Små og store eventyr

Skybrud – er masser af vand

Hele denne sommer har metrologerne løbende varslet skybrud, og mens vi danskere stadig har fornemmelsen af, at det er noget specielt med så meget vand på kort tid, er der andre steder i verden, hvor man er vant til meget vand fra oven.

Vi rejste eksempelvis på kanten af regntiden, da vi var i Vietman. Så chancen for meget regn lige pludseligt var bestemt til stede. Det fik vi at føle en eftermiddag i Hoi an. Som det er med skybrud, kommer de pludseligt. Himlen åbnede sig, og vi søgte ly på den nærmeste cafe. Det var overraskende at se, hvor mange der kunne sidde under et regnslag, når en familie på scooter ræsede gennem ”søerne”. For pytter kunne man ikke kalde dem, selv efter bare fem minutter.

skybrud vietnam  vietnam4

Da vi kom til Dalat oppe i bjergene, regnede det hver dag. Mest om eftermiddagen og næsten på klokkeslæt. Den første dag havde vi ikke fået stillet klokken efter regnvejr. Så vi begav os ud på tur, uden forholdsregler, og ja så kom eftermiddagens skybrud. Det er jo ikke fordi det er koldt, men det er bare så vådt. Under parasollerne ved en lille kaffekiosk var der tørvejr, og vi tænkte at det nok bare var en kraftig byge. Men den var lang, og det er begrænset hvor længe man som vesterlændinge kan sidde på de små plastikstole og drikke cola. Heldigvis kunne man, næppe overraskende, købe engangsregnfrakker af plastik. Så er det ingen fordel at være en halvfems, som Toni, og ok måske heller ikke den store modeåbenbaring når man bare er en femogtres.

vietnam2  vietnam1

At regnskyl kommer på klokkeslæt, oplevede vi også da vi rejste til Tobago i 2006. Når bare man kan nyde regnskyllet fra sin balkon, er det faktisk både fascinerende og hyggeligt. Himlen åbnede sig punktligt tidligt på eftermiddagen, hvorefter det stod ned i stænger. De ”planmæssige” skybrud varede et kvarter, tyve minutter. Efterfølgende var alt skyllet rent, luften friskere og lyden fra dryppende palmeblade var et perfekt akkompement til de smukke regnbuer, der af og til kunne ses ude over bugten som afslutning på regnbygen.

tobago1

Bonus-info: Belært af erfaring har vi nu købt de mest fantastiske regnslag/ponchoer. De blev testet sommeren 2013 i Italien. De kan både være et regnslag, et halvtag og natlogi hvis man vælger at sove under åben himmel. Det var midt på sommeren i bjergene nord for Bergamo, og næsten hver eftermiddag trak tordenskyer sig sammen over bjergtoppene. Regnen kom oftest først sent på eftermiddag eller om natten, men et par gange blev vi fanget ude i bjergene, hvor regnslaget var super hurtigt at få på. Som en lille bonus dækker det også ens dagsrygsæk.