Europa, Østrig, Små og store eventyr, Vandreture

Vandretur i Alpeland

Rauris

Jeg har vandret i Alperne, både de fransk og de italienske, og nu var turen kommet til de østrigske. De tidligere alpe-ture har ligget sidst på foråret, når bjergene bugner af blomstrende enge med det grønneste græs.

Men sensommer i Alperne viste sig at have sin egen helt egen charme. I september er lyset blødt, og solen giver stadig så meget varme, at man kan vandre i shorts selv i 1700 meters højde. Morgenerne er smukke og mystiske, med tåge der ligger som hvide skyer i bunden af dalene. 

Bjergtoppe og grønne dale

Alpeland er altid så fint, og Østrig var bestemt ingen udtagelse. Landet var som et glansbillede eller som taget lige ud af filmen “The Sound of Music” med Julie Andrews. Hvide snetoppe på bjergene, og grønne dale med Milka-køer  på markerne. Hyggelige små velordnede landsbyer med altankasser som bugner med blomster. Her er simpelthen bare så fint.

Den lille by Rauris er ingen undtagelse. Det var her vi havde lejet en dejlig lejlighed med udsigt. Byen har flere små butikker, en god bager, caféer og restauranter. Der er schnitzler og apfelstrudel på menuen, hvad mere kan man ønske sig. Vi havde tre dage med frisk bjergluft, vandreture og hygge.

Rauris

Rauris – Hochalm – Rauris

Der er rigtig mange muligheder for at komme på vandretur med Rauris som base. Rigtig mange af dem starter stort set lige uden for døren. Skønt! Den  første tur blev planlagt aftenen før, og var med kabelbanen op til 1753 meters højde, og derefter det sidste stykke op til Hochalm i 1780 meters højde på gåben. Vi ville se den flotte udsigt og danne os et billede af vores stykke Alpeland for de næste tre dage.

Vi vågnede til en grå morgen med lave skyer. Vejrudsigten lovede dog opklaring om eftermiddagen, hvilket vi satte vores lid til. Vi pakkede madpakker, regnbukser og en stor portion ønsker om solskinsvejr. Kabelbanens stop i dalen lå fem minutter fra vores lejlighed. Meget nemt og praktisk.

Da vi kom op, var toppen pakket ind i skyer, og det var ret fugtigt. Stien var heldigvis nem at finde, og så gik det nedad gennem åben skov og opad mod det første udsigtspunkt. Efter vores beregninger kunne der måske være hul i skyerne, når vi kom frem.

Det var der! Lidt hul i skydækket og vi fik fine glimt af dalen langt under os.

Derefter blev kursen sat mod kabelbanens mellemstation i 1480 meter. Et perfekt pitstop, for her var også et åbent gasthof. Kaffe og apfelstrudel. Whats not to like! Godt fyldt op, og klar til turen tilbage til Rauris, gik vi ned gennem skov med høje graner, og snart var vi under skyerne. Selvom det ikke var klart solskin, kunne vi nyde udsigten hele vejen ned. En rigtig dejlig tur til lige at få gang i benene inden de næste dages ture. 

Læs om turen til Kolm Saigurn i nationalparken Hohe Tauern og rundturen Hirschebenalm i næste indlæg.

   

Tips rundt Rauris

Rauris er et  rigtig godt udgangspunkt for en uge med vandrestøvlerne på og fantastiske ture op i bjergene. Vi havde lejet en bil for at komme frem, men når først du er i Rauris, behøves bilen stort set ikke. Derudover går der busser ud i dalene, hvis du ikke har bil med.

Der er rigtig mange gåture, der starter lige uden for døren. Husk kompas, kort og mobil, også selvom ruterne er mærket rigtig godt op. Både med “pinde” og skilte der fortæller cirka vandre-tid fra et punkt til det næste.

Tjek kabelbanerne. Ikke alle er åbne over sommeren, og de lukker ned for at gøre klar til vinterens skisæson. Eksempelvis lukkede banen i Rauris ned, ugen efter vi var der. Det samme gælder de mange gasthof ude i bjergene.

Der er et lille turistbureau i Rauris, meget hjælpsomme. Her kan du få vandrekort, busplaner og så videre.

Lejligheden, som var meget lækker, med plads til seks finder du på https://www.raurisskipenthouse.co.uk

Hvis du trænger til lidt mere byliv og kultur, ligger Salzburg kun en times kørsel fra Rauris, og det passer fint til en dagsudflugt. Jeg havde kun et par timers pitstop i Salzburg, men den gamle bydel var meget smuk. Med sine fine barokbygninger, små pladser og caféer. Jeg håber jeg kan komme tilbage inden alt forlænge og bruge et par dage der.

Rejsetidspunkt: september

/Helle