Slettestrand – vesterhav og vandretur
Datoen har været markeret i kalenderen længe. Vi skal på tur med vores gode ven, René. Der er dog ikke lagt nogle planer, da vi lige vil se tid, vejr og Covid-19 an. Vi beslutter os for en weekendtur til det gamle fiskerleje Slettestrand i Jammerbugten i Nordjylland, hvor René og hans mountainbike har fundet deres andet hjem.
Efter en mellemlanding i Vejle, lander vi i Slettestrand fredag aften. Vi bor på Feriecenter Slettestrand, der ligger tæt på Vesterhavet og har en masse vandreruter (og MTB spor) liggende lige i baghaven.
Slettestrand
Lørdagens mål er vandreruten Tranum-Fosdal. Vi kan gå til starten af ruten fra Slettestrand, så vi kan få en hel dag ud af det. Vi starter med at følge vejen fra Slettestrand, men følger den kun ganske kort. Lige før Hotel Nor drejer vi nemlig til venstre ad en sti, og går op ad en stejl bakke.
På toppen er der en fin udsigt ud til Vesterhavet, og stien fører os videre forbi en af de bunkere, som var en del af Atlantvolden under 2. Verdenskrig. Vi er nysgerrige, og kigger indenfor i de trange gange. Der er installeret lidt lys, og der er kunst på væggene.
Efter besøget i bunkeren er det godt at komme ud i den friske luft igen. Vi følger stien langs Lien, som er Danmarks største indlands-skrænt. Flere steder er den over 60 meter høj. Det går op og ned, over enge og marker, gennem skov og ofte med lange kig ud mod havet. Det er en utrolig afvekslende og flot tur.
Et af de mest fortryllende eventyrlandskaber på vejen er turen op gennem Nøddedalen. Skrænterne er fyldt med krogede hasselnøddetræer. Et oplagt sted at se et egern, tænker vi. Men nej, der dukker ikke en eneste busket rød hale op.
Om foråret skulle jordbunden være dækket af anemoner og kodrivere, og det skulle være så smukt. Det har vi hermed skrevet bag øret, og så har vi en god grund til at komme tilbage og se Nut Valley i forårstøj.
Vandreruten Tranum-Fosdal
Vi krydser Fosdalvejen og rammer den officielle Tranum-Fosdal vandrerute. Ruten er godt markeret, og går gennem Fosdalen og Langdal Plantage til Tranum og retur igen ude langs Lien. I starten gennem Fosdalen er der anlagt broer flere steder, da stien følger et vandløb.
Vi kigger lidt på Lerup Kirke og nogle af de utrolig mange bronzealderhøje, der er i området. Ruten går lige forbi Baunehøj, der med sine 83,4 meter over havet, er det højeste punkt i Hanherred. Herfra kan du se Limfjorden i det fjerne.
Vores madpakker bliver fundet frem ved en shelterplads lige uden for Tranum. Det er tid til et hvil. Brænderen kommer også frem, og så er der dømt te/kaffe og marcipanbrød til dessert. Uden mad og drikke…
Efter pausen går vi videre af stien. Ruten fører os endnu engang ud til Lien, som vi følger i skovkanten. Flere steder er der huller i vegetationen, og det byder på nogle fantastiske kig ud over det fineste landskab. Inden vi kommer helt ud af skoven, skal vi igennem en del af Langdalen. Det er endnu et højdepunkt på turen.
Vi følger en trappe ned, og går så i bunden af dalen. Det er meget spektakulært, og flere steder på denne strækning minder mere om en tur gennem regnskoven. Kæmpe store træer står på begge sider af slugten, hvoraf nogle af dem er mærket som “livstræ”.
Til sidst rammer vi Fosdalvejen, hvor Tranum-Fosdal ruten slutter, igen. Så bliver en tur i skoven altså ikke meget bedre. En klokkeklar anbefaling herfra.
Vesterhavet
Vi har dog stadig et stykke hjem. Vi følger Lerup Strandvej hele vejen ned til Vesterhavet, og går langs stranden retur til Slettestrand. Det er første gang Toni er ved Vesterhavet, og det skuffer bestemt ikke. Er man til lidt vild og uspoleret natur, så er det altså svært ikke at blive begejstret.
Da vi når frem til Slettestrand, ligger nogle havbåde trukket op på stranden. Her finder du også det gamle værft, Han Herred Havbådes Værft, der stadig bygger nye havbåde, og reparerer de gamle. Vi er simpelthen havnet midt i “Gutterne på kutterne”. Eller det foregår ved Thorup Strand, og det er ret tæt på. Lige omkring 15 kilometer mod vest for at være helt præcis.
Selve Tranum-Fosdal vandreruten er 11 kilometer lang. Med den, og turen til og fra, lander vi på lige over 22 kilometer. Efter aftensmaden står den på bål, Elvis juice og hygge i en bålhytte i skoven tæt på Slettestrand. En helt igennem perfekt dag!
Svinklovene
Søndag skal vi også have strukket benene lidt, inden vi vender snuderne mod København. Det ender med en tur på cirka 11 kilometer. Vi går langs Vesterhavet, forbi Svinkløv Badehotel og ud forbi Svinklovene, hvor vi forlader stranden, går op til Verdens Ende og videre gennem Svinkløv Klitplantage tilbage til Slettestrand.
En del af noget større
Der er virkelig fine muligheder for vandreture i området. Trænger du til større udfordringer, er det også muligt. Flere af de stier vi gik på, er nemlig en del af et par meget længere vandreruter.
- Hærvejen. Mere end 500 kilometer vandrerute gennem Jylland. Med start i enten Hirtshals eller Frederikshavn og hele vejen ned til Padborg ved grænsen til Tyskland.
- Nordsøstien. En næsten 5000 kilometer lang rute, der var planlagt til at gå igennem Skotland, England, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Det forlyder dog at projektet er gået i stå, og ruterne ikke vedligeholdes eller i nogle tilfælde slet ikke er oprettet. I Danmark er der cirka 1500 kilometer rute, og her i Nordjylland er den i hvert fald fint markeret.
Links
- Folder med kort over Tranum-Fisdal ruten (pdf).
- Folder med kort over Fosdal og Langdal plantager (pdf).
Rejsetidspunkt: oktober
BONUS-INFO: Vandreruten Tranum-Fosdal er blevet certificeret som “Premium Vandrerute” af Deutsches Wanderinstitut. Hvis den information vækker nysgerrigheden, kan du læse meget mere om Premium Vandreruter og Vandreinstitutet her.
BONUS-RENÉ-INFO: Hvis du vil se mere til René, kan du læse indlægget om da han og Toni tog på vildmarkscamping i Sverige.
Dejligt beskrivelse… elsker I lige inkluderer “Bonus René info”.. 😂
Tak for det, Morten 🙂 Nogle gange har man bare brug for lidt mere René 😉