Gæsteskribent, Norge

Fjellhipsteren fortæller…

Fjell1

Så er der nye gæsteskribenter på bloggen. Vi siger velkommen til Tonis tidligere kollega Klaus, der nu bor i Norge og går under navnet Fjellhipsteren, og hans kæreste Anne, der fortæller om, hvordan de kom ind i det nye år. Tekst og foto: Klaus Jarnvig og Anne Sørensen.

Vi skriver den 31.12.2015 – årets sidste dag. Vi har fået morgenmad og det meste af udstyret og maden er pakket til den sidste tur i år – og den første i det nye. Jeg har fået en Helsport Lavvu i julegave af Anne, med god plads til at sove, bål, bobler og kransekage som skal testes. Turen går til en lille sø som hedder Lille Gryta ikke langt ude af Oslo, hvor vi har været i sommers. Der er kun kommet en 15 cm sne, men vi har taget vores Fjellpulk fra 70’erne med til at transportere den 8 kilo tunge lavvu og andet luksus udstyr i.

 Fjellhipsteren  Fjell6

Vi bliver sat af ved indgangen til skoven, gør os klar, og går afsted. Der er under en time til, at det bliver mørkt, så det gælder om at komme frem og få sat lavvuen op inden alt for lang tid. Vi finder en plads hvor den kan stå med sine 12 m2 store flade mellem træerne, og nu skal vi finde brænde og ha’ indrettet os. YR.NO siger det bliver mellem minus 2 og 6 grader og lidt sne de næste par dage, så vinter-liggeunderlag og dun-soveposerne bliver rullet ud på et dække af granris. Der bliver tændt bål, og messingkedlen til kaffen kommer op og hænge over flammerne, imens vi ude i det fjerne kan høre det først nytårskrudt er begyndt at blive affyret.

lavvu

Da det er nytårstur, har vi snydt lidt hjemmefra, så vildtgryden får bare lov at simre videre et par timer over bålet, indtil vi og den er klar. Da vi er klar, bliver pulver-kartoffelmosen rørt sammen, og vi kan nyde den gode mad og et glas rødvin ved bålet. Til forret flækkede jeg brænde, og til dessert et kys. For os er det den perfekte måde at fejre nytåret på. Der er ikke noget stress, mobilnet, TV-taler, tid og andre traditioner man skal passe. Og det var da også ved et tilfælde, at jeg så, at klokken pludselig var 23.52 – det er jo det der sker, når man er i godt selskab.

Vi havde fået en 18-rings kransekage (til cirka 18 personer) af vores ven Marius, som vi havde med, så den kom frem sammen med en flaske bobler og nogle mega stjernekastere. Til info er det ulovligt at fyre raketter af i Norge, men vi skulle jo ha’ lidt stemning til at fejre indgangen til det nye år med. Så kan vi høre på antallet af fyrværkeri-smæld ude i det fjerne, at klokken har slået tolv, og et glas bobler bliver hældt op i træ- og titaniumkopperne. Vi står uden for lavvuen og takker for året som er gået og byder velkommen til det nye, imens vi langt væk i skyerne ser fem blink i forskellige farver. Det blev alt vi så af den slags, så vi tegner nogle ringe i luften med vores stjernekastere, inden vi går ind og prøver at komme igennem de fem første ringe af kransekagen.

Fjell2

Fjell5

Resten af aftenen hygger vi os ved bålet, til vi lægger os i poserne og ser bålet stille og roligt brænde ud. Vi står op til snevejr og frisk kaffe ved bålet – den bedste start på et nyt år. Resten af turen står på normal tur-hygge og restemad, til vi dagen efter pakker sammen, og finder vejen ud af skoven igen. Godt nytår fra Anne og Fjellhipsteren.

BONUS-INFO: Du kan se meget mere til Fjellhipsteren og hans eventyr i den norske natur, hvis du følger ham på hans Facebook-side eller på Instagram.