Europa, Små og store eventyr, Tyskland

Oktoberfest: øl, gøgl og lederhosen

okt25

Kalenderen siger september og dermed Oktoberfest i München. Toni er taget af sted med Svoger, Hr. Andersen og et par andre tørstige gutter.

Det er igen den tid på året. Den tid hvor tusindvis af tyskere og turister drager mod Theresienwiese i München, for at smage på årets oktoberfestbier i et af de 14 store øltelte. Tid til Oktoberfest i München og en fantastisk blanding af gamle traditioner og overgearet tivoli-halløj. Jeg har været her flere gange, men jeg bliver alligevel overvældet af hele Cirkus Oktoberfest hver gang.

I år er der for første gang nogensinde hegn rundt om hele området. Hegnet og et større antal betjente er den direkte konsekvens af skyderiet i München og terror-angrebene i Europa hen over sommeren. Det er heller ikke tilladt at medbring rygsække og større tasker på fest-pladsen i år. Der tages ingen chancer.

En tur i karrusellen

Det er formiddag, klokken nærmer sig 11 og karrusellen drejer igen. Tid til dagens første øl. Det er blevet en fast tradition at dagens første øl er en weissbier fra øl-karrusellen. En gammel karrusel, der er bygget om, så der er bar i midten og sidde- og ståpladser ude langs kanten. Traditioner skal man værne om, så vi bestiller en omgang, mens vi drejer lige så stille rundt…

oktoberfest

De fleste telte åbner klokken 10, og lukker klokken 22.30, så der er god til til at smage på varerne. Øllet der serveres til Oktoberfest, kommer fra seks lokale bryggerier i München: Löwenbräu, Hofbräuhaus München, Paulaner Bräu, Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner Bräu og Hacker-Pschorr Bräu.

Stemningen i de store telte er helt fantastisk. Ja, telte er vel så meget sagt, men det er nu den officielle betegnelse. Det største telt, Winzerer Fähndl, har plads til 8.450 siddende gæster. Hvert telt har et eller flere orkestre tilknyttet. De spiller alt fra tysk tyroler-polka til populære popnumre, man kan høre i radioen, og der er ikke mange, der sidder ned, når først hus-orkesteret spiller. Så er det op at stå, gerne op på bænken, og så er der ellers dømt fællessang.

Vi er også røget op på bænkene, og synger med på klassikere som “Take Me Home, Country Roads” og “Sweet Caroline”, mens vi lader den tyske del af publikum om de nyeste tyske schlagere. Med jævne mellemrum blive skåle-sangen “Ein Prosit” hevet frem, så de er sikre på, at der ikke er nogen, der går tørstige hjem.

Oktoberfest for alle

Sidste gang vi var af sted, var vi ikke så heldige med vejret, men i år er det perfekt. Det er nu bare noget sjovere at gå rundt mellem øltelte, madboder og gøgl i lederhosen og med ærmerne rullet op på den ternede skjorte, mens solen skinner.

Det gode vejr gør også at teltene ikke er fyldt allerede midt på dagen, som de ellers kan være (specielt lørdage kan det være svært at få plads indendørs). Ved siden af teltene er der opsat langborde, og tjenerne farer rundt med store fadøl og grill-kyllinger, mens vi nyder det dejlige vejr.

okt12

Hver formiddag triller bryggerierne ind på pladsen i deres gamle hestetrukne ølvogne. Store, stærke bryggerheste er spændt for, og vognene er farverigt udsmykket med masser af blomster. Det er et flot syn.

Udover alle ølteltene er der også et KÆMPE tivoli-område med rutchebaner, radiobiler, skydetelte og så videre. Tirsdage er familie-dage. Så er der rabat på mange af forlystelserne og i nogle af madboderne. Ølpriserne bliver der dog ikke pillet ved.

Uden mad og drikke duer heltene ikke

For mig er det ikke en rigtig Oktoberfest, hvis jeg ikke får en omgang leberkäse. Et lækkert farsbrød lavet af finthakket svine- og oksekød, og derefter bagt i en brødform. En skive eller to tilsat stærk sennep og lagt i en hvid bolle, og så er der frokost. Det vil sige, de andre skal ikke nyde noget, så jeg har leberkäse mit semmel helt for mig selv.

Der er også pølser i mange former og farver. En halv meter currywurst er man vist aldrig gået galt i byen med. Nogle steder kommer den hel, mens andre serverer den i et hotdog-brød, hvor den bliver knækket på midten.

oktoberfest

Puha, efter sådan en lille mini-ferie trænger man VIRKELIG til ferie…

Næste år starter Oktoberfesten den 16. september og slutter den 3. oktober. Så du har god tid til at bestemme dig for, om du skal se hvad det er, eller du hellere vil holde dig langt, langt væk. Om vi lige kommer af sted igen til næste år, ved jeg ikke. Men det er i hvert fald ikke sidste gang, vi har luftet vores lederhosen under lidt sydligere himmelstrøg.

/Toni

Rejsetidspunkt: september

BONUS-INFO: Ølpriserne stiger lidt hvert år, og i år koster “ein Mass” (en liter øl) mellem 10,40 og 10,70 Euro. Det er ikke specielt billigt, men alligevel bliver der hvert år solgt omkring 7 millioner liter øl. Prost!

Link: På den officielle Oktoberfest hjemmeside er der masser af informationer om alt fra ølpriserne (gennem årene) og vejrudsigten til hvordan du kommer frem til pladsen og hvordan du sætter dine Loferl rigtigt.