Europa, Skotland, Små og store eventyr

Whisky Galore

Fra Barra tog vi færgen til den lille ø Eriskay, der er hjemsted for en af de største fortællinger fra De Ydre Hebrider i nyere tid. Det er en historie om whisky, dynamit og mænd i dametøj. Det er en fantastisk fortælling, som vi simpelthen bare bliver nødt til at dele med jer.

Den 3. februar 1941 forlod fragtskibet S/S Politician havnen i Liverpool, for at sejle til Jamaica, med en last der blandt andet bestod af 28.000 kasser (264.000 flasker) whisky, der var bestemt for eksport.

Om morgenen den 5. februar 1941 blev det dårligt vejr, og skibet stødte på nogle klipper lige ud for Eriskay. Bunden blev revet op, vandet fossede ind og snart var Politician gået helt på grund. En redningsbåd med 26 mand blev sat i vandet, og kom i land. Senere på dagen kunne en anden redningsbåd sejle ud og redde de resterende besætningsmedlemmer. De blev sejlet til Barra, hvor de lokale tog sig godt af dem.

Heb36

De taknemlige besætningsmedlemmer fortalte om forliset og hvad lasten bestod af. De efterfølgende uger blev flere ”redningsaktioner” sat i værk i ly af mørket. Det var ulovligt, men da der var rationering på alt på grund af krigen, blev der taget chancer. En sjov detalje er at de tog deres koners tøj på, når de skulle ud og hente whisky. Så blev deres eget tøj ikke beskidt.

Snart ankom der dog et hold toldere, der ikke delte de lokales syn på sagen. Skibet blev nu bevogtet, og fra marts til september gennemsøgte de huse og lader, og flere lokale blev anholdt. Øboerne fik derfor travlt med at gemme eller drikke whiskyen, for at fjerne beviserne. Man regner med at omkring 24.000 flasker blev ”reddet” fra forliset af de lokale.

Efter et forgæves forsøg på at få S/S Politician til at flyde igen, besluttede man sig i oktober 1941 til at sprænge skibet i luften. Ifølge flere historier fik det en lokal til at udbryde: ”Dynamiting whisky. You wouldn’t think there’d be men in the world so crazy as that!”

Nu og da dukker der stadig flasker op, som bliver solgt på auktion. Den seneste blev solgt i 2010 og kostede den historie- og whiskyglade køber 4200 pund!

BONUS-INFO: Hele historien om S/S Politician og de mange flasker whisky blev foreviget i 1947, da Compton Mackenzie udgav en novelle kaldet Whisky Galore. Den dannede senere grundlag for filmatiseringen Whisky Galore! (Masser af whisky), der havde premiere i 1949.