Danmark, Europa, Små og store eventyr

Weekend i Aarhus

Vores lange weekend i Aarhus, var en af den slags ture, hvor alt bare er godt. Maden, oplevelserne og så er folk i Aarhus altså bare helt utrolig søde. Vi kan godt forstå, at den kaldes Smilets By.

Herunder kan du læse lidt om, hvad vi oplevede i Danmarks næststørste by. Det er klokkeklare anbefalinger alle sammen, da vi simpelthen havde en fuldstændig forrygende tur.

Lav sol over Aarhus

Det var en udstilling på ARoS, der satte det hele igang. Museet havde i samarbejde med Tate, London en udstilling med oliemalerier og akvareller af den britiske maler J.M.W. Turner, der er en af Helles absolutte alltime favoritter. Udstillingen bød på et rigtig godt gensyn, med malerier som Helle kendte godt, fra dengang hun boede i London.

Det var sidste weekend med Turner-udstillingen, men der er ofte noget spændende at komme efter på ARoS.

Vi var selvfølgelig også oppe og gå en tur rundt i “Your rainbow panorama”, den 150 meter lange rundgang i alle regnbuens farver på toppen af ARoS. Det er en rigtig fin oplevelse, som man ikke kan være andet end vild med. En perfekt lav sol over Aarhus lyste så fint gennem Olafur Eliassons kunstværk fra 2011.

Danmark

Når vi nu var i Aarhus, skulle vi selvfølgelig også besøge Den Gamle By, hvor Toni aldrig havde været. Og det store frilandsmuseum er altså en oplevelse, vi ikke kan anbefale nok. Alt fra de helt gamle huse til området fra 1970’erne var virkelig spændende og sjove at besøge. Det rigtige fine er, at man bare kan gå rundt i de mange huse og lejligheder, og lade sig indfange af tidsånden fra tidligere tider.

Vi brugte fire timer i Den Gamle By, inkl. et kort besøg på Gæstgivergården hvor der var varm kakao og kage på menuen. Havde der været lidt mere varme i luften, var vi nok blevet endnu længere.

aarhus den gamle by

aarhus den gamle by

Slingrer ned ad Vestergade

Efter turen i Den Gamle By slingrede vi ned ad Vestergade og slentrede gennem midtbyen, indtil vi faldt over Cafeterie 37 på Mejlgade, hvor det var tid til kaffe og te. En super hyggelig café med et lille, men rigtig godt udvalg af både kaffe/te og bagværk.

Vi havde hjemmefra bestilt bord på Restaurant Klokken, der har traditionel dansk mad på menuen – og forøvrigt ligger i lokaler der tidligere husede stripklubben La Belle. Vi bestilte en omgang snacks (chips, flæskesvær og mini-tarteletter) til forret, og den søde tjener kaldte det for jydeplatten. Det må være på grund af den brune sovs til flæskesværene! Og som hun sagde efterfølgende; “man kan aldrig få nok brun sovs”. Den havde vi ikke lige set komme, men det var så godt…

Hovedretterne var en omgang stegt flæsk og en wienerschnitzel – og så var vi mere end mætte.

Dagen efter spiste vi italiensk på Restaurant Nero, der ligger lige ved Aarhus Domkirke. Rigtig lækker mad, god vin og skøn betjening. Vi fik lov til at sidde og spise ved disken, selvom det var lidt københavner-agtigt.

 aarhus cafeterie 37  aarhus cafe jorden

Mr. Swing King

Man kan godt blive tørstig af sådan en omgang byvandring, så vi gik på jagt efter et “vandhul”. Valget faldt på Café Jorden, der lokkede med god musik og masser af mennesker. Og vi blev ikke skuffede. Super hyggelig stemning, og sådan en fredag eftermiddag flød der alt fra ABBA til Guns N’ Roses ud af højtalerne.

Vi var også forbi “Jorden” til en irsk kaffe efter vores middag på Nero. Musikken var blevet lidt nyere, men de spillede da også Mr. Swing King med Gnags – og der var stadig hyggeligt.

Vi blev anbefalet Salling ROOFTOP, og egentlig var vi sådan lidt arhhh… Café liv på toppen af et varehus?! Men det var top fedt. Udsigten var fantastisk, musikken var cool og der var bobler i glasset. What’s not to like

aarhus

Går med hunden gennem byen

Søndag formiddag gik vi ud til Aarhus Ø, og så på alt det nye byggeri. En helt ny bydel er, på godt og ondt, ved at skyde i vejret. Lejlighederne ligger tæt, og bortset fra området ved havnebadet virker det ret kedeligt. Måske det bliver bedre, når projektet engang står helt færdigt.

Ved området omkring havnebadet, også kaldet Bassin 7, var der masser af liv, så vi sluttede af med en kop varmt lige i solen på Street Coffe & Bar.

Herefter vendte vi snuderne mod Banegården, og toget til København. Sikken en weekend! Masser af solskin og godt humør. Vi fik set, det vi skulle, og en masse mere, og Toni fik hilst på et par kollegaer i den aarhusianske afdeling af Friluftsland.

Når jeg bliver gammel

Vi kunne jo ikke nå alt på 48 timer. Det endte derfor med en lille liste over oplevelser, vi helt sikkert skal tilbage og prøve:

  • Øl og musik på Erlings Jazz- & Ølbar
  • Vandretur i Marselisborgskovene
  • Jul i Den Gamle By
  • og et besøg på Moesgaard Museum, selvom Helle har været der før…

 

Rejsetidspunkt: marts

BONUS-INFO: Aarhus eller Århus? Begge dele er rigtigt. I 1948 blev Århus den officielle stavemåde. Den 1. januar 2011 skiftede kommunen officielt tilbage til at bruge Aarhus. Andre må dog gerne stadig bruge Å’et. Læs mere hos Dansk Sprognævn.

BONUS-GNAGS-INFO: Som du måske har opdaget, er alle overskrifterne titler på sange med det aarhusianske band Gnags. Og vi kan godt lide Gnags, ikk’å…