Danmark, Gæsteskribent

Fire rejsebloggere anbefaler dejlige Danmark

For rigtig mange mennesker kommer årets sommerferie til at foregå i Danmark. Så vi tænkte, at du kunne bruge lidt inspiration, og har igen inviteret fire af vores fantastiske med-rejsebloggere forbi bloggen. Denne gang kommer de med bud på dejlige steder i Danmark. “Der er et yndigt land…”

Vi takker jer alle fire for tid, tekst og billeder. Det er super dejligt, at i ville være med.

 

Kuffert og kompas

Danmark er ikke flad som en pandekage, som de fleste af os går rundt og tror. Selvom vi ikke har toppe, der er flere kilometer høje, kan du sagtens få gode højdemeter i benene, når du besøger Danmarks bjerge.

Rundt om i landet ligger der adskillelige bjerge på over hundred meter, og faktisk ligger de så spredt, at de er glimrende pejlemærker for ture ud i det grønne, uanset hvor i Danmark du er.

Sønderjylland: Lige syd for Kolding ligger Skamlingsbanken, som spillede en stor rolle i genforeningshistorien op til 1920. Men Skamlingsbanken er mere end historie (selvom den er vigtig at have i hukommelsen, når du er her), for der er en skøn udsigt fra den 113 meter høje top. Du kan både se Fyn og Lillebælt, Kolding, Christiansfeld og smukke, grønne landskaber. Og så kan du gå en god tur i det bakkede landskab, når du har set dig mæt i udsigten fra toppen.

Midtjylland: Danmarks højeste punkt, Møllehøj, ligger i Midtjylland; nærmere betegnet mellem Skanderborg og Horsens. Det er ikke fordi, Danmarks højeste punkt gør stort væsen af sig, som det ligger der bag en kostald. Men Møllehøj en rigtig fin oplevelse med en god udsigt til Horsens, fjord og omegn mod syd. På samme højderyg som Møllehøj ligger også Ejer Bavnehøj, med sit karakteristiske tårn, samt Møgelhøj, hvor du finder shelters, bord-bænke, træer og tusindvis af vilde blomster. Det er en afmærket gåtur, hvor du kan opleve alle tre højdepunkter.

Danmark Brændholt Bjerg

Fyn: Brændholt Bjerg (på billedet herover) ligger cirka mellem Odense og Middelfart på Fyn, i et område med flere betagende bjerge; Brændholt Bjerg er dog vores favorit. Majestætisk rejser det grønne bjerg sig 115 meter op i skovlandskab, og fra toppen er der en eventyrlig udsigt over trætoppe, landsbyer og fynsk skønhed. Brændholt Bjerg er en af de oplevelser, du bare ikke må snyde dig selv for, når du er på Fyn.

Sjælland: De fleste vil nok nævne Vejrhøj, som værende deres favorit-bjerg på Sjælland. Men faktisk synes vi, at Gyldenløveshøj er en naturperle, som ikke må overses – og så er det faktisk også Sjællands næsthøjeste punkt! Med sin højde på hele 126 meter står bjerget smukt dækket af store træer på Midtsjælland mellem Roskilde og Ringsted. En sen eftermiddag er her intet mindre end betagende, når solen forgylder skoven og højen med sit varme lys.

Der er så mange smukke bjerge i Danmark, så megen skønhed, så storslåede udsigter, som det er svært at forestille sig, ligger derude, når man ikke ved det. Vi håber, du får en skøn sommer med mange skønne oplevelser i Danmark – der er fuld af højdepunkter.

Læs mere om nogle af de danske bjerge på Marias blog.

 

CurlyCamper

På trods af Danmarks størrelse har vi utrolig mange enestående naturområder. Du kan besøge én af de fem danske nationalparker. Du kan bestige danske bjergtoppe. Du kan opleve landskaber skabt af istiden. Du kan gå småture på blot en times tid, og du kan vandre i ugevis på langs af landet. Du kan gå gennem landskaber, der fører dine tanker til fjerne lande, og det er der, du skal med hen nu.

En perle, som jeg er dybt forelsket i og som inviterer dig gennem mange forskellige typer natur, er området ved Tranum og Fosdalen i Nordjylland. Her bliver du ført gennem fortryllende skov med tårnhøje gran- og løvtræer. Du kommer op på bakketoppe, som giver dig et fantastisk view over trætoppe og Vesterhavet. I en kløft fra istiden dækket af bregner, føles det som om, du vandrer i New Zealands jungle. I Fosdalen risler vandet i den dybe kløft, mens du går og føler dig lillebitte.

Tranum-Fosdalen ruten er en Premium Vandrerute på 2,5-11 kilometer og vil du forlænge ruten, kan du fortsætte fra Fosdalen til Nøddedalen på den anden side af vejen og gå på Lien mod Slettestrand og Svinklovene ved at følge Hærvejen og Nordsøstien mod Fjerritslev. Det er et mikroeventyr, du sent vil glemme.

Læs mere om Tranum-Fosdal Ruten på Marias blog.

 

Helles Univers

Åhh der er så mange smukke steder i Danmark, hvilket gør det virkeligt svært at vælge én prik på Danmarkskortet. På en lun sommerdag er der faktisk ikke noget sted i verden vi hellere ville være end i Danmark.

Selv er vi meget begejstrede for Søhøjlandet hvor vi bor og kommer fra. Der er stadig et utal af naturstier og søer der endnu ikke er blevet gået til, men som bestemt er på vores danske bucketlist. Hvilke steder er på din?

En lille perle i det sydfynske øhav har dog også vundet vores gunst. Den bliver af nogen kaldt for wedding island, af andre omtalt som Danish fairytale og af os, er det vores andet hjem. Helles forældre har været bosat på Ærø i 8 år og det føles nærmest som hjem. Om vinteren er øen smuk, stille og privat. Om sommeren blomstrer den op og summer af ø-liv. Når solen står højt på himlen, kan havets krystalklare farve gøre os helt i tvivl om vi nu også stadig er i Danmark. Måske har du set Ærøs ikoniske badehuse. De er virkelig fine og et must visit. Trækker du lidt væk fra havnelivet og de største kystlandsbyer som Marstal, Ærøskøbing og Søby, kan du hurtigt have naturen helt for dig selv.

Ærø Danmark

Ærø er en grøn ø og 100 % selvforsynende på strøm med et stort solcelleanlæg. Der bor generelt utrolig mange ildsjæle, som passer på deres ø, iværksætter hyggelige arrangementer, guidede rundture og laver lækre yoga retreats. Der findes næppe et smukkere sted til sidstnævnte. Hvis du spørger os, er Ærø uden tvivl et af de smukkeste steder i hele Danmark.

Nogle af øens natur juveler er Voderup klint, Ommelshoved, Gråsten Nor og Skjoldnæs fyr. I Vitsø kan du gå hånd i hånd med havet på den ene side og marsken på den anden side. Vores favorit vandrerute som viser Ærø på smukkeste vis, er den Ærøske del af øhavsstien.

Læs mere om øhavsstien på Ærø på Helles blog.

 

Stedkender

Danmark har en enorm rigdom af spændende natur-, kultur- og historiske oplevelser, så det er helt utroligt svært at vælge en enkelt. Jeg havde først tænkt mig at skrive om Rubjerg Knude Fyr, der er et af mine favoritsteder. Men det er jo blevet verdensberømt efter, Murer-Kjeld flyttede det i efteråret 2019, så det har næppe behov for mere omtale.

Derfor bliver min anbefaling Lindholm Høje ved Aalborg, der med sine næsten 700 sten-omkransede grave fra jernalder og vikingetid er Danmarks største oldtidskirkegård. De tusindvis af sten står spredt ned over en græsdækket høj og ser helt eventyrlige ud, når man står på toppen. Stenene er omhyggeligt opstillet i distinkte mønstre: Nogle står placeret i trekanter, andre i bådform eller cirkler.

Danmark

De har stået på præcis dette sted i 1.000 år. Lige her hvor vikingerne havde en landsby, og Limfjorden slår en bugt. Her hvor udsynet over fjorden er uovertruffent og tilsejlende fjender kan ses i så god tid, at de ikke kan overrumple.

Det er et spændende sted for både børn og voksne. Vi går bogstavelig talt rundt midt i historien. Her mellem stenene, hvor de fik deres evige hvilested, føler vi os ganske tæt på vores forfædre, vikingerne.

Læs mere om Lindholm Høje på Bittens blog.

 

BONUS-INFO: Billedet i toppen er fra Vejrhøj i Odsherred, der er et af vores yndlings steder i Danmark. Med sine 121 meter er det Sjællands tredje højeste top, og et perfekt sted at nyde en kop varm te, mens blikket glider ud over Nekselø Bugten.