Lund, med god mad og vin? Så har vi opskriften klar.

Start med et glas vin eller to på vinbaren Lenoteket. Et super hyggelig sted med en rigtig dejlig stemning. Vi nyder et par glas bobler, og det smager fantastisk. Her er et stort udvalg, så der er masser at vælge imellem. Maden så også god ud, men den har vi altså ikke prøvet.

Lund

Efter opvarmningen på Lenoteket, går vi ind på Mat och Destillat, der ligger stort set lige ved siden af. Og det er en forrygende oplevelse. Både betjening, mad og vin er helt i top. Kæmpe anbefaling herfra.

Her er helt fyldt, så det er en god idé at bestille bord i forvejen.

To “fika” or not to “fika”

Når du nu er i Sverige, må du ikke glemme at “fika”. Det skønne, svenske ord der betyder noget i retning af “kaffe og kage i godt selskab”. Og der er masser af muligheder for at fika i Lund. Vi havde hjemmefra udset os Broder Jakobs Stenugnsbageri, som det perfekte sted at handle et par bullar – og vi blev ikke skuffede. 

Vi er ret glade for de svenske bullar, så vi havde en pose med retur til Danmark.

Lund

Alt det andet

  • Du må selvfølgelig ikke snyde dig selv for at se Lund Domkirke. Kirken er grundlagt omkring år 1100, men er ombygget og udvidet mange gange gennem årene.  
  • Lund har også nogle rigtig fine parker. Vi var både i Botanisk Have og en tur gennem Stadsparken.
  • Madhallerne Saluhallen er Torvehallerne i København i en mini-udgave. Fyldt med lækkerier.
  • Lund er fuld af flotte og gamle bygninger. Nogle områder er ligesom at gå rundt i Den Gamle By i Aarhus. Du kan besøge en af de gamle butikker, Hökeriet – hvor tiden er skruet 100 år tilbage. De tager ikke kort, så medbring kontanter hvis du vil købe en kop kaffe eller dagens kage.

Lund

Lund Sverige  Lund

Thank You for the Music

Vi havde ikke set, at der ville være kulturnat i Lund om lørdagen. Det betød at der var musik og aktiviteter alle steder. Det betød derfor også, at der var utrolig mange mennesker over det hele. 

Så der var fuld fart på Lund, og det var rigtig hyggeligt. Solskin, livemusik og madboder. Vi satser dog stærkt på at vende tilbage en anden gang, og se byen, når den ikke er gearet op til festivitas.

Og trænger du til at blive klippet, så er Lund lige byen. Vi har aldrig set så mange frisører. Der er simpelthen frisører over alt! Der er nok flere frisører end ABBA har udgivet hits. Så det er alligevel en del…

Lund Sverige

Links

Rejsetidspunkt: september

BONUS-INFO: Lund er grundlagt omkring år 990 af den danske konge Svend Tveskæg, der i øvrigt hedder Sweyn Forkbeard på engelsk.