Belgien, Små og store eventyr

Juletur til Bruxelles

Måske tænker du EU, Ole Ryborg og “(d)en lille dreng der tisser” (Manneken Pis), når du hører om Bruxelles. Vi tænker også tegneserier, øl og chokolade. Tilsæt dertil lidt julestemning, og så har du en hyggelig december storby-weekend i Belgiens hovedstad.

Vi havde booket et par dage på hotel Made in Louise, der ligger lidt udenfor centrum, lige på kanten af Saint-Gilles området. Saint-Gilles er en smuk bydel med mange flotte art nouveau huse, hyggelige gader, fine små pladser og et væld af caféer, bistroer og restauranter. Der er lidt for enhver pengepung og smag. Det er næsten som at være i Paris.

Vi gik rigtig meget. Det gør vi altid, uanset om den står på storby eller bjerge. For os er det den bedste måde, at få en fornemmelse for, hvor vi er landet. Langsomt suge stemningen til os. Dufte, lyde og menneskerne der bor der – og turisterne der kommer der. Trods vores korte ophold havde vi også indlagt en tog-tur i planerne for weekenden. Læs hvorfor og meget mere i dette indlæg om et julehyggeligt Bruxelles.

Tegneserier

Hvis du har nogenlunde samme alder som os, så er du også vokset op med alle de kendte belgiske tegneserier som f.eks. Tintin, Lucky Luke, Vakse Viggo og Splint & Co. Ja, vi kunne blive ved…

Bruxelles er det perfekt sted at få sin tegneserie-interesse mættet. Du næsten falder over tegneseriebutikkerne der bugner af album. Der er også et museum dedikeret til tegneserier, Comics Art Museum Brussels  og det skulle vi selvfølgelig besøge, Vi er nemlig ret vilde med tegneserier.

Museet ligger i den flotteste, gamle art nouveau bygning. Tre etager  med tegneserie-udstillinger. Her var alle de kendte figurer, nye som gamle. Både Smølferne og Spirillen havde små særudstillinger. Museet har en fin café, bibliotek og en tegneserieboghandel med hylder fra guld til loft proppet med albums.

Tegneserien er blevet moderne igen, og i 2014 blev der udgivet cirka 5000 nye tegneserier i Belgien, mod cirka 500 i 1989. Af de nyere fransksprogede tegneserier er vi blandt andet faldet for de Gamle Gubber, Les vieux fourneaux. Og vi fandt masser af spændende sager i de mange tegneserie-butikker. Blandt andet en opdateret version af Spirillen kaldet La Bête af tegneren Frank Pé.

Bruxelles Bruxelles

Og flere tegneserier

Er du tegneserie-fan, må du heller ikke snyde dig selv for et besøg på Tintin-skaberen Hergé’s museum, selvom det ligger lidt uden for byen (det tager lidt over en time med toget). Byggeriet af museet startede i 2007, og det åbnede i 2009 i den lille by Louvain-la-Neuve. Museet ligge fem minutters gang fra stationen, og er nemt at komme til.

Udstillingen starter med at fortælle om Hergés liv med tergneserier og selvfølgelig særligt Tintin. Den indeholder mange billeder, skitser og original-tegninger. Og der er næsten for meget, eller for meget af det samme. Man skal i hvert fald være ret hardcore Hergé-fan, for ikke at gå lidt kold i det. Måske er det derfor, de har gemt kopien af hajubåden ( fra “Rackham Den Rødes skat”) til sidst, så man lige vågner lidt op igen.

Men det er altså ret fantastisk! Og det er spændende at se de originale Tintin-tegninger, fra skitser til færdigt arbejde. Tintin-universet er bestemt værd at tage toget til.

Og sidste tegneserie-tip i denne omgang. Rundt i byen er der en masse store vægmalerier med de forskellige tegneseriefigurer. Du kan finde en oversigt over The Comic Book Route, hvor du også kan se, hvor de forskellige værker befinder sig. En sjov og anderledes form for by-vandring.

  

Biére, beer, øl

Belgien er kendt for sin ølbrygning, og med mere end 140 bryggerier på landsplan er der nok at vælge imellem. Ja, det kan være helt svært at vælge. Skal det være en Tripel Karmeliet, en Duvel, en Brugge Tripel eller noget helt fjerde? Noget Blonde? Noget Trappist? Men pas på, de har det med at være ret stærke.

Hvor skal man så drikke sin øl i Bruxelles? Det er et virkelig godt spørgsmål, for der er utallige muligheder. Vi kiggede lidt på et indlæg på den danske øl-blog Durst, inden vi tog af sted. Og selv om vi ikke nåede forbi alle stederne, fik vi indsnævret feltet. Her er et par af vores favoritsteder:

Bruxelles

Noget til maven

Efter at have checket ind på hotellet, fortalte vores maver, at det var tid til frokost. Vi måtter ud og finde en sen frokost-snack. Hvilket også var en glimrende måde at gøre os bekendte med vores nye neighbourhood. Sådan lidt tilfældigt kom vi forbi det lille brasserie Le Pretexte, som så helt rigtigt ud. Og sikke et par croque monesieur med pommes frites de kunne diske op med. Rigtig fint sted med masser af lokal kolorit.

Aftensmaden blev også indtaget i Sanit-Gilles området, og vi fik god mad på både den lille bistro-bar Voisin og på restaurant Grizzly. På sidsnævnte fik Helle for øvrigt en vanvittig god kop kaffe.

Og så er der pandekage-historien, eller crêpes-historien som de siger i Bruxelles. Vi fik et fantastisk tip, da vi snakkede med receptionisten om vores tur til Hergé museet i Louvain-la-Neuve. Hun anbefalede et besøg på Creperie Bretonne, der både har mad- og dessertpandekager – og et imponerende øl-kort, med mere end 200 varianter. Et super tip! Vi havde i hvert fald aldrig fundet det selv. Maden var rigtig god, og der var forholdsvis travlt. Så måske var det en lille belgisk hemmelighed…

Og så er der alle chokolade-butikkerne. Overalt ligger chokoladerne og frister i utallige lækre variationer…

Kort og godt

Kort og godt var det en virkelig dejlig jule-tur, skønt hotel, god mad og øl og der var tegnerserier i lange baner. Så det var helt, som det skulle være. Alt i alt gik vi cirka 45 kilometer på de tre dage. Så vores vandrestøvler var også glade.

Julemarkedet havde man ligesom set før. Det er stort set de samme boder, uanset om du står i Nyhavn eller i Bruxelles. Men der var rigtig fin julebelysning i gaderne, også dem der ikke lige lå i centrum, og i mange af butikkerne – og alene af den grund er Bruxelles absolut et jule-besøg værd.

Centrum af Bruxelles er dog meget turistet. Der er ikke mange almindelige butikker. Og så var der en forventelig kødrand foran Manneken Pis, selvom vi kom forbi forholdsvis tidligt – og helt tilfældigt.

Vi bliver nok nødt til at komme tilbage, når temperaturen er steget, og solen er længe oppe. For Bruxelles er en rigtig fin by, med mange spændende områder – og Toni nåede slet ikke at få en vaffel…

Rejsetidspunkt: December

BONUS-INFO: Belgien har tre officielle sprog: fransk, flamsk og tysk, I Bruxelles tales der primært fransk.