Pompei og Vesuv
Når man kun har to dage i Napoli, er det svært at få timerne til at slå til. For det første fordi Napoli er en virkelig spændende by. Og for det andet ligger den 1281 meter høje vulkan Vesuv og den romerske ruinby Pompei lige i baghaven, og det kunne jo også være interessant…
En vil jo nok helst op på Vesuv, og en har klart Pompei som favorit. To vil i hvert fald gerne have mere tid i Pompei. Vi tog derfor en, for os, noget utraditionel beslutning. Os som elsker at rejse langsomt og have god tid. Vi lejede en vogn med chauffør for en dag. Så var der både tid til at komme op på vulkanen og tid til at besøge Pompei. Fuld fart og af sted! Avanti!
Vesuv
Man kan gå hele vejen op ad vulkanen, men det har vi jo slet ikke tid til. Vi bliver derfor sat af ved Piazzale di Quota 1000, der ligger i 1000 meters højde. De sidste meter går vi selv op. Stien op til krateret er bred og velanlagt, men til tider ret ujævn. Godt fodtøj anbefales.
I den højde skal man huske, at vejret kan skifte hurtigt. Hvilket det gør. Fra næsten vindstille og lunt til, overskyet, småregn og blæst. Det er ikke længere så varmt i korte ærmer og bare ben. Bortset fra det, passe det dramatiske vejrskift godt til den dramatiske setting på toppen af en vulkan.
Det er godt nok 70 år siden (1944) den har været i udbrud. Men med de truende, mørke skyformationer, er det ikke svært at forestille sig, hvordan starten på bare et lille udbrud måske ser ud.
På en klar dag må der være en helt utrolig udsigt ud over hele Napolibugten og bjergene langs Amalfikysten. Det er dog muligt lige at ane øen Capri ude i disen. Vi må tage revanche på vulkanen i klart vejr, med godt tid og ankomme vandrende på en af de mange stier i området.
OBS! Vær opmærsom på at billetter til adgang til toppen af Vesuv skal købes på forhånd.
Pompei
Ned af Vesuv går det med sorte skyer og regndråber lige i hælene. Ned til vores ventende vogn og afsted til Pompei. Vejret er igen varmt, solskin og blå himmel. Altså lige bortset fra himlen over Vesuv, der nu ligner himlen over Temple of Gozer i Ghostbusters. Who you gonna call?
Vi har læst om lange køer for at komme ind – at man skulle bestille billetter over nettet osv. Men denne dag var det ikke noget problem at komme ind. Billetterne købte vi bare ved indgangen. Ingen kø og ikke flere turister end at man af og til kan være helt alene i denne utrolige ruinby.
Her er en helt særlig stemning. Af og til får vi fornemmelsen af, at have hoppet gennem et ormehul, og være landet i romertiden.
Det er en kæmpe oplevelse. Vi vandrer uforstyrret ad de velanlagte romerske gader, ser de fineste fresker og mosaikgulve, der dengang må have været en del af nogle helt utrolig smukke romerske villaer. Det er ikke svært at forestille sig det levede liv her, inden Vesuv i år 79 begravede hele byen under lava og aske.
Vi ender vores tur oppe på tempelpladsen, og er grundlæggende meget imponerede over, hvor velbevaret det hele er, og hvor frit man kan gå rundt. Størrelsen af selve udgravningen er overraskende. Så meget større end vi havde forestillet os. Her er til mange, mange timers udforskning.
Så det er endnu et sted, vi bliver nødt til at vende tilbage til engang.
Tilbage i Napoli
Vel tilbage i den larmende og varme by er det blevet tid til en kølig øl med napolitanske snacks. Det er vores sidste aften i Napoli, og tid til at bearbejde alle dagens indtryk. Vi forsøger at suge så meget af byens charme og liv til os som muligt, inden vi næste morgen skal af sted retur mod København.
Links:
- Hjemmesiden for Vesuvio Nationalpark.
- Pompeis officielle hjemmeside.
Rejsetidspunkt: september
BONUS-INFO: Den engelske gruppe Pink Floyd spillede i 1971 i det store amfiteater i Pompei. Det var uden publikum, men koncerten blev optaget til en dokumentarfilm, Pink Floyd: Live At Pompeii, der blev udgivet i 1972. Den ligger på YouTube, hvis du skulle have lyst til at se den.