England, Europa, Små og store eventyr

Blandt spir og tårne i Oxford

Oxford England

Vi lander i London Heathrow en lidt grå torsdag morgen. Fra lufthavnen er kursen sat mod universitetsbyen Oxford. Fra terminal 5 kører der busser til nær og fjern i England, og fra platform ti kører der en bus til Oxford. Det tager tid at gå fra terminal to til fem, og det viser sig senere, at bussen rent faktisk også afgår fra terminal to. Så ved vi det til en anden gang. Køretiden fra Heathrow til Oxford er på en times tid afhængigt af trafikken.

Da vi kommer til Oxford, er gråvejret blevet til let støvregn. Alt er som det skal være, velkommen til England. Vi får sat vores bagage på vores forholdsvis ydmyge pension, der ligger en ti minutters gang uden for centrum. Det er et helt fint sted, og da vi kommer ud igen, parate til at tage på opdagelse i Oxford, er solen kommet frem, og vejret bliver bare bedre. Ikke bare som dagen går, men hele vores lange weekend ender med masser af sol og sommervarme. Højst usædvanligt for England.

Morse og Alice i eventyrland

Oxford, universitetsbyen, er ikke en stor by. Men bare navnet giver masser af billeder på nethinden, for byen har været baggrund og kulisse for utallige film. Heriblandt Harry Potter og mange TV-serier, hvor krimiserien om Inspector Morse måske er den mest berømte. Men Oxford har altid været ‘berømt’ – for det er den ældste universitetsby i England (Cambridge mener, de er det, men…), og kendt for sine smukke, gamle colleges og de mange berømte forfattere der har boet, undervist og skrevet i byen. Tolkien, Lewis Carroll, T.S.Elliot, C.S.Lewis og mange, mange flere. Det ses også i byen. Her finder vi en “Alice i eventyrland”-butik og naturligvis har boghandlerne både kopper, postkort og bogmærker med motiver fra de berømte romaner. Mange andre butikker har også ting og sager, der relaterer til alle de kendte historier.

 Oxford England   Oxford England

 Oxford England   Oxford England

Det er også lidt som at være med i et afsnit af Inspector Morse, da vi går ind mod byen. Skylinen prydes af tårne, spir og kupler fra de mange colleges. Alle bygninger i bykernen er opført i varme, gyldne sandsten. Vi krydser over floden, hvor utallige af de karakteristiske ‘punt’-både ligger. Dagen bruges på at krydse rundt i de små gader, og få en fornemmelse af byen, og den særlige stemning der er her.

Vi er ankommet midt i eksamenstiden. Gaderne er fyldt med studerende, der er ved at afslutte deres uddannelser, og de er klædt i de særlige sorte kapper. Vi lægger mærke til, at de alle har en nellike i knaphullet. Da vi næste dag har en rundvisning på Bodleian bibliotekerne, finder vi ud af hvorfor, og hvilken forskel der er på at have en hvid, pink eller rød nellike (mere om det senere).

Oxford England

Uden mad og drikke…

Man kan ikke komme ind på colleges, men ved de allerfleste kan man kigge ind i de smukke gårde, der er så karakteristiske, og ofte brugt når Morse og Lewis opklarer endnu et mord i Oxfords akademiske verden. Vi ender, sidst på dagen, i den anden ende af byen, i hvad der er kendt som The Castle Quarter. Kvarteret er et smart område med barer og restauranter, som ligger omkring det gennemrestaurerede ‘slot’ og fængsel.

Det er tid til drinks, og vi finder ind på The Light House, der ligger ned til floden, med mulighed for at sidde ude. Bagefter skrår vi over gaden til den indiske restaurant 4500. Begge dele kan varmt anbefales – den sidste hvis man sætter pris på indisk og muligheden for stærk mad. Personligt ville jeg nok ikke bestille en ret fra menukortet med tre chilier.

Rejsetidspunkt: juni

/Helle