Tanker på tur

Tanker på tur: Guide- og skitsebøger

Forberedelse til en rejse kan være mange ting, alt efter hvor rejsen går hen. Der er stor forskel på at planlægge en forlænget weekend i Paris og en uges vandretur i Grønland med telt og trangia. Der er dog for de allerfleste et par fællesnævnere. Nemlig guidebøger, kort og research på nettet.

Selv hvis man kender destinationen godt, tjekker man ofte lige ud, om der er noget nyt at tage højde for. Inden storbyferien undersøger vi hvert fald altid, om der er noget på museums- eller restaurantfronten, vi bare ikke MÅ gå glip af, når nu vi er der.

Vi har adskillige “Turen går til…” og andre rejseguides på hylderne, hvoraf flere har været i brug mere end en gang. Af og til må der nye udgaver til. For selvom det ikke syntes som om at det var så længe siden, at vi eksempelvis var i Marokko. Så viser det sig nogen gange, når vi får tjekket datoen på udgivelsen, at det faktisk ER ved at være længe siden. Så må vi en tur i boghandlen eller på biblioteket for at hente den nyeste udgave.

Gør-det-selv

Vi har dog også en anden type “guidebøger” på hylden, og de er ganske hjemmelavede. Vores notes- og skitsebøger fra rejser vi har været på. Her kan vi altid gå tilbage og finde notater, visitkort, optegnelser og stemningsglimt fra rejserne. Det er vores private rejsearkiv og skitsesamling. De bliver altid tjekket inden vi, eksempelvis tager til Paris næste gang, eller når vi bliver spurgt til råds. Har vi et tip til godt spisested i Bologna? Eller til et hotel i Marrakech? Så dykke vi ned i arkivet.

Det er både hyggeligt og meget stemningsfuldt, og fyldt med gode rejseminder, at finde gamle skitsebøger frem. Det kan dog være en fordel at give “gamle” optegnelser et ekstra tjek på nettet inden afrejse, for alting er jo i konstant forandring.

skitsebøger

Ro til at tegne og skitse

På længere ture skriver jeg næsten altid dagbog, og medbringer altid skitsebøger. Optegnelserne der er med til at fastholde stemninger på turen, og detaljer der ellers hurtigt ville gå tabt. Når tanker og stemninger først er tegnet og skrevet ned er de oplagte at trække på når vi er hjemme igen. De kan være en stor hjælp, når vi senere skal skrive et blogindlæg, der relaterer sig til eksempelvis en vandretur.

Skitserne formidler og foreviger steder på en helt anden måde et et fotografi. De fastholder oplevelsen, og gør den mere intens og stoflig. Jeg holder virkelig meget af at have tiden og roen til at kunne tegne og skitse undervejs. Når jeg nu kigger på tegningerne ude fra bjergene eller blomsterne i krukkerne tegnet undervejs på GR221, kan jeg næsten dufte blomsterne og solens varme.

skitsebøger

skitesbøger  skitsebøger

/Helle