Europa, Østrig, Små og store eventyr

Sensommertur til Wien

Wien

Østrig har længe været en sort plet på mit europæiske landkort, men det har min seneste rejse heldigvis rådet bod på. Nu forstår jeg bare ikke, hvorfor jeg ikke har været der før.

Min lille rundrejse i Alpelandet startede i hovedstaden Wien, med et pitstop i Salzburg, inden jeg sluttede min østrigske odysse af med flere dage i de østrigske alper med vandrestøverne på.

Åhhh Wien

Det er nemt at komme rundt i Wien. Det virker som om, at alt der handler om offentlig transport, bare klapper. Fra lufthavnen er der tog ind til centrum, hvilket tager en halv times tid. Når først du er der, kan du næsten blive kørt til døren, lige meget hvor du skal hen. Wien har nemlig både U-bahn, sporvogne og busser – og endda også lånecykler, til at komme rundt på, når først bagagen er pakket ud. Min blev pakket ud på Hotel Harmonie, som ligger i en stille gade, kun ti minutters gang fra centrum.

Der var ikke lagt en endelig plan for mine tre dage i Wien. Jeg havde selvfølgelig et par fikspunkter på ønskelisten. Der var National biblioteket (erhvervs-skade, jeg er jo bibliotekar), så ville jeg gerne på Belvedere og se Klimt og endelig, selvfølgelig, slottet Schönbrunn.

Men vigtigst af alt for mig når jeg rejser, er at lande, have tid til at mærke hvor jeg er og opleve byens stemning. Jeg kan godt lide at have åbne dage, hvor der er plads til smutveje, omveje, bagveje og hvor der er god tid til også bare at sidde og kigge på mennesker.

Wien med glitrende guld

Det var bare ud i byen med det samme, godt udrustet med et bykort fra hotellet og Politikens “Kort og godt om Wien”. Denne første dag blev en slentre-tur, med et enkelt stop fra ønskelisten, National biblioteket. Jeg kom lige forbi, så det var oplagt at kigge ind.

Wien er en central europæiske storby med tyngde, der emmer historie. Fantastisk arkitektur og smukke bygninger i jugend- og barokstil. Det er storladent med guldudsmykninger, elegante bygningsdetaljer og mange flotte pladser med statuer og springvand.

Byen har en stemning fra forgangne tider med masser af små specialbutikker. Det vrimler med hatte- og handskebutikker, der er butikker der kun sælger spadserestokke, gammeldags pibe- og tobaksbutikker og butikker der sælger lederhosen og dirndl-dragter. Og så er der alle caféerne, der bugner af kager, og som har kaffekort, der byder på meget mere end latté.

 Wien  

Wien i valsetakter

Med wiener-kompasset nogenlunde på plads, hoppede jeg næste morgen på sporvognen. Linje D kørte mig tværs gennem Wien til slottet Belvedere. Slottet ligger i en smuk park lidt højt og herfra har man en rigtig fin udsigt indover byen. Her kan man bruge timer og dage. Slottet med den fantastiske kunstsamling er stort og parken er dejlig. Jeg havde på forhånd valg at jeg skulle se samlingen af Klimts malerier på hans hjemmebane.

Aftens underholdning var på slottet Schönbrunn. Koncert i Orangeriet og på programmet var der selvfølgelig først Mozart efterfulgt af Strauss. Det var næsten som at være til nytårskoncert.

“Der Kaiser” og kage

Er du i Wien, så afsæt tid og tag ud til Schönbrunn – også selvom du ikke er til Kaisere og kongeslotte. Det er imponerende, kæmpestort, masser af guld og har været centrum for så meget af Europas historie. Du kan vælge flere rundvisninger – mit valg faldt på “Grand tour”, flest rum for pengene. Hvilket betyder 40 rum ud af 1.441 rum. Da det var regnvejr passede indendørs aktiviteter rigtig godt. Tog dog en kort tur i parken.

Næste gang jeg kommer, må det gerne være tørvejr, så  jeg kan gå en lang tur, samt besøge den zoologisk have der ligger i slottes park.

Wien

Et tip – bestil billetterne hjemmefra, så du kan slippe for lange køer og ventetid. Efter al den kaiser-røgelse, gik turen retur til Schweden Platz, hvor den hyggelige Café Diglas bød på kage og tørvejr, mens det tordnede og regnede udenfor.

 wien  

Exit fra Wien

Vandrede gennem et søndagsstille Wien til U-bahn, inden turen gik videre til Salzburg. Wien er en stille by om søndagen, de allerfleste butikker er lukkede og man holder fri. Hvilket afspejler med generelle oplevelse af byen, at det er en stille og grøn by. Langt de fleste biler suser rundt ude på Ringgasse, omfartsvejen rundt om Wien. Og i det centrale Wien er gaderne flankeret af platantræer og der er mange parker og pladser med blomster og grønt.

Jeg forstår til fulde hvorfor Wien i år blev kåret som verdens bedste by at bo i. Jeg kommer klart tilbage til Wien. Der var så meget, jeg ikke nåede at se. Jeg må bestemt også sidde mere på café, kigge nærmere på det hippe kvarter Gumpenndorfer Strasse (det blev kun til kaffe på bogcafé Phil) og så fik jeg ikke en pølse ved en af de berømte pølsevogne …

Alpeturene kan du læser mere om i mit næste indlæg.

Inden jeg tog afsted læste jeg:

  • “Kort godt om Wien” og “Turen går til Wien” begge fra Politiken.
  • “Wien” i Vide Verdenserien fra Aarhus Universitetsforlag.

Rejsetidspunkt: september

BONUS-SCHNITZEL-INFO: Jeg spiste dejlig schnitzel på Restaurant Rebhuhn. I samme åndedrag vil jeg anbefale Das Kolin, hvis du trænger til god mad, men har spist alle de schnitzler, du kan klare.

/Helle