Gæsteskribent

Fire rejsebloggere anbefaler vandreture på Instagram

Instagram vandretur

Bliver du også inspireret af billeder på Instagram? Det gør vi i hvert fald. Vi elsker billeder, der skubber til nysgerrigheden, eventyrlysten og trangen til at snørre vandrestøvlerne.

Vi har bedt fire af vores Instagram-favoritter, om at skrive hvorfor det er dejligt at vandre. Tusind tak til jer alle sammen for tid, tekst og mange dejlige billeder. Vi er super glade for, at i ville være med – og vi elsker at blive inspireret af jeres billeder fra nær og fjern.

 

Gitte Holtze

Hvorfor vandrer du? Egentlig? Det spørgsmål får jeg ofte. Mit svar er enkelt: Fordi jeg lever, når jeg går. 

Naturen og det at gå langsomt gennem den giver mig en helt vild følelse af ro, frihed, håb, nærvær, perspektiv, lykke ved det simple liv, tro på at alting løser sig. Jeg lærer en masse om mig selv og mine grænser og styrker og værdier. Især når jeg går alene uden støj og distraktioner og kan høre min indre stemme og tanker. 

Instagram Gitte Holtze

For mig er vandring eventyr og store oplevelser, men især er det the number one way til at udvide min mentale horisont – eller rense min sjæl, som jeg nogle gange formulerer det. Og det er da en kæmpe gave i noget, der “bare” kræver, at man sætter det ene ben foran det andet. 

Jeg har gået mange steder og på mange stier og ruter, min længste og vildeste vandring var fra Mexico til Canada ad den knapt 4.300 kilometer lange rute, Pacific Crest Trail. Men selv om jeg helst går langt og langt væk og i lang tid, får jeg også rigtig meget ud af at gå i “bare” Danmark, som jeg har gjort meget de sidste år. 

The Trail Provides, er mit motto, uanset the trail – og det gør den altså! 

Følg Gitte på Instagram @gitteholtze og på hendes hjemmeside.

 

Storywalks

At vandre er et spørgsmål om eksistens. Det er en måde at være i verden på. Den mest grundlæggende måde at være menneske på.

Den franske filosof Albert Camus skrev: ”Mennesket har ikke rødder. Det har fødder”. Det betyder, at vi skal bevæge os, for at holde os i live. Jeg plejer at udtrykke det på den måde, at vi skal flytte os fysisk, hvis vi vil flytte os mentalt. Det sidste er centralt for mig og de vandringer, jeg laver med mine storywalks, hvor fokus også er på de tanker og fortællinger, vi skaber om os selv og vores liv.

Instagram Storywalks

At vandre, mens vi reflekterer over vores eget livs rejse, giver ikke blot rigtig god mening. Vandring i naturen er også en kilde til stor glæde og eksistentiel trivsel – både dens fysiske og mentale trivsel.

På en lang vandring kommer vi i kontakt med det essentielle ved det at være til, og vi får aktiveret ikke blot vores tænkning, men også vores sanser og følelser. Verden åbner sig op for os på et dybere plan, hvor vi tydeligere mærker os selv og alt det, vi er en del af og forbundet med.

Følg Trine på Instagram @storywalks_trinevendelboejuul og på hendes hjemmeside.

 

Endnueteventyr

Når vi vandrer, føler vi os ikke kun mere i ét med naturen men også med os selv og hinanden. At spænde vandrestøvlerne og pakke rygsækken er for os lig tid til ro, afkobling, refleksion og dagdrømmeri. Når vi lytter og dufter til naturen, tvinges vi til at være tilstede lige hér, lige nu – noget, der ellers kan være svært at lykkes med i en travl hverdag.
 
Når det er sagt, kommer vi nok heller ikke udenom, at vi elsker at krydre zen-fyldte vandreture med adrenalin-rush i højderne ved enten reb- eller via ferrata klatring. Vi elsker at udfordre os selv, skubbe grænser og lykkes i fællesskab, hvorfor vi længes vi mod vandreture, hvor der er bjergtinder og stejle stigninger på menuen.
 

 Instagram

Vi er begge tiltrukket af og nysgerrige på det simple, minimalistiske liv, og i vores optik er vandring fantastisk, fordi det inviterer én til at skære alt det unødvendige fra. Vi nyder at udforske nye områder og vandreruter, men på listen over vores ultimative favoritområder står Dolomitterne (Italien), Innsbruck (Østrig) og Hardangervidda (Norge).
 
Er du nysgerrig på via ferrata, kan du læse om klatreformen i vores artikel på Opdagverden.dk (kræver login).
 

 

Birgit Due

Hvorfor er det dejligt at vandre?

For mig er det den følelse vandreoplevelsen giver min krop og sjæl, der gør det fantastisk at vandre. Følelsen af ro, frihed og glæde. Den opvejer de øjeblikke, hvor jeg kan tænke – gør jeg det her frivilligt? For lige så dejligt det kan være – lige så hårdt kan det næsten være, når ens grej efter en dag med regn bliver fugtigt og klamt; når man finder ud af, at man har drejet af forkert, eller når man må sande op ad en fjeldside, at benene ikke er helt så stærke, som man gik og troede.

Ja, hvorfor egentlig udsætte sig selv for noget, der potentielt kan være hårdt, vådt, koldt alt afhængig af vejret og ens fysiske og mentale form og som ofte er meget mere primitivt end det liv de fleste af os ellers lever?

Vi lever i en verden, hvor det kan være svært at finde mening i det der sker. Vores job kan indeholde komplekse opgaver og de færreste af os får prioriteret de nødvendige pauser i løbet af vores dag, så vores hjerne får mulighed for at lade op. Pauserne får i stedet stærk konkurrence af telefonens lokken med ny information og de seneste updates på nyheder og SoMe.

 Instagram Instagram Birgit Due

Når man vandrer træder man for hvert skridt længere og længere ind i en anden verden. Dagen kommer til at handle om helt essentielle ting; som at orientere sig; spise, når man er sulten; holde pause, når kroppen trænger; finde egnet lejrplads, slå teltet op; lave mad. Det kan give en oplevelse af både mening og mestring. Det er til forskel fra manges arbejdsliv afgrænsede opgaver, der alle har en naturlig afslutning og opfylder et basalt behov.

Vandringen inviterer os med sin cyklus; gå, spise og sove os ind i en verden, hvor vi kan slippe det vi ellers er optaget af – både mentalt og helt praktisk. Her hjælper naturen med dens mange sanseindtryk os på vej – når vi dufter fyrretræerne, hører fuglene pippe, mærker solen varme os; bliver fascineret af smukke farver, dyreunger på spring eller flotte udsigter – så er vi i en anden verden end hverdagen. Så er vi til stede – og får mulighed for at slippe bekymringer og forpligtelser. Indenfor naturterapien taler vi om oplevelsen af ”being away”; at være væk fra forpligtelser og bekymringer.

Når vi vandrer i naturen, får vores hjerne og nervesystem mulighed for at lade op fordi vi urbiologisk bedre kan forholde os til de indtryk naturen giver os, frem for stimuli fra vores skærme eller et hektisk byliv.

Så når det er dejligt at vandre, er det fordi den fysiske bevægelse, naturen og vandringens elementer leder os til smukke steder og oplevelser – både i naturen og inde i os selv.

Følg Birgit på Instagram @birgitdue_.

 

BONUS-INFO: Billedet i toppen er fra vores tur ad “Gudernes Sti” på Amalfikysten i Italien i 2021. En ikke så lang, men virkelig flot vandretur, som du kan læse mere om her.

BONUS-INSTAGRAM-INFO: Du kan naturligvis også følge @afootdk på Instagram, og forhåbentlig finde inspiration til at komme ud og lufte vandrestøvlerne. Det kan være, vi ses på en bjergtop et sted…