Danmark, Små og store eventyr, Vandreture

Vandretur: Gurre Sø rundt

Gurre Sø rundt

Hvad skal man dog lave en søndag i oktober, hvor de lover solskin og lunt vejr? Efter en kort diskussion med sofaen pakkede vi rygsækken, snørrede vandrestøvlerne og tog nordpå med kystbanen.

Vandreturen rundt om Gurre sø i Nordsjælland er lige omkring 10 kilometer lang, og har stået på vores ønskeliste længe. Nu skulle det endelig være.

Ud i det blå

Stien snor sig hele vejen rundt om Gurre Sø, og er dækket af nedfaldne blade i smukke brune og gyldne nuancer. De rasler og skramler, mens vi traver af sted på den helt flade sti. Vi krydser et par broer, og et par steder er der lavet gangbroer, hvor jorden er mest sumpet.

Vi går i skov hele vejen, og det er virkelig dejligt. Når himlen så er blå, og solen skinner i alle bladenes efterårsfarver, er der ikke meget mere, vi kan ønske os.

Ruten er afmærket med gule pletter på træerne, og vi havde tegnet den ind på Topo GPS appen. Hvis du derudover sørger for at have søen på samme side, hele vejen rundt, så skal du nok komme frem.

Gurre Sø

Kongernes Nordsjælland

Gurre Sø er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Og det med kongerne kommer helt tæt på her i området. Ved siden af søen ligger nemlig resterne af Gurre Slot, hvor Valdemar Atterdag (1320-1375) var meget glad for at opholde sig. Han var faktisk så glad for det, at det siges, han stadig rider rundt i skoven, når klokken på Tikøb Kirke slår midnat.

Og det er virkelig en skøn skovtur, når man går rundt om søen. Mod syd hedder skoven Gurre Vang, og mod nord hedder den Horserød Hegn. Her er helt stille, og vi føler virkelig, at der er langt til motorveje og byens summen, som nogle gange kan forstyrre en naturoplevelse.

Gurre Sø

Der er flere øer i Gurre Sø. Blandt andet Store Ø, hvor en lille bro fører dig over vandet.

Og så er der Mågeøen, der huser mere en 3000 par ynglende hættemåger. Vi hverken så eller hørte dog noget til dem. Men i yngleperioden om foråret skulle der være anderledes gang i den.

Te og søvand

Vi finder et godt sted med sol og udkig over søen – hvilket faktisk var lidt svært, da der mange steder er tæt bevoksning langs søen. Men det lykkedes, og nu er det tid til de medbragte madpakker.

Siddeunderlag og brænder bliver fundet frem, og snart koger vandet til et par kopper te. Efter at have hvilet benene og fået noget i maven, tjekker vi køreplanen og begiver os af sted. Bussen kører kun en gang i timen i weekenden, så vi skulle lige have styr på vandretempoet. En halv times tid senere rammer vi stien, hvor vi startede rundturen.

Gurre Sø rundt

Næsen peger hjemad

Ude på vejen, og ikke så langt fra stien, ligger busstoppestedet “Gurrevej 430”, hvorfra bus 390R skal fragte os til Helsingør station. Der er stadig tyve minutter til bussen skal komme, så vi går videre til næste stoppested, mens solen lige så stille synker mod horisonten.

Vi går lige forbi Gurre slotsruin, men ser dog ikke noget til Valdemar Atterdag. Det kan være, han ikke er stået op endnu…

Links:

Rejsetidspunkt: oktober

BONUS-INFO: Vi startede ud fra Espergærde station, det gav lige fem kilometer mere på vandre-kontoen.