Bøger og film

Turen går til bøgernes Verden

Turen går til

SPONSORERET. Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.

Vi både rejser og læser meget her i huset. Vi læser hjemme i sofaen, mens vi venter i lufthavnen, under rejsen som oftest er i fly, men engang imellem er med tog. Men også når vi sidder under fremmede himmelstrøg og bare trænger til en pause i alle rejseoplevelserne.

En litteraturguide til rejser

“Turen går til bøgernes verden” fra Politikens Forlag er en litteraturguide, der hovedsageligt har udvalgt skønlitterære bøger, hvor handlingen udspiller sig på populære rejsemål. Formatet er det, vi kender fra de klassiske Turen går til. Indledningsvis fortæller forfatteren om sin inspirationen til at skrive bogen og sine litteraturvalg til de enkelte lande og byer. Derefter følger fire hovedkapitler; Afrika & Mellemøsten, Americas, Asien & Oceanien og Europa, der tager dig langt med ind i bøgernes verden.

Bogen afsluttes med kapitlet “Praktiske oplysninger”, der i destinationsguiderne indeholder alle de praktiske informationer . I litteraturguiden er det et dobbeltopslag, med oplysninger om hvor man kan købe sine bøger både fysisk og på nettet samt en guide til litteraturfestivaller rundt i hele verden.

Guiden indeholder masser af litterær inspiration til bøger, der kan være rigtig fine at læse, inden man pakker kufferten, eller mens man rejser. Som belæst rejsende, og med en erhvervsskade som bibliotekar, kan jeg nikke genkendende til de fleste titler, og mange har jeg læst. Som læsehest er der selvfølgelig titler jeg savner, men der er jo kun et begrænset antal sider.

Tænker dog, at selvom man ikke er en rigtig bogorm, og er på udkig efter ferielæsning, sagtens kan finde sin næste læseoplevelse i bogen. Især hvis man som læser har lyst og tør kaste sig ud i litteratur, der ikke lige står på bestsellerlisterne og er trykt for mere end tre måneder siden.

Turen går til

Turen går til… bogreolen

Vi læser både skøn- og faglitteratur og ja, der er en del klassisk rejselitteratur på hylderne hjemme hos os. Da anmeldereksemplaret af Turen går til bøgernes Verden, dukkede op i postkassen, fik det os til at tænke på, hvilke bøger der har inspireret os til at pakke kufferten. Hvad vi havde læst under rejser og fundet i diverse lufthavne? Hvilke bøger har taget os med ud i verden? Vi kiggede rundt på reolerne og fandt blandt andet:

  • “The Tiger’s Wife” af Tea Obreht købt i lufthavnen i Milano på vej på en vandreferie i bjergene omkring Comosøen. Tænk at jeg var kommet af sted uden læsestof!! Handlingen har intet med Italien at gøre, den foregår i det tidligere Jugoslavien. Men det er en dejlig bog.
  • Olivia Manning har skrevet en fantastisk romanserie, der foregår i mellemkrigstidens Europa, “The Balkan Trilogy”.  Den havde jeg købt uden at være klar over at den bliver efterfulgt af “The Levant Trilogy”. Anden del var udsolgt fra forlaget og ikke til at skaffe. Det var før internettet kunne skaffe alt. Men jeg fandt anden del under en ferie i det sydlige Spanien. Vi var på udflugt til Gibraltar, og her i dette lille stykke England på den spanske kyst lå en boghandel og bingo, anden del var i hus.
  • Jeg læste Ib Michaels “Paven af Indien” efter at have rejst i Peru. Trods titlen er det altså der handelingen udspiller sig. Mens jeg læste, var jeg straks tilbage i Perus bjerge og jungle.
  • Der er også bøger på hylderne, som indeholder drømme om steder, jeg endnu ikke har besøgt. Carstens Jensens rejsebøger fra 1996 og 1997 har en beskrivelse af Laos, som jeg blev helt forelsket i.
  • Den betagelse blev ikke mindre, efter jeg havde læst Tiziano Terzani’s “A Fortune-teller Told Me”. Har jeg været i Laos? Nej, men landet står højt på min bucket-list.

   

Vi har selvfølgelig også en hel del Turen går til på hylden. Mest til storbyer – for det er der vi finder at både format og indhold ofte er mest dækkende, suppleret med hvad vi lige finder på nettet.

I de senere år har Politiken i Turen går til serien også udgivet bøger, der ikke direkte har en destination på hjertet. Eksempelvis Turen går til vikingetiden, Turen går til De varme lande og nu Turen går til bøgernes verden.

/Helle