England, Europa, Små og store eventyr, Vandreture

Fantastiske vandreture på den engelske riviera

Devon riviera

Området omkring Salcombe er et skatkammer af gode og meget varierede vandreture. De næste dage i sommersolen bød på sejlture, to flotte rundture hvor vi tog bilen og en afslappende trille-tur ind til selve Salcombe, hvor det blev til til is, gallerier og en snak med en gammel bådbygger.

På vandet

Vi starter turen “pynten rundt” på øst-siden af Kingsbridge Estuary med start i Mill BayVi sejler først ind til Salcombe fra South Sands. Hvilket ikke er lige til, for der er et godt stykke fra stranden ud til vand der er sejlbart. Derfor går vi først ombord i en traktor på stylter, noget af en Storm P. opfindelse, der kører os ud til båden. På den måde kommer vi tørskoet ombord. Sejlturen tager kun et kvarters tid, og vi kan gå fra borde down-town Salcombe. Den lille havn er livlig og fyldt med småbåde, fiskefartøjer og en hel del lystyachter. Langs hele havnefronten ligger caféer og pubs med udeservering. Det hele ser meget hyggeligt ud. Det må vi prøve en af dagene, men lige nu har vi endnu en båd vi skal nå.

Vi finder hen til den lille bådebro ved The Ferry Inn, hvorfra vores næste sejltur går. Hvis den første båd var lille, er dette vel nærmest en jolle. Den afgår i pendulfart det meste af dagen og er meget populær. For kysten på den anden side byder udover gode vandretur også på et par rigtig fine strande – og i dag er rigtig strandvejr. Sol og blå himmel. Båden helt fuld af ivrige badegæster, et par hunde, en klapvogn og os med vores rygsække.

South Sands

Gara Rock Resort

Kyststrækningen er fantastisk smuk. Vi spiser frokost på en af de små strande, der gemmer sig mellem klipperne. Følger kysten et stykke, indtil vi kommer til Gara Rock Resort. Her er en meget lækker café og restaurant, hvilket var en dejlig overraskelse. Vi kan sidde ude med udsigt ud over vandet, og vælger at prøve den lokal lemonade. Lækkert hibiscus og lime. Det er ellers muligt at kaste sig over et dejligt kagebord, hvor der også er klassikere som scones med marmelade og tyk Devon fløde. Men det er alt for varmt denne eftermiddag til denne engelske klassiker. Kold lemonade er lige sagen.

   

Efter tørsten er slukket, går turen over marker hvor græssende køer, med en knasende gumlen, mæsker sig i frodigt grønt sommergræs. Det sidste stykke tilbage til den lille båd, går gennem skov fyldt med gamle krogede træer.

Sejlturen tilbage fra Salcombe til South Sands i den sidste eftermiddags-sol er så dejlig, at den godt kunne have været meget længere. Der er noget ganske særligt ved at sidde på vandet og se kysten glide forbi. Krabbebådene er også på vandet, og fiskerne er ved at tømme deres ruser. Det er store saftige krabber, de fanger, og vi smager på dem senere på ugen. Vi slutter turen med drinks på South Sands Hotel, før det går tilbage til “The Plympton Barn”.

Burgh Island og Hercules hotel

Egentlig behøver vi ikke at starte bilen for at komme ud og gå en god tur. Vi starter alligevel bilen og tager på udflugt. 20 minutter senere, med et enkelt stop hvor vi køber et par croissanter, parkerer vi i Bigbury . Efter lidt frem og tilbage, kortlæsning og en hjælpende hånd fra Google Maps, finder vi den rigtige sti.

   

På dagens rundtur skal vi først følge floden ned til kysten, hvor vi runder Bigbury-on-sea, inden vi over land meget gerne skal ende ved bilen igen. Den første strækning går over højtliggende marker, der giver et flot kig ud over floden, som vi langsomt bevæger os ned mod. Gennem skov og op over en golfbane inden vi kommer helt ned til vandet. Det flyder stille af sted, og har kun et sidste sving, før det når havet. Her er så fredeligt, det perfekte sted til en formiddagspause og croissants.

For at komme ind til Bigbury-on-sea kan man, hvis man kender området godt og kan tidevandskalenderen, faktisk “gå på vandet”. Altså gå ud over det våde sand, der ligger blottet ved ebbe. Vi kender hverken området eller tidevandkalenderen, derfor går det op og lidt mere op til toppen af bakkerne,  inden det igen går nedad, gennem den lille badeby. Da vi er kommet op på toppen, er der en helt fantastisk flot udsigt ud over floddeltaet, havet og helt ud til den lille ø Burgh Island. Det er bare så smukt, og et af disse billeder det vil være en fornøjelse at genkalde på den indre nethinde til vinter.

Ude på den lille ø ligger der to bygninger. Den ene er en ældgammel pub og den anden er et hotel. Jeg genkendte straks hotellet. Det er blevet brugt som kulisse i den fremragende BBC serie om Agatha Christies mester-detektiv Hercule Poirot. Jeg holder meget af serien og skuespilleren David Suchets Poirot.

riviera

Der er højt til himlen ude på den store flade strand, der her ved ebbe gør det muligt at gå tørskoet over til Burgh island. Vandrestøvlerne må af. Rundt om os tøffer badegæsterne rundt i bikini og shorts, enten for soppe eller for at nyde en rigtig badetur. Pubben, The Pilchard Inn, på øen er helt utrolig. Den er fra 1336, og hvis det ikke var fordi vejret var så usandsynligt godt, ville vi have siddet inde. Vi nøjes med at bestille inde i baren og tage den i øjesyn, inden vi tager vores drikkevarer med ud i solen.

Danser med tyre

Hjemturen går gennem skov der næsten er subtropisk, og noget af stien er et rislende vandløb. Vi kommer ud til nogle marker, hvor vi møder en meget nysgerrig flok tyre. De tager os godt i øjesyn, mens vi kanter os rundt om dem, og holder øje med hvor langt der er over til leddet, hvor vi kan kommer over hegnet. Endnu en fantastisk tur – og vi har en til gode endnu. Den får sit helt eget lille indlæg, for den var bare ugens højdepunkt.

Sidste dag inden vi rejser fra Devon, bruger vi i Salcombe. Selvom man mest er til natur og vandreliv, skal man ikke lade sig snyde for en bytur. Det er en rigtig hyggelig lille by, der oser af sejlerliv og har meget at byde på. Jeg vil især anbefale at man begiver sig uden for hovedgaden og opsøger de mange små gallerier og besøger det lokale gin destilleri, Salcombe Distilling Co, der laver en rigtig fin gin. Køb endelig også den lokale fudge, der er så lækker – og prøv en Salcombe seasalt and caramel is.

Rejsetidspunkt: juni

/Helle