Danmark, Vandreture

Vandretur: Tranum-Fosdal

Tranum Fosdal

Tranum-Fosdal vandreruten i Nordjylland er med sine 11 kilometer overkommelig for de fleste. Og det er godt, for det er en rigtig flot tur i varieret natur, som du ikke må snyde dig selv for.

Vi gik turen en halvkølig dag i marts, men en dejlig forårsdag, hvor træerne springer ud og anemonerne dækker skovbunden, må være det perfekte tidspunkt. Der var dog et par modige kodrivere og et par anemoner, der tittede frem i skoven hist og her.

Fosdalen

Vi starter ud fra Fosdalvej, hvor vi følger stien, og den bæk der løber langs stien, ind gennem Fosdalen. Lige inden Lerup Kirke, der er opført omkring år 1200, kommer til syne i skovbrynet, går vi forbi stedet hvor Vor Frue Kilde udspringer. Kilden tiltrak igennem mange år de syge og svage, da man mente at vandet havde en helbredende effekt. Selve kirken ligger smukt i en åben lysning med udsigt til marker og skov.

I skoven ligger et lille åbent hedeområde, som vi krydser, hvorefter vi forsvinder ind i skoven igen. Her kommer vi til Lerup Bavnehøj, der med sine 84 meter over havet er Jammerbugtens højeste punkt, og byder på en fantastisk udsigt mod Limfjorden.

Vi fortsætter ad ruten gennem skoven i Langdal Plantage, og pludselig begynder vi at nærme os bebyggelse og en stor skovlegeplads. Her kysser ruten lige udkanten af Tranum, inden den forsvinder ind i skoven igen.

Fosdalen

Tranum

I Tranum tager vi en hurtig afstikker fra ruten, og går forbi Fiskehytten, hvor vi handler en omgang frossen havkat til aftensmaden. Der er en række af frysere fyldt med frisk, frossen og lækker fisk – venlig selvbetjening og betaling med Mobilepay. Super nemt! Vi køber også lige et glas lynghonning, nu vi er i gang. En stor anbefaling af Fiskehytten herfra!

Kort efter er vi tilbage på ruten, på jagt efter et sted at spise frokost. Ti minutter senere kommer vi til en shelterplads, hvor vi sætter os, finder madpakkerne frem og får varmet vand til te.

Tranum Fosdal

   

Her i skoven er der mange forskellige vandreruter, der krydser ind over hinanden undervejs. Udover Tranum-Fosdal ruten følger vi på nogle strækninger også Hærvejen og Nordsøruten. Stien fører os ud til Danmarks største indlandsskrænt, Lien, som vi følger resten af turen. Det belønnes med nogle rigtig flotte kig ud over landskabet, helt ud til Vesterhavet.

Vi går gennem Langdal, hvor et par gamle “livstræer” står vagt. Da vi nærmer os slutningen på ruten, beslutter vi os for at nyde udsigten og få varmen med en lille opstrammer. Til sidst kommer vi ud på Fosdalvej igen, 50 meter fra hvor turen startede.

Tranum Fosdal

Status

Ruten er godt afmærket, og nem at følge. Der er nogle enkelte steder, hvor stien er lettere udfordrende, men ellers er den ret ligetil.

Da det er en rundtur, er der flere steder at starte turen, og kommer du i bil, er der blandt andet mulighed for at parkere i Tranum og ved Lerup Kirke. Uanset hvor man starter, er det en super tur, der da også er certificeret som “Premium Vandrerute” af Deutsches Wanderinstitut.

Ud og hjem igen

Vores Basecamp lå ved Slettestrand, og vi startede vandreturen derfra. Det meste af vejen ind til selve Tranum-Fosdal ruten fulgte vi Hærvejen, med Lien på den ene side og den store kystslette, Underlien, på den anden side. Turen går også gennem Nøddedalen, der har en nærmest magisk stemning over sig. En kroget nøddeskov hvor stien slynger sig op og ned og ud og ind mellem de tætte nøddebuske. Det er som at gå inde i en levende hule.

Skrænterne i Nøddedalen er i øvrigt fyldt med anemoner om foråret – en oplevelse vi stadig har til gode…

   

Efter rundturen kom vi lidt ekstra kilometer på kontoen, og fulgte vejen cirka tre kilometer ned til Lerup Strand. Herfra gik vi langs Vesterhavet retur til Slettestrand, hvor vi svingede ind forbi Slettestrand Feriecenter og nød en velfortjent forfriskning, inden vi gik dagens sidste kilometer.

I alt endte vi på lige omkring 24 kilometer. Og så var der ellers dømt havkat og hygge i Basecamp.

Links:

 

Tidspunkt: Marts

BONUS-INFO: Har du ikke havkat (eller andet godt fra Fiskehytten) med hjem til aftensmaden, kan vi varmt anbefale maden på Strandhotel Klitrosen, som vi besøgte et par dage senere.