Vin og Vejrhøj
Efterårsferie betyder fuld tryk på lufthavnen og kø på motorvejen sydpå over grænsen. Hektisk og tit ret trættende også selvom der står ferie i kalenderen. Så kan det, selv for os der elsker at rejse ud, være ret godt en gang imellem at trække stikket helt ud og vælge at tage på “staycation”. Det er lige hvad vi har. Vi er trillet på landet. Ud mellem Nordvestsjællands bakker hvor vi har nydt naturen, den friske luft og det skiftende vejr. For det er jo aldrig dårligt vejr, når man har den rette beklædning.
En tur i Bjergene
En rigtig god travetur er turen op til toppen af bronzealdergravhøjen Vejrhøj, som man kan bestige ad flere ruter. Ganske som Kilimanjaro. Dog er alle ruterne mindre anstrengende end på det afrikanske bjerg.
Hvis man er i bil, kan man parkere på parkeringspladsen nede ved stranden eller i Vindekilde. Det er klart den stejleste tur, hvis man starter fra stranden. Det er en forholdsvis nyåbnet rute, det går direkte op gennem gammel skov, til man kommer ud og følger markens hegn op til Vejrhøj. Fra Vindekilde er turen måske lidt længere, men den er heller ikke så stejl, og man kan, inden man starter, lige slå et smut forbi Brydebjerg, og se gravkammeret for Zytphen-Adeler slægten.
Vi traver turen fra Vindekilde. Det går først op gennem bøgeskov, hvor man af og til har et flot kig ud over markerne og hele Nekselø Bugten. Det slår selvfølgelig ikke den fantastiske udsigt man får, når man først står på toppen af Vejrhøj, der er Sjællands tredje højeste top. Med sine 121 meter er det muligt at se helt til Jylland i klart vejr (siges det).
Vejr og Vejrhøj
Vi kunne godt nok ikke se Jylland, men vi kunne se ud til både Nekselø og Sejerø, med Kalundborg og Røsnæs i horisonten. Drejer man sig 180 grader har man på den anden side udsigt over hele den opdæmmede Lammefjord med de små byer Fårevejle Kirkeby og Fårvejle Stationsby, vindmøller samt ud til den gamle mølle i Høve. Flere af markerne ligger allerede som brune felter, men brydes af og til af rødkålsmarkernes lilla toner.
Vineri i Vindekilde
Og selvom vi ikke er kommet sydpå, føler vi os slet ikke snydt for italienske eller sydfranske fornøjelser. For her i Odsherred ligger flere vingårde, og høsten står for døren. Vi var forbi Vejrhøj Vingård, som ligger smukt i Vindekilde. Vi kom derfor lige forbi i forbindelse med vores bestigning af Vejrhøj.
Vingården har været igang siden 2011. Vi fik lov at kigge ind i “værkstedet”, og fik en lang snak med Niels om vin og vindyrkning i Danmark. Efterfølgende fik vi lov til at gå en tur ud i vinmarkerne, der har overraskende høje vinstokke der bugnede med både blå og grønne druer.
Ja, vi købte selvfølgelig også et par flasker med hjem. En hvid og en rosé, der var kåret til Danmarks bedste rosé 2017. Vi syntes også at den var dejlig, da vi smagte den dagen efter i rigtig rosé-vejr, hvor eftermiddagen bød på varme og efterårssol.
Rejsetidspunkt: oktober
BONUS-INFO: Man kan være med til at plukke druer på Vejrhøj Vingård, når der skal høstes. Kig med på deres hjemmeside eller følg med på deres facebook side for nærmere info.
Vil du læse mere om Vejrhøj, kan vi anbefale bogen “Guide til Danmarks Bjerge” af Roger Pihl.
Hej Afootdk. Virkelig flotte billeder fra jeres ture, specielt fra jeres Mykines-tur. Færøerne står helt klart højt på min ønskeseddel.
Lige et spørgsmål ; Billedet med krus og vinflaske på “Vin og Vejrhøj” , hvor har I fået trykt navn/logo på jeres emaljekrus ?
Vh. Palle
Hej Palle.
Mange tak for din pæne ord. Færøerne var en super dejlig oplevelse, så det kan vi varmt anbefale. Mykines i solskin. Ja, så bliver det ikke meget bedre 😉
Kruset lavede vi på https://www.photobox.dk/
🙂 Toni/afoot
Tak for hurtig svar. Jeg kigger på det. Det ser ret godt ud.
Vh. Palle