Vildmarkscamping
Hvis du tænker på hvad to mænd, der nærmer sig 50 (den ene mere end den anden), får tiden til at gå med, når de drager på vildmarkscamping i februar, så læs med her. Jeg er taget til Sverige med min gode, gamle ven, René. Bilen er pakket. Fyldt med telte, soveposer, varmt tøj, mad, øl og en god flaske single malt whisky.
Spil den med ABBA
Google Maps har sendt os ned ad en ikke særlig benyttet skovvej. Vi forventer hvert øjeblik at se en hytte, hvor der sidder en dreng og spiller banjo. Heldigvis kommer vi snart ud på en lidt større vej, radioen spiller ABBA og der er et skilt mod Hättaboda Vildmarkscamping. Så langt, så godt…
Vi ankommer lige omkring klokken 18.30, hvilket på denne tid af året betyder at her er buldrende mørkt. Temperaturen ligger lige på frysepunktet, og her er den flotteste stjernehimmel. Vi henter brænde og slår teltene op i pandelampernes skær.
Det brænde vi har hentet er vådt, og ikke til at få gang i. Ja, selv de optændingsbriketter vi har med, vil ikke brænde!? Det lykkedes os til sidst at finde lidt tørt brænde, så vi kan få lavet et lille bål og få lavet mad. Der bliver således serveret Black Angus oksecuvette med kartofler og dertilhørende rødvin klokken 22.30.
Herefter prøver vi endnu en gang at få gang i et ordentligt bål, så vi kan holde varmen, men ender til sidst bare med røverhistorier og whisky.
Lammekølle
Lørdag morgen regner det lige så stille. Regnen trommer mod teltet, og jeg vender mig om på den anden side. Det er hyggeligt at ligge i soveposen og slumre, mens det regner.
Vi kommer op, kigger os omkring, for at se hvordan her egentlig ser ud, spiser morgenmad og så bliver der ellers savet brænde til den store guldmedalje. Aftenens måltid står nemlig på langtidsstegt lammekølle.
Midt på eftermiddagen tænder vi bålet og hænger køllen op. Så kan den hænge der de næste tre-fire timer, og blive mør og lækker. Undervejs bliver lammekøllen løbende “penslet” med en dusk timian dyppet i en blanding af smør, salt, peber og rosmarin af Masterchef René .
Til sidst får den en time eller to liggende på risten, og jeg kan love dig for, at det blev lækkert. Lammet bliver serveret med flødekartofler og endnu en god flaske rødvin. Det her vildmarkscamping er ikke så tosset…
Efter aftensmaden får vi gang i bålet, altså sådan rigtig gang i bålet. Det knitrer lystigt, og holder den evigt faldende finregn lidt på afstand. Vi sidder og stirrer meditativt ind i flammerne, mens tiden går sin stille gang.
Stilheden afbrydes en kort overgang af Søren Rasted og gæster, der i podcasten Den Grå Side læser højt fra gamle Ugens Rapport blade.
Søndag morgen
Søndag morgen vågner jeg igen med regnens trommen på teltet. Vi tjekker vejrudsigten, og med udsigt til heldagsregn beslutter vi os for at pakke sammen og vende snuderne mod København. Vi går over til den nærliggende sauna, hvor vi kan sidde i tørvejr under et halvtag. Tid til morgenmad og en kop varmt.
Weekenden er gået med at save brænde og lave mad over bål, men i lige så høj grad med at nyde at være ude i naturen, være i godt selskab og småsludre om stort og småt. Jeg har kendt René i noget der ligner 35 år, og det har aldrig været kedeligt.
Ude på rute 29 sætter vi AC/DC på anlægget, og kører retur mod hverdagen…
To gange tre ting
Tre ting vi lærte i løbet af weekenden:
- Hold øje med kanelsneglene, når de er sat over bålet. Det er en dårlig idé pludselig at rende ind i skoven for at save og hente brænde.
- At sende to mænd på vildmarkscamping, er det samme som at sende sine børn på lejrskole. De kommer hjem i det tøj, de havde på, da de tog af sted – nu lugter det bare utrolig meget af røg.
- Når der ikke er noget vand, så betyder det, at der ikke noget vand = smuttur til Urshult efter vand (og chokolade og en opvaskebørste).
Tre ting vi undrede os over i løbet af weekenden:
- Hvad er der egentlig blevet af alle movie-boxene, efter man ikke lejer sådan en mere?
- Hvorfor skyder man seks ræve, og hænger dem op på væggen på sin lade?
- Bliver René’s bil mon nogensinde helt ren igen?
Rejsetidspunkt: februar
BONUS-INFO: Hättaboda Vildmarkscamping ligger i Småland i Sverige, cirka tre timers køretur i bil fra København. Her er ikke elektricitet eller rindende vand, så det er ren “simple living”.
/Toni