Italien, Små og store eventyr, Vandreture

En forsmag på Selvaggio Blu

Pedra Longa

Et af højdepunkterne på vores i øvrigt fantastiske tur til Sardinien, var vandreturen fra Santa Maria Navarrese til Pedra Longa, hvor den berømte vandrerute Selvaggio Blu starter. Den er ikke så lang, kun lige omkring seks kilometer – så vi gik både frem og tilbage.

Af sti af sted i varmen

Vi kom først af sted fra Sanata Maria Navarrese midt på dagen, hvilket ikke kan anbefales, når kalenderen siger juli måned og temperaturen nærmer sig de 40 grader. Det var virkelig varmt! Heldigvis gik turen flere steder gennem skyggefulde lunde af fyrre- og oliventræer, hvor vi holdt pauser og fik drukket en masse vand.

Bjergstien til Pedra Longa var nem at følge og forholdsvis jævn med lidt op og ned undervejs. De steder hvor stien delte sig, var der lavet skilte, der pegede os i den rigtige retning. Vi havde dog, for en sikkerheds skyld, også ruten tegnet ind på et kort på telefonen.

Ruten går langs kysten – med utrolig smukke kig udover det blå, blå Middelhav. Det duftede af sommer, cikaderne var højlydte og vi var stort set alene på det meste at turen.

Pedra Longa og to kolde fra kassen

Pedra Longa er en 128 meter høj kalkstens-klippe, der ligger som et imponerende fyrtårn ved kysten. Der er også en lille strand, hvor man kan bade og snorkle. Vores mål var dog den bar/restaurant, Trattoria Pedra Longa, der ligger lige ved siden af klippen – og den ligger altså med en helt forrygende udsigt.

Køkkenet lukker klokken 15, mens baren er åben til omkring klokken 17. Vi ankom, godt gennemstegte, lige efter køkkenet havde lukket. Men en plads i skyggen og kolde sodavand, øl og is gjorde underværker – og så kunne vi også få gen-fyldt vores drikkeflasker med dejligt koldt vand.

 Pedra Longa  Pedra Longa

Vi snakker ofte om “klokken fem lyset”, når vi er ude. Det bløde lys der kommer sidst på eftermiddagen. Det er et af vores absolutte favorit-tidspunkter når vi er ude og vandre – og et rigtig godt tidspunkt at tage billeder på i øvrigt. Og på vejen retur blev Orosei-golfen badet i det fineste, varme eftermiddagslys. Molto bello!

Om aftenen var vi tilbage i Santa Maria Navarrese, hvor vi spiste en god omgang pasta, inden vi tog den sidste bus retur til vores Base Camp i den lille bjergby Baunei. Godt brugte og fyldte med sol og sommer.

Pedra Longa

Selvaggio Blu

Selvaggio Blu regnes for at være en af de mest udfordrende og smukke vandreruter i Europa. Den lille forsmag vi fik, gav et fint indblik af skønheden og terrænnet langs ruten – og der er virkelig smukt.

Ruten blev indviet i slutningen af 80’erne, og var originalt på fire etaper fra Pedra Longa til Cala Sisine. Men nogle starter nu ud fra Santa Maria Navarrese, og andre fortsætter til nogle af de andre strande, f.eks. Cala Luna, Cala Gonone eller helt til Cala Cartoe. Der er mange muligheder, alt efter hvor gode ben man har.

Dagsetaperne er ikke specielt lange målt i kilometer, men tager man den originale rute, byder den både på via ferrata, klatring og rappelling, og en hel masse op og ned. Ruten er ikke markeret, og det er ikke muligt at skaffe drikkevand eller mad undervejs. Så det er en krævende omgang.

Vi vil meget gerne tilbage og gå Selvaggio Blu. Normalt vil vi helst arrangere den slags selv, men i dette tilfælde vil vi nok booke en tur med guide og forplejning undervejs.

Rejsetidspunkt: juli

BONUS-INFO: Selvaggio Blu betyder “vild blå” – opkaldt efter det vilde terræn og det blå hav.