Danmark, Små og store eventyr

Højderygstien

Der er meget dejlig natur og mange fine vandreruter i Odsherred, Vestsjælland. I efteråret gik vi den første etape af Højderygstien, der officielt åbnede i 2016.

Planen er, at det skal være en cirka 40 kilometer lang vandrerute fra Dragsholm Slot til Lumsås. Indtil videre er det kun etape et, som vi gik, der er klar. Syv kilometer fra Dutterhøje til en shelterplads ved Veddinge Bakker.

Skønne Odsherred

Landskabet er unikt, og byder på skov, strand, marker. Her finder du både Lammefjorden, der er et af Danmarks mest lavtliggende og flade områder, og det bakkede område langs højderyggen, der blev skabt under den sidste istid for cirka 15 – 18.000 år siden.

Odsherred blev i 2014  en del af UNESCO Global Geopark Odsherred, hvis formål blandt andet er at beskytte, formidle og understøtte områdets geologiske arv, geologiske mangfoldighed og den bæredygtig udvikling.

Højderygstien

Tid til Dutterhøje

Vi har gennem lang tid snakket om, at vi skulle besøge Dutterhøje, alene navet er da et besøg værd. Men af flere grunde er det ikke blevet til noget endnu. Så har det regnet, så var der ild i pejsen, så var det tid til det store frokostbord. Undskyldningerne har været mange…

Men nu er vi i Odsherred, og de lover opklaring senere på dagen. Så nu skal det være! Vi får et lift til Dutterhøje, fem gravhøje fra ældre Bronzealder, hvor vi starter vores vandretur. Fra Dutterhøje er der den flotteste udsigt til alle sider ud over efterårs-landskabet. Efter at have kravlet op og ned af Dutterhøjene følger vi Højderygstien mod Maglehøj, der er Odsherreds største gravhøj. Turen går over stubmarker og langs levende hegn. Ved Maglehøj finder du også en langdysse, Kæmpegraven, og nogle mindre gravhøje.

Højderygstien Maglehøj

Vi bliver oppe i højderne og går langs højderyggen mod Høve. Markerne ligger i brune, gule og brune nuancer, og hist og her er der en gård. Høve Mølle stikker op i landskabet, så vi nemt kan se, hvor vi skal hen.

Esterhøj

Vejret er klaret op, og vi har næsten helt blå himmel. Næste højdepunkt er Esterhøj, der med sine 89 meter over havet byder på en storslået udsigt ud over Sejerøbugten. Der er også her, du finder Esterhøj Stenen eller Genforeningsstenen, der markerer genforeningen med Sønderjylland efter første verdenskrig.

Stenen blev i 1920 flyttet op på toppen med hjælp fra omkring 500 frivillige og 22 heste. Den lå i vandkanten ved Høve Strand, cirka 2,5 kilometer væk, og det tog 11 dage at få den på plads. Da stenen endelig var på plads brød folk ud i sang, og “Der Er Et Yndigt Land” lød fra højens top.

Ifølge gamle sagn skulle der engang have boet en trold i højen. Trolden flyttede dog på grund af for meget larm fra kirkeklokkerne i de omkringliggende byer, og efterlod nøglen til sit skatkammer i højen under stenen på Høve Strand. Da man løftede for at kigge, og begejstret udbrød; “der ligger den!”, forsvandt både nøglen og døren til skatkammeret.

Kort efter vi har forladt Esterhøj, uden at se et eneste spor efter skatkammeret, glider ruten sammen med en strækning på den lange vandrerute Sjællandsleden. Efter cirka en kilometer skilles de igen, og vi begiver os mod shelter pladsen, mens Sjællandsleden fortsætter til Veddinge, Ris, Fårevejle og så videre…

Højderygstien

GeoKids

Denne sidste del af ruten er meget flad, og byder på marker, så langt øjet rækker. Græsset er grønt og himlen er blå med drivende guldalderskyer i horisonten.

Da vi når shelterpladsen ved Veddinge Bakker, er etapen slut. Vi går rundt og kigger på nogle af de cirka 4000 masker, der er en del af GeoKids-projektet. Et projekt hvor undervisning og kunst er smeltet sammen.

Højderygstien er en rigtig fin tur med mange flotte kig ud over de smukke landskaber. Vi glæder os til de næste etaper, når de en gang står klar. Det var stort set kun ved Esterhøj, vi mødte andre mennesker. Ellers havde vi stien for os selv. Det meste af ruten er trampesti, men nogle steder går man langs landevejen.

Den første etape var som nævnt kun på syv kilometer, så vi gik videre hjem til Base Camp, og så blev turen på 12-13 kilometer.

Links:

Rejsetidspunkt: oktober

BONUS-INFO: Planen er, at Højderygstien også skal forbi Vejrhøj, Sjællands tredje højeste top, som vi tidligere har skrevet om, og som er et af vores favorit steder i Odsherred.