Danmark, Små og store eventyr, Vandreture

Vandretur: Blandt skjoldunger og havørne

Roskilde

Vejrudsigten havde lovet opklaring og fuld sol om eftermiddagen. Helt perfekt til en vandretur i en ellers meget grå og regnfuld januar måned. Vi pakkede derfor straks rygsækken denne lørdag formiddag, og hoppede på toget til Roskilde, hvor turen skulle begynde.

Skjoldungernes Land

Nationalpark Skjoldungernes Land ligger på Midtsjælland, og dækker et område på 170 km² omkring Roskilde Fjord. Der findes to kendte ruter; Fjordstien, en 275 kilometer lang vandre- og cykelrute, og Skjoldungestierne (pdf), der egentlig er to ruter på henholdsvis 30 og 10 kilometer, der krydser hinanden.

Vi havde planlagt en vandretur på cirka 12 kilometer med start fra Roskilde Station, til den lille landsby Herslev, hvorfra det er muligt at tage Bus 207 retur til stationen. 

Det naturskønne område byder på masser af stier og små veje, så der er uanede muligheder for at planlægge en god tur – uanset om det bare er en dagstur eller du vil overnatte undervejs.

Roskilde Fjordstien

Roskilde Fjord

Fra stationen gik vi gennem byen, ned til havnen, hvor vi ramte Fjordstien, som vi ville følge on/off det meste af vejen. Rimtågen havde lagt sig over landskabet, og gav landskabet en drømmende og helt særlig karakter – og skyerne havde pakket solen helt væk.

Selv i gråvejr var her rigtig fint. Og så er der altså bare noget ved at gå langs vandet. Det kan et eller andet.

På denne del af ruten kommer man lige forbi det psykiatriske hospital, Sct. Hans Hospital, der siden 1808 har fungeret som blandt andet fattigkoloni, sindssygeanstalt og tuberkulose-sanatorium.

Roskilde

Boserup Skov

Vi fulgte Fjordstien ind i Boserup Skov. Det meste af ruten følger kysten, men enkelte steder går stien ind i landet. Der gik dog ikke længe, inden stien igen slog et knæk, og førte os ud mod vandet igen.

Langs kysten i Boserup Skov kom vi forbi flere virkelig fine shelterpladser, der lå lige i udkanten af skoven med udkig ud over fjorden. Nogle skal bookes i forvejen, mens andre er efter først-til-mølle-princippet. De er meget populære, så uanset hvad skal man være ude i god tid.

Og som en lille ekstra Boserup Skov-bonus, har vi hørt, at skoven skulle være helt ekstremt flot i foråret, når anemonerne blomstrer.

I udkanten af skoven kom vi til det gamle Kattinge Værk, der tidlige har været grynmølle og cellulosefabrik, men i dag fungerer som natur- og aktivitetscenter for Københavns Kommune. Med udsigt ud over Kattinge Vig, fandt vi madpakker og brænder frem. Ikke det værste sted at nyde sin frokost og en kop varm te.

Pludselig lettede alle småfuglene ude i fjorden, og et par sekunder senere fløj to havørne lige hen over os. De havde kurs mod den lille halvø, Bognæs, hvor der har været et ynglende havørnepar siden 2007. 

Ja, ikke at vi vidste, det var havørne. Vi tænkte bare at det var et par meget store rovfugle. Men da en mand kort efter spurgte os, om vi havde set havørnene, kunne vi med ro i sindet sige, at det havde vi.

Roskilde Kattinge

Herslev Bryghus

Vi gik nu ud på landevejen, nød udsigten over Store Kattinge Sø, der blandt andet er samlingssted for tusindvis af troldænder, og satte kursen mod Herslev. Solen havde vi stadig ikke set noget til. Efter et par kilometer kom vi så til Herslev, hvor vi havde planlagt et besøg på gårdbryggeriet Herslev Bryghus, der både har gårdsalg og et super hyggeligt Tap Room & Café

Vi havde ikke bestilt bord, og da vi kom, var der helt fyldt. Heldigvis fik vi lov til at sætte os ved to ledige pladser ved et af bordene, så vi kunne få varmen og smage på varerne. Et perfekt sted at vente på den næste bus, eller den næste igen…

Næste gang skal vi have det til at passe med en frokost-platte, for de så ret lækre ud – og så skulle vi hilse og sige, at det er en god idé at bestille bord, især om lørdagen.

Herslev Bryghus

Links:

 

Tidspunkt: januar

BONUS-INFO: Skjoldungerne, som nationalparken er opkaldt efter, er en dansk sagnkongeslægt fra Lejre. De kendes blandt andet fra Skjoldungesagaen og Beovulfkvadet.