Cuba, Små og store eventyr

Rundt på Cuba

Hvad kan man nå at se og opleve på Cuba, når man kun har små tre uger at gøre godt med? Vi havde inden afgang taget tyren ved hornene, lavet en benhård prioritering og valgt at ud over Havana ville vi besøge byerne Viñales, Cienfuegos og Trinidad. Turen skulle slutte med ægte feriestemning i Varadero, der anses for at have en af Caribiens bedste strande.

Viñales og Cienfuegos

Viñales var vores første stop efter fire dage i Havanas mylder og trafik, som er beskrevet her. Efter cirka fire timer i bus blev vi lukket ud i bagende varme på Hotel La Ermita, der ligger oppe på en bakke med udsigt ud over den lille by Viñales og de særprægede kalkstens-klipper i Viñalesdalen. Det var noget af en kontrast. Viñales er grundlæggende en lille by på landet, og vi fik straks fornemmelsen af ro. Den lille hovedgade byder på en kirke, flere små butikker og nogle restauranter, hvor man kan sidde og se på livet eller blot nyde en kold øl, mens den lune cubanske nat stille falder på.

Cuba31

I Viñales og omegn er der mange muligheder for at nyde naturen. Du kan læse om den dag vi vandrede rundt i Viñalesdalen her.

Efter to overnatninger i Viñales pakkede vi taskerne, for at tage til Cienfuegos. Det var en lang køretur på seks timer i bus, og vi var spændte på hvordan vores næste overnatning ville blive. Vil skulle nemlig bo på casa particular, en slags bed & breakfast på cubansk. Vi skulle bo på Sol Bahia hos Marylin og Hector, og det viste sig at være utrolig dejligt. Vi boede i et lille turkis blåt træhus med porch og gyngestole. Det lå lige ud til vandet, og bød på nogle utrolig smukke solnedgange. Morgenmaden var fantastisk og det var hendes pina coladas også.

Cuba29

Cuba34

Trinidad

Næste stop var Trinidad, og heldigvis var køreturen kun på et par timer. Her skulle vi også bo på casa particular, denne gang hos Beatrice og Angle. Efter vores besøg hos Marylin virkede det noget skrabet, især morgenmaden. Byens centrum er fint restaureret og de smalle gader er et virvar af farvede huse. Vi besøgte Palacio Brunet, som engang var en sukkerbarons overdådigt indrettede bolig, kiggede ind på mange af de små gallerier med lokale cubanske kunstnere og bevægede os væk fra bymidten, for at opleve byens rigtige liv.

Cuba15

Vi spiste flere gange under vores rejse på en paladar. Det er en restaurant i et privat hjem, hvor man nogle gange sidder midt i folks dagligstuer og spiser. Vi så endda et sted, hvor der var dækket op lige ved siden af sengen. Så privat var det dog ikke på Restaurante San José, der blev besøgt et par gange. mens vi var i Trinidad. Her kunne køkkenet fremtrylle rigtig god mad, hvilket gjorde at der hver aften var kø for at komme ind.

Fra Trinidad er der ikke langt til stranden. Bare en taxatur på en 10-15 minutter. En varm eftermiddag blev der badet i det caribiske hav sammen med de lokale cubanere, der tog rommen med ud i bølgerne.

Fuld luksus på Varadero

Sidste stop var Varadero. En lille uge med all-inclusive på det firestjernede Hotel Sol Palmeras. Varadero er en lang tange, der er bebygget med hoteller til turisterne, og der er ikke nogen egentlig by, så der var ikke meget ved at gå på opdagelse. Så ren afslapning og tid til at reflektere over alt det vi havde oplevet på vores rundrejse. Stranden var i verdensklasse, en af de bedste vi nogensinde har været på. Kridhvidt, blødt koralsand og vand der lige havde den helt rigtige temperatur, når det blev for varmt under parasollen.

Cuba33

Cuba er et utrolig interessant land. En smuk og frodig ø, der byder på masser af fantastiske steder. Fyldt med salsa, cigarer, rom og Che Guevara. Alt i alt en stor og spændende oplevelse.

Rejsetidspunkt: juli

BONUS-INFO: Man skal ikke tage til Cuba for madens skyld, da det er af en meget svingende kvalitet. Næsten alt kød er banket fladt, som i BANKET fladt.