England, Europa, Små og store eventyr

En weekend i Hawes

Har du nogensinde hørt om en lille by ved navn Hawes? Det havde vi ikke, men det har en forlænget weekend i Yorkshire Dales netop ændret på.

Hawes ligger midt i Yorkshire Dales National Park. Hvis du tilfældigvis har set TV-serien Folk og Fæ, om dyrlægen James Herriot, har du et meget klart billede af, hvor vi har været. Den er nemlig optaget i Yorkshire med udgangspunkt i landsbyen Askrigg, som kun ligger et par kilometer fra Hawes. Og tv-serien har vidst stadig en vis turistappel, for der var både en café og et galleri der var opkaldt efter Herriot i Hawes.

Landsbyen Hawes er ren Yorkshire Dales Classic. En lille tidslomme i en travl verden hvor alting er, som det altid har været. De små butikkerne er old school, og slikbutikken er som i de gode, gamle dage med masser af knas i krukker og glas. Fantastiske vindues-udstillinger opstillet som dengang mormor var barn. Byen gemmer på et par små gallerier og antikforretninger, og en varm sommerdag er vi overbeviste om, at byen summer af turister. Der er også flere spisesteder og restauranter, alt fra The chippi til pubgrub, og selvfølgelig har Hawes også pubber.

En mand, en hund og masser af ost

Hawes ligger i en dal der hedder Wensleydale. I udkanten af byen ligger Wensleydale Creamery og måske ringer der en lille klokke, i hvert fald hvis du er fan af Walter og Trofast alias Wallace & Gromit. I starten af 90’erne gik det ikke godt for mejeriet, der var truet af lukning. Ved et tilfælde nævnte Wallace at Wensleydale Cheese var hans favorit-ost i filmen A Close Shave fra 1995. Derefter gik salget opad, og mejeriet har meget at takke Wallace & Gromit for. For i dag kan man ikke sige Wensleydale Cheese i England, uden også at sige Wallace & Gromit. Toni smagte på osten, og hvis man har lyst, kan man komme på tur rundt på mejeriet, og se hvordan osten bliver lavet.

Mad og drikke

Vi havde lejet Mary’s Cottage, der som alle husene i Hawes er bygget i sten fra før ruder konge var knægt – eller i hvert fald fra Victoriatiden. Murene var tykke, der var pejs i stuen og et Aga-komfur i køkkenet. Gardinerne var forede, hvilket var godt, for vinterkulde og gamle stenhuse går hånd i hånd. Den lille baghave stødte lige op til White Hart Country Inn. En hyggelig restaurant/pub der også tilbyder overnatning. Husk at bestille bord, hvis du vil spise en aften. Der var helt fyldt, de to aftener vi spiste der.

Efter mad og efterfølgende pints foran pejsen på White Heart, skulle vi lige prøve pubben på The Fountain. Her landende vi midt i en dart turnering mod pubben i nabobyen Mulker. Glimrende underholdning en søndag aften.

Trænger du bare lige til en kop kaffe eller varm kakao, så kan vi anbefale The Folly.

Kevin og Den grønne drage

Et par kilometer fra Hawes ligger den lillebitte by Hardraw, der gemmer på den fantastiske pub, The Green Dragon Inn. Pubbens historie går helt tilbage til det 15 århundrede menes det, og den emmer af historie og atmosfære. Vi besøgte den hele to gange, for efter en blæsende og kold dag er det bare perfekt at havne foran en buldrende pejs med en pint.

Hardraw

Bag The Green Dragon fører en sti hen til vandfaldet, Hardraw Force, hvor Kevin Costner badede i filmen “Robin Hood – Den Fredsløse” fra 1991. Så langt kom vi dog ikke, så det må blive næste gang… Man skal betale for adgang til vandfaldet. Det koster 2,50 £ for en voksen og 1,50 £ for et barn.

Ud i naturen

En af grundene til at vi var af sted, var for at komme ud i naturen. Og Yorkshire Dales byder på masser af vandreruter i flot natur. Du kan læse meget mere vandring i Yorkshire Dales i vores næste indlæg.

Getaway

Sådan en forlænget weekend går hurtigt. Men ud over det nævnte nåede vi at se det meste af Calcutta Cup (rugbylandskamp mellem England og Skotland – Skotland vandt), spise pork pies og hygge os med gode venner. Ikke det værste måde at tilbringe et par dage i februar på…

BONUS-INFO: Lettere omskrevet Shakespeare: Hawes, Hawes, my kingdom for a trip to Hawes… (Richard III)

Rejsetidspunkt: februar