Europa, Små og store eventyr, Tyskland

Oktoberfest

”Drei Mass, bitte” lyder det, og få øjeblikke senere står der tre et-liters krus foran os.  Skål og velkommen til Oktoberfest i München, eller ”Prost” skulle jeg måske hellere sige. I år er 181. gang Oktoberfesten afholdes, og det er 6. gang vi er af sted. Vi er undertegnede, svigerfar og svoger, og vi har pakket vores lederhosen.

Atemlos Durch Die Nacht

Vel ankomne på hotellet, skifter vi til ternede skjorter og lederhosen, og tager over på fest-pladsen for at få lidt at spise. Her kan man blandt meget andet vælge en halv meter pølser, leberkässemmel eller grillkylling. Jeg skal have en leberkässemmel, for det får jeg kun den ene gang om året. Herefter går jagten ind på siddepladser i et af de 14 øl-telte. Vi er ikke så heldige med vejret i år, da det regner og blæser, så teltene er godt fyldt op. Til sidst får vi dog plads ved et bord med en flok landskabsarkitekter fra Texas. Vi får også sludret med gæster fra New Zealand, England og naturligvis nogle af de lokale.

I de fleste af teltene er der plads til 6-7.000 personer, og der er fyldt hver aften. Alle teltene byder på live musik, og repertoiret spænder fra gamle klassikere, hornfyldte tyske slagere til de sidste nye hits. I år er ”Atemlos Durch Die Nacht” af Helene Fischer et af de helt store hits. Alle synger med, og der danses på bænke og borde. Omkring klokken 22.30 er der sidste udskænkning. Aftenen bliver rundet af med en omgang weiss-bier sammen med nogle sagførere fra Californien. Og så er det hjem på hotellet, inden en ny dag truer.

 Oktoberfest  Oktoberfest

En tur i karrusellen

Klokken 10 åbner teltene og øl-karrusellerne begynder at køre. Så er det tid til en weiss-bier. Vi plejer at besøge den gamle Franziskaner-karrusel, men den var ikke til at finde i år. Så vi måtte tage til takke med en af de ”falske” karruseller. Det er blevet en tradition at vi starter dagen med en tur i karrusellen, for ligesom at komme i gang. Så drejer vi rundt og ser på de tusindvis af mennesker der trisser rundt på pladsen, inden vi begiver os ud i mylderet, får lidt at spise og går på jagt efter nogle nye pladser og ”nur ein Mass”.

Hvert år strømmer mere end seks millioner besøgende fra hele verden til folkefest på Theresienwiese. Festen varer omkring 2,5 uge og der serveres mere end 6,5 millioner liter øl. Hele pladsen er et virvar af øltelte, souvenir- og madboder og folk i lederhosen og dirndl. Smid det hele ned midt i en forlystelsespark, så har du et meget godt billede af en dag på Wiesn. ”Ein prosit, ein prosit…”

Oktoberfest

Bonus-info: Oktoberfesten stammer fra 1810, og var dengang en fest der blev holdt i anledning af brylluppet mellem Kronpris Ludwig og Prinsesse Therese.

Link: Læs meget mere om Oktoberfesten på den officielle hjemmeside.

/Toni