Belgien, Små og store eventyr

Julehygge i Brügge

Brugge9

En lang weekend i Brügge er noget vi varmt kan anbefale. Den smukke middelalder-by oser af hygge. Brostensbelagte stræder, små kanaler og fine gamle bygninger. Her op til jul er der pyntet op alle steder. Butiksvinduer er drysset med sne og pladserne rundt i byen er pyntet med gran og lys. På byens store plads er der et julemarked der byder på alt fra glühwein og vafler til sære nissehuer og pynt til juletræet. Der er også en skøjtebane, og ufattelig mange mennesker. Læg dertil de mere end 50 chokoladebutikker og et fremragende udvalg af øl, så kan vi ikke forlange meget mere.

Vi bor på Hotel Martin’s Brugge, der ligger midt i den gamle bydel, der er en del af UNESCOS Verdensarv.  Om morgenen vågner vi til lyden af en hestevogn, der skramler hen over brostenene og kort efter spiller det 83 meter høje klokketårn, Belfort, “it’s a long way to Tipperary” og så er dagen i gang. Vi har ikke planlagt noget. Det skal være ren jule-hygge.

Chokolade for enhver smag

I gaderne omkring det store torv (Markt) i Brügge ligger chokoladebutikkerne side om side. Vinduerne bugner af chokolade-julemænd, fransk nougat, marcipan og gave-æsker fyldt med fantastiske dejlig belgisk chokolade. Vi slentrer rundt og besøger flere af butikkerne. Blandt andet den helt klassiske og ældste chokoladeforretning i Brügge, Sukerbuyc, og den mere moderne udgave The Chocolate Line, der har fyldte chokolader med bacon-smag, citrongræs og chili. De fleste af butikkerne har et stort udvalg, og det kan være svært at vælge.

 brugge18  Brugge13

På hovedstrøgene er der opsat små højtalere, så julemusikken følger en, når man er på juleshopping. Ikke en idé vi umiddelbart er pjattede med. Men så kan man jo heldigvis bare finde et hyggeligt sted, hvor man kan nyde en belgisk øl eller spise en omgang moule frites.

Julehygge og en belgisk vaffel

Med figurere som Tintin, Lucky Luke, Splint & Co, Vakse Viggo og Smølferne er Belgien et stort tegneserieland. Vi var forbi tegneseriebutikken De Striep Brugge, hvor vi osede rundt, indtil vi blev “smidt ud”. Mange butikker i Brügge holder nemlig lukket midt på dagen, og fyren i butikken ville gerne have sin frokost i fred. Vi gik dog ikke tomhændede ud, da både en plakat og en tegneserie blev handlet, inden døren blev låst.

 bryg3  bryg2

 Brugge3  bryg1

Når mørket sænker sig, viser byen sig fra sin allermest stemningsfulde side. De smalle gader ligger i halvmørke, og bliver kun oplyst af vinduesudstillinger, julelys og enkelte gamle gadelamper. Brügge en stille by, hvilket især bliver tydeligt om aftenen. Der er næsten ingen biltrafik i centrum af den gamle by.

Tre dage er fløjet af sted med ingenting, borset fra julehygge. Pludselig får vi travlt, da der skal købes chokolade til kollegaer og familie, inden det er for sent. Vi har faktiske heller ikke fået en rigtig belgisk vaffel. Vi når det hele, og så kan juleroen atter sænke sig…

Brügge

Vi har haft en rigtig dejlig tur. Det eneste vi kunne have ønsket os anderledes, er vejret, der bød på gråvejr og byger. Lidt solskin ville have været fantastisk. Så vi bliver nok nødt til at vende tilbage igen en anden gang, og prøve det også.

Du kan snart læse mere om Brügge, når Helle giver sine bud på nogle gode madsteder, og Toni snakker lidt om øl.

BONUS-INFO: Der er mange flyafgange til Bruxelles. Vi havde valgt at flyve med Brussels Airlines. Flyveturen tager cirka 90 minutter. Fra lufthavnen tog vi toget til Brügge, hvilket også tager omkring 90 minutter, og koster 20,60 Euro (december 2015). Nogle gange kan man køre direkte, andre gange skal man skifte en enkelt gang.