Anbefalinger

Kongebyen i Hué

På den nordlige side af Duftenes flod, Song Huong, i Vietnams gamle hovedstad Hué ligger Citadellet, eller Kongebyen som den også kaldes. Et kæmpe stort område, der er omkranset af en mere end ti kilometer lang mur. Her er både templer, fæstningsværker, kongelige paladser og Den Forbudte By, hvor kun kongen og hans nærmeste fik adgang (PS. Vi har også været der).

Vi fulgte voldgraven, der var et langt, grønt tæppe af åkander og lotusblomster, rundt om Citadellet, indtil vi kom til indgangen af selve Kongebyen. Undervejs passerede vi lukkede porte, der gav os de første hentydninger til, at det der ventede os bag murene, ville være helt fantastisk. Portene var udsmykket med farverige mosaikker, og der var drabelige figurer af sten-drager på taget.

Den Indre Kongeby, som ligger lige indenfor hovedindgangen, bød på steder med så eksotiske og fredfyldte navne som Den Højeste Harmonis Plads, De Store Ritualers Gård og Huset for Hvile og Litteratur. Her havde 13 Nguyen-kejsere boet og regereret fra 1802 til 1945.

Citadellet4

Rigtig mange af bygningerne var i smukt og poetisk forfald, og de fortalte historien om, hvad der engang var en utrolig fascinerende by. De var fyldt med farver, skrifttegn, mosaikker og drager. Bygningerne lå spredt over et stort område, og så snart vi var væk fra selve hoved-indgangen, kunne vi gå næsten uforstyrret rundt mellem de fine bygninger. En del af området bar synlige spor efter et stort slag under Vietnam krigen (Slaget om Hué, tet-offensiven, 1968), og man var nu med hjælp fra blandet andet UNESCO i gang med at restaurere byen.

kongeby1  kongeby2

Vi fulgte stierne rundt, mens solen bagte ned. Det var utrolig stemningsfuldt at gå rundt i stilheden, kun os selv og de gamle bygninger. Fra Dronningens hus kunne vi gennem fint udskårne træskodder kigge ud på hendes personlige lotus-sø. Der var lange søjlegange, og flere af bygningernes facader var en meget lang række af døre malet i kinesisk lak-rød. Der var en duft af træ og røgelse, da vi kom ind i et af templerne, og flere steder var det næsten som at stå i en filmkulisse til “Den lille kejser” eller “Tiger på spring, drage i skjul“.

Citadellet5

Er du i Vietnam, og i nærheden af Hué, så vil vi helt sikkert anbefale en tur til Citadellet. Kom tidligt, så du undgår de største horder af turister. Husk at tage en hat med, for det er varmt, når solen bager ned, og der er ikke mange steder, hvor man kan finde skygge. Der var heller ikke, som vi er forvænt med fra vesten, mange muligheder for at købe drikkevarer når først du er inde i Kongebyen. Vi fandt kun et enkelt sted, hvor vi nød en ekstra dejlig, kold cola.

Er du glad for at fotografere, kan du roligt sætte hele dagen af til dit besøg. Her er utrolig mange spændende bygninger med detaljerige og smukke udsmykninger.

Rejsetidspunkt: august

BONUS-INFO: Byggeriet af Citadellet startede i 1805 og sluttede i 1832. Det kom på listen over UNESCO’s Verdensarv i 1993.