Europa, Italien, Små og store eventyr

Abruzzo og en mand i lyserødt

ab8

Flyveturen fra København til Rom er kun på et par timer, og i bil tager turen fra lufthavnen ud til Abruzzo også et par timer. Vi, undertegnede og to veninder, ankom sidst på eftermiddagen til Casa la Rocca, der lå smukt for enden af en grusvej i den sydlige ende af Sulmona dalen. Her havde vi havde lejet fem gange overnatning i et restaureret bondehus, der er ejet af Stuart Haines, som har boet i Abruzzo i mere end 10 år. Han er en erfaren guide og kender området omkring Abruzzo særdeles godt. Han har skrevet bogen “Walking in Abruzzo” (Cicerone Guides), hvori der er mere end 30 vandreture.

ab1

Tak til Stuart

Vi fik først en varm velkomst af hans to hunde, Max og Flora, og dernæst af Stuart selv. Indenfor ventede et hyggeligt køkken-alrum og to store værelser, og udenfor havde vi adgang til en dejlig terrasse med udsigt gennem dalen og op til bjergene. Når man har Stuart i baghaven bliver alting nemmere. Han lånte os gode kort over området, kom med ideer til ture og gode steder at spise. Hvilket jeg vil vende tilbage til.

Derudover havde Stuart i sin baghave en vinmark – så der stod en karaffel “hjemmelavet” rødvin  i køkkenet, som vi bare kunne få fyldt op, “hvis” den blev tom! Aftenen var lun, så vi sad ude længe, lyttede til nattergalen og glædede os til de kommende dages vandreture.

Abruzzo

Rundt i nærområdet

Vi vågnede op til regn, hvilket altid sætter en naturlig dæmper på humøret. Men det var stadig så lunt, at vi kunne sidde ude på terrassen under halvtaget og spise morgenmad og inden dagen egentlig var kommet i gang, kom solen frem. Vi nød den landlige idyl og diskuterede hvor dagens første vandretur skulle bringe os hen. Til vores overraskelse  kunne Stuart fortælles os at netop denne dag ville vores stille og meget landlige residens blive scenen for afslutningen af den 6. etape af Giro d’Italia. Ikke at jeg er den store “tour-buff” – og så alligevel. Det sker jo ikke hver dag, at man er nabo til en stor og international sportsbegivenhed. Stuart skulle af sted sidst på eftermiddagen sammen med en ven for at se opløbet. “Ville vi med?” JA!

Inden vi skulle køre, kunne vi så lige nå et par timer med støvlerne på i nærområdet, bare for at få en fornemmelse af, hvor vi var landet. Konklusionen blev at det var et rigtig dejligt sted. Grusveje førte os forbi blomstrende grøftekanter, små vinmarker og frugthaver. Hele tiden blev vi fulgt på vej af et smukt kvidrende fuglekor. Vi var rigtig kommet ud på landet.

 ab6  ab5

Giro d’Italia

Tilbage i “Villaen” til en hurtig frokost og så afsted til afslutningen af etapen Ponte – Roccaraso, en 165 kilometer lang bjergetape. Med Stuart i front var det intet problem hverken at finde vej eller parkering. Derefter fandt vi et godt sted til at se opløbet, som var over en 5 kilometer lang stigning op til Aremogna. Så var det bare at vente, mens solen kom og gik med den flotteste udsigt over dalen nedenfor.

Efter en times tid kom de første hjælpevogne og politiet. Derefter fulgte helikopterne, der kom susende indover fra skrænten bag os. Lidt som i filmen “Apocalypse Now”. Endelig kom den første rytter, udbryderne, forfølgerne, feltet og så dem der bare var rigtig meget til sidst. Det var sjovt at opleve, og måske kom vi med på billederne fra Eurosport.

ab3

Rejsetidspunkt: maj

BONUS-INFO:

  • Casa la Rocca ligger tæt på den lidt større by Sulmona, “Gran Sasso” Nationalpark  og cirka 30 kilometer fra Adriaterhavet, hvis man skulle få lyst til en svømmetur.
  • Belgieren Tim Wellens (Lotto Soudal) vandt 6. etape af giroen. Han kørte solo på de sidste 15 kilometer og vandt en suveræn sejr.
  • Hvis du nu ikke er helt sikker på hvem manden i lyserødt var, så er det den rytter, der fører i den samlede stilling. I Giro d’Italia får den førende rytter lov til at køre dagens etape i den lyserøde trøje, ligesom de i Tour de France kører med den gule trøje.

/Helle