Danmark, Europa, Små og store eventyr

Nekselø rundt

Nekselø

Det sker, måske ikke så tit, men det sker. Den helt perfekte sensommer-dag. Det var lige præcis sådan en dag, at vi tog på mini-eventyr på Nekselø. Dagturs-rygsækken var pakket til en hyggetur, for Nekselø er ikke stor, og man kan gå øen rundt (cirka otte kilometer) på nogle få timer. Vi havde hele dagen.

Havnsø

Vi skal sejle fra den lille by Havnsø, som om sommeren summer af liv. Denne smukke septembermorgen er her ganske stille. Inden afgang går turen til Brugsen, hvor vi handler lidt ekstra knas, og en tur rundt på havnen, hvor små fiskekuttere og lystbåde ligger side om side.

Det er tid til at komme om bord. Vi tænkte, at vi ville være nogle af de eneste, der skulle med den lille færge til Nekselø. Det er jo uden for sæsonen. Sådan bliver det ikke. Færgelejet summer af liv. Mon ikke de skal til Sejerø? Færgen til Sejerø sejler nemlig også fra Havnsø.

Nogen skal til Sejerø, men en stor gruppe skal faktisk med til Nekselø. Den lille færge er helt fuld, da vi stævner ud. Det er havblik. Vandet ligger spejlblankt med en let dis, som langsomt letter. Himlen bliver klar blå, og solen sender blødt efterårs-lys og varme ud over dagen.

Havnsø

Ankomst til Nekselø

Tyve minutter senere lægger vi til i Nekselø Havn. Undervejs har vi nydt den flotte udsigt over til Vejrhøj på den ene side, og Nekseløs fine kyst der kommer nærmere på den anden side. Vi har god tid, og glæder os til at finde nogle smukke steder, hvor vi kan sidde og kigge ud over havet og landskabet. Det er heldigvis ikke noget problem, da der nærmest ikke er andet på Nekselø.

Dagens tur starter dog med en pause. Vi sætter os på bådebroen, spiser vores crossainter, nyder udsigten og lader de andre dagsturs-turister få et forspring. Om man starter turen ved at gå til højre eller venstre er jo sådan set lige meget. Start og slut er samme sted, nemlig nede ved færgen.

Vi starter med at gå til højre og har udsigten ud over vandet ind mod Sjælland. Vi går ad grusveje der snor sig gennem landskabet med levende hegn og marker, hvor skotsk højlandskvæg græsser.

Nekselø

Husk pauserne

Vi når nordspidsen af øen. Herude ligger øen åben i et bakket græslandskab og med det mindste fyrtårn på det højest punkt. Udsigten er fantastisk! Ud over Kattegat og ud til Sejerø. Det må være tid til en pause. Brænderen findes frem, og på ingen tid er teen klar. Vi nyder sommervarmen, og bliver underholdt af en flok græssende køer og deres nysgerrige kalve.

Vi forsætter langs kysten, hvor stien går langs de stejle skrænter, og der er langt ned til stranden under os. Nekseløs vestlige side er mere dramatisk. Bakker, vindblæste træer og flotte kig ud over vandet.

Nekselø

Det perfekte sted til en frokost pause og en middagslur i solen dukker op. Det summer af sommer, og det er svært at tro, at vi er midt i september. Sidst på eftermiddagen når vi sydspidsen af øen, der flader ud i en lang spids.

Vi når en sidste pause med frisklavet te på en bakketop med udsigt ind mod Havnsø. En perfekt afslutning på en skøn dag på den naturskønne ø. Bagefter går vi retur langs stranden til den lille havn, hvorfra færgen sejler klokken fem. Det bliver endnu en rolig sejltur, og vi nyder solen retur til Havnsø.

Hip hip

Det var Tonis 50 års fødselsdag, og planen var, at vi skulle have fejret det et eller andet sted i udlandet. Sådan skulle det ikke gå. 40 år i New York. 50 år på Nekselø. Sådan kan den lagkage skæres så forskelligt.

Som ved tidligere ture havde vi lavet en aftale om afhentning med Yaris-ekspressen. Da vejret var rigtig godt, blev det til fadøl og aftensmad på terrassen på Havnsø Café & Restaurant, inden vi blev kørt retur til Base Camp, hvor der lå champagne på køl. Man bliver vel kun 50 en gang…

Links

Rejsetidspunkt: september

BONUS-INFO: Regeringen besluttede i sommers, at det i en periode var muligt at besøge de danske øer ganske gratis. Som et lille plaster på Covid-19 såret, nu vi alle sammen skulle blive i Danmark. Kalundborg kommune har valgt at fortsætte tilbuddet resten af 2020, så man stadig kan sejle gratis til både Nekselø og Sejerø. Det gælder dog kun for gående og cyklister.