Danmark, Små og store eventyr, Vandreture

Vandretur: Ordrup Næs og Kårup Skov

Vi har vandret i Odsherred i mange år. Ja, Helle har nærmest gjort det hele livet.

I påsken besluttede vi os for at gå en af de officielle vandreruter. Valget faldt på tur 135, “Hyldest til mangfoldigheden”, der stort set løber lige uden for døren. En rundtur på cirka 13 kilometer der byder på noget af Odsherreds flotteste natur.

Det meste af ruten er fint skiltet, og vi følger de blå skilte med den lille hvide mand. Der er dog et par steder, han ikke er til at få øje på, så det er en god idé at have ruten med på kort eller telefon.

Kårup Skov

Turen går ud ad Kårupvej, indtil vi drejer fra og går ind i skoven. Kårup skov er statsejet, dækker 167 hektar, og  er meget varieret. Ud over diversiteten af træer og et kuperet terræn, er der både gravehøje, en shelterplads med en forrygende udsigt og flere mountainbike-spor.

Anemonerne blomsterer, og varsler at foråret er kommet. Det er en god dag, at være på skovtur. Lidt flere dage med sol og varme, så begynder træerne også at springe ud.

Vi krydser Vindekilde Strandvej, og skoven hedder nu Næsskoven. Snart viger skoven lige så stille for et stort sommerhus-område, hvor vi både ser en bogfinke og en langdysse. Et par steder langs vejen, er det muligt at gå ud til skrænten, og nyde det storslåede kig ud over havet. Det er kun en lille afstikker fra ruten, så det må du ikke snyde dig selv for.

Frokost på Næbbet

Vi følger vejen, og til sidst ender vi nede på stranden. Nu er der ikke langt ud til næsset. Vi går langs stranden, og der bliver tid til at kigge efter fine sten og muslinger, inden vi kommer til lågen, der fører ind til selve næsset. Området er indhegnet, for der går får på næsset. Lige nu har de lam, der vimser rundt og leger, og selvom de er meget søde, skal man ikke gå for tæt på dem.

Det er tid til frokost. Vi lægger os på sydsiden af næsset, og kigger ud over Nekselø Bugten. Vi kan se Vejrhøj i det fjerne. Her er virkelig højt til himlen, og madpakken smager fantastisk. Sådan en “spegepølse i det fri” kan altså virkelig noget…

Området her helt ude på spidsen af Ordrup Næs hedder Næbbet, og er fredet område. Her er virkelig skønt. Masser af fuglekvidder – lærker som slår triller i ét væk, får og små, søde lam. Da vi ankom var her mange mennesker, der var ude på tur. Nu er her helt stille. Vi sætter tiden på pause, og snupper en kop te mere.

Ordrup Næs

Ordrup Næs

Ordrup Strand og by

Næbbet rundes, mens vi nyder udsigten ud over havet. Denne side af næsset har stejle og dramatiske (især hvis man får vinklet kameraet helt rigtigt) skrænter ned mod havet. Fra Ordrup Næs går ruten langs kysten, til vi rammer badebroen ved Ordrup Strand. Nu kigger vi ud over Høve Bugt. Den er som rivieraen smukt rundet med uendelig flot badestrand.

Vi følger stien, der bugter sig smukt langs stranden og gennem det skønne landskab. Det sidste stykke er der mange sten, så der skal man have tungen lige i munden.

Da vi når badebroen, drejer vi til højre, ind i landet, og snart kommer vi til Ordrup by. Her ligger en købmand og flere muligheder for at købe noget at spise/drikke. De fleste steder er kun åbne i sommerhalvåret (de åbner som regel omkring påske).

Caféen i Ordrup er et glimrende sted til en forfriskning. Trænger du til en is, kan vi anbefale Tyrolerhytten.

Da det er en rundtur, kan du starte, hvor du har lyst. Kommer du i bil, er det blandt andet muligt at parkere nede ved Ordrup Strand. Uanset hvor du starter, er det en rigtig god tur med meget varieret natur.

Links

Vandretidspunkt: april

BONUS-INFO: Hvis du ønsker at udvide turen, ligger både Vejrhøj (121 moh.), der byder på en storslået udsigt, og Dragsholm Slot i nærheden. Dragsholm byder på lækker mad. Vi har ikke prøvet Michelin-restauranten, men Bistroen er bestemt også et besøg værd.