Frankrig, Små og store eventyr

Sne i Juni

alpeland3

Sidste år i den første uge af juni tog jeg og et par gode veninder på vandretur i de franske alper i området omkring Chamonix. Foråret var kommet sent, og i denne første sommermåned lå sneen stadig i tykke driver i 1500 meters højde og det var for tidligt på sommersæsonen til at skilifterne var åbnet for sommergæsterne. Hvilket også var tilfældet med mange af restauranterne i dalen. Heller ikke refugierne på bjergsiderne var åbne og klar til tørstige og sultne gæster.

Vi havde en fantastisk tur, men vi kom jo aldrig rigtig op på en alp, da der var alt for meget sne. Derfor bestemt vi at gøre det igen i år, men tage af sted lidt senere i juni, så vi kunne prøve alle alpelivets sommerglæder.

En af det ting vi ikke kunne sidste år, var at vandre fra Plan de l’Aigulle (2317 m) på tværs af Mont Blanc til Mer de Glas (1913 m). Fra Mer de Glas er det muligt at tage ”sporvognen” tilbage til Chamonix.  I år var næsten al sneen smeltet, og der var kun enkelte driver, som sagtens kunne forceres selv i shorts. Turen kan samtidig kombineres med et besøg på toppen af alpen over alle alper, Mont Blanc – og dette er et ”must do” hvis du kommer til Chamonix og vejret er godt.

alpeland2

Op i det blå

Vi havde på dagen for vores tur til Mont Blanc og videre til Glas de Mer perfekt skyfri blå sommerhimmel og masser af sol. At klatre op på Mont Blanc er for de erfarne, og tager vist flere dage. Men selv os dødelige kan få den unikke oplevelse der venter på toppen. For sådan en smuk og klar sommerdag er udsigten helt fantastisk, og vi kan komme op og ned på en dag, ved hjælp af liftservice lige til toppen.

Vi tog liften op fra Chamonix, hvilket i sig selv er fascinerende. Først op til Plan de l’Aigulle, hvor vi skiftede til en anden lift, der stejlt og langsomt løftede os op til toppen. Det var utroligt at vi 20 minutter før havde stået i dalen i 25 graders varme, og nu stod i 3842 meters højde i nul grader med sneklædte bjergtoppe til alle sider. Det var også mærkbart med det samme, at luften er tyndere. Bare det at gå op af trapperne til de forskellige udsigtsplatforme gjorde os helt forpustede. Tilbage til udsigten.

Alpeland1

Koldt på toppen

Den var på denne junidag i 2014 helt utrolig. Vi kunne se til både Italien og Schweiz. Bjergkammene stod knivskarpe mod den blå himmel. Men selv med de medbragte huer og ekstra fleecelag blev det koldt på toppen, og vi havde jo også dagens vandretur foran os.

Vi tog liften tilbage til Plan de l’Aigulle, og satte af sted mod Glas de Mer. Som de allerfleste vandreture i området er denne også godt afmærket. Vi har dog altid kort med, for det er godt at kunne orientere sig undervejs. Det er en forholdsvis flad rute på tværs, med udsigt over hele Chamonixdalen og bjergene på den anden side. Hele turen fra Plan de l’Aigulle til Glas du Mer tog en 3 ½ times tid med indlagte pauser. Blandt andet til frokost med lokale lækkerier og udsigt.  Der er altså bare så smukt en solskinsdag i juni på en alp.

sne  sne

 Rejsetidspunkt: juni

/Helle