Europa, Island, Små og store eventyr, Vandreture

Laugavegur

Island11

Vandreturen “Laugavegur” er nok den mest berømte vandretur på Island, og disker op med alt det bedste øen har at byde på. Her er varme kilder, grønne dale og vulkanske sletter. Turen er delt op i 4 etaper. Ved slutningen af hver etape, er der en officiel lejrplads, hvor der både er hytter og mulighed for at slå sit telt op. Det er ikke tilladt at overnatte uden for disse pladser. Vi havde pakket telt, rygsæk og vandrestøvler, da vi i august 2010 tog en uge til Island. Vi landede i Reykjavik og et par busser – og en overnatning – senere, er vi klar til at begynde vores eventyr.

1. etape – Landmannalaugar  – Hrafntinnusker (12 km)

Vi starter dagen tidligt med en badetur i den varme kilde i Landmannalaugar. Ligger bare i det 38 grader varme vand, og ser morgendisen forsvinde. Herefter pakker vi teltet sammen, og begiver os af sted. Forude venter fire dages vandring i et meget spektakulært landskab. Selve ruten er godt markeret, og ret nem at følge. Det er herligt, for så kan man nyde omgivelserne 100%. Den islandske natur er fuldstændig fantastisk. Uanset hvor man kigger hen, er jorden og bjergene en palet af farver. Farvelagt af jern, kalk og andre mineraler. Det må være tæt på paradis for en geolog.

Flere steder på turen, bliver vi “ramt” af den stærke lugt af svovl, når dampen vælter op fra undergrunden. Det lugter som rådne æg, og river godt i næsen. Man begynder at forstå hvorfor Jules Verne valgte Island som destination i “Rejsen til Jorden Indre”, og forventer næsten at en kæmpe-øgle pludselig løber forbi.

Laugavegur  Island13

2. etape – Hrafntinnusker – Álftavatn (12 km)

Solen skinner fra en skyfri himmel, og morgenmaden nydes med udsyn til brune bjerge med pletter af sne. Vi har ikke travlt, og nyder stilheden og al den friske luft. Vi har vejret med os hele dagen, og kameraet kommer på overarbejde.

Frokosten nydes med udsigt ud over grønne dale, og i horisonten blinker søen Álftavatn, hvor dagens lejrplads ligger. En stejl nedstigning og et par timer senere kommer vi frem. Her er utrolig smukt, og der er et nærmest magisk lys over hele området. Et perfekt sted at sidde med sin frysetørrede mad og en kop te, og lade dagens indtryk falde på plads, mens solen går ned.

Island

3. etape – Álftavatn – Emstrur (15 km)

Allerede efter en halv time kommer den første flod vi skal vade. Så er det af med støvlerne igen og ud i det kolde vand. Så er man ligesom i gang. Lidt senere kommer der endnu en flod…

Der bliver længere og længere mellem de grønne farver, og snart går vi i et goldt, sort landskab, der mest af alt minder om en tur på en fremmed planet.  Skyerne hænger lavt, og der er ikke meget at kigge på. Så vi sætter kursen mod dagens lejrplads og en kop varm chokolade. Pludselig kan vi se nogle røde tage i det fjerne, og så er dagens vandring ved at være ovre. Teltet bliver slået op, og vi beslutter os for at gå op og se Markarfjlótsgljúfur Canyon. En kløft der visse steder er 200 meter dyb, og et imponerende syn.

4. etape – Emstrur – Pórsmörk (15 km)

Regnen trommede på teltdugen det meste af natten, og vi vågnede op til en grå og fugtig morgen. På denne del af turen skal floden Þröngá krydses. Den er bred, og vandet er koldt. Det kan anbefales at bruge det gamle “camping-trick” og tage uldsokker og sandaler på, inden man går ud i vandet. Det er ikke kønt, men det virker. En vandrestav til at holde balancen, er bestemt også en god idé, da bunden er meget ujævn og strømmen kan være ret kraftig.

Jo nærmere vi kommer kysten, jo mere kan vi se sporene efter Eyjafjallajökulls vulkan-udbrud i foråret. Der er pludselig flager af aske på træernes blade, og på jorden kæmper blomster og planter med at trænge igennem askelaget.

Island01

Vi havde snakket om at vandre hele vejen ud til Skógar ved kysten, men da vejrudsigten lovede mere regn, og det meste af ruten skulle være dækket af aske, valget vi næste morgen at tage bussen tilbage til Reykjavik i stedet. Så må vi komme tilbage og se vandfaldet Skogafoss en anden gang. Vi fik heller ikke set Thingvellir eller Geysir, så der er nok at komme tilbage efter.

Vi sluttede ugen af med en sejltur, hvor vi var ude og se søpapegøjer, og tilbragte en dag i Den Blå Lagune, inden vi igen vendte snuderne mod Danmark.

Rejsetidspunkt: august

BONUS-INFO: Du kan læse meget mere om hytterne og vandreture på Island på hjemmesiden for The Icelandic Touring Association.